Kabotaj Kanunu Maddeleri ve Kabotaj Bayramı (1 Temmuz 1926-Nakliyatı Bahriye)

Türkiye’de her yıl 1 Temmuz’da kutlanan Kabotaj Bayramı hakkında tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Kabotaj Kanunu maddeleri nelerdir? Hangi tarihten itibaren kabul edilmiştir?

Kabotaj Kanunu Maddeleri ve Kabotaj Bayramı (1 Temmuz 1926-Nakliyatı Bahriye)
Yayınlanma:

Mondros Ateşkeş Anlaşması’yla birlikte gelişen süreçte boğazların ve limanların yönetimini yabancı ülkelere vermek zorunda kalan Osmanlı Devleti’nin bu imtiyazlarını ortadan kaldıran Kabotaj Kanunu, İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlarla ve Lozan Barış Anlaşması'yla birlikte Türkiye sınırları içinde bulunan limanlarda ve boğazlarda söz sahibi olmasının önünü açmıştır. 20 Nisan 1926 tarihinde imzalanan anlaşma 1 Temmuz 1926 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Bu bakımdan Türkiye'de her yıl 1 Temmuz Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaktadır.

KABOTAJ KANUNU MADDELERİ NELERDİR? (1 Temmuz 1926)

Madde 1 – Türkiye sahillerinin bir noktasından diğerine emtia ve yolcu olıp nakletmek ve sahillerde limanlar dâhilinde veya beyninde cer ve kılavuzluk ve her hangi mahiyette olursa olsun bilcümle liman hidematını ifa etmek yalnız Türkiye sancağını hamil sefain ve merakibe münhasırdır. Ecnebi sefaini ancak memaliki ecnebiyeden almış oldukları yolcu ve hamuleyi Türk liman ve limanlarına ihraç ederler ve Türk liman ve limanlarından ecnebi liman ve limanlarına gidecek yolcu ve hamuleyi de alırlar.

Madde 2 – Nehirler ve göller ve marmara havzasiyle boğazlarda bilumum kara sulariyle kara sularına dâhil bulunan körfez, liman koy ve sairede vapur, romorkör istimbot, motörbot, mavna, salapurya, sandal, kayıt velhasıl makine, yelken, kürek ile müteharrik merakibi kebire ve sagire ile tarak, prizman, maçuna, algarina, şat ve her nevi nakliye ve su dubaları limyo, sefaini tahlisiye ve emsali ile şamandıra, sal gibi sabit ve sabih vesait bulundurmak ve bunlarla seyrüsefer ve nakliyat icra etmek suretleriyle ticaret hakkı Türkiye tebaasına munhasırdır.

Madde 3 – Kara suları dâhilinde balık, istridye, midye, sünger, inci, mercan, sedef ve saire saydı, kum ve çakıl ve saire ihracı ve gerek sathı bahirde ve gerek ka'rı bahirde mevcut kazazede sefain ve merakiple enkazı metrukenin ihraç ve tahlisi dalgıçlık, arayıcılık, kılavuzluk, deniz bakkallığı, bilcümle Türk vesait ve merakibi bahriyesi derununda kaptanlık, çarkçılık, katiplik, tayfalık ve amelelik ve saire icrası ve iskele, rıhtım hammallığı ve bilümum deniz esnaflığı icrası Türkiye tebaasına munhasırdır. (Ek cümle: 30/5/2013-6491/27 md.) Ancak, petrol hakkı sahibi yabancılar da Türk kara suları dâhilinde petrol arama ve üretim faaliyetlerini icra edebilirler.

Madde 4 – Hükümet, muvakkaten ve hiç bir hak temin etmemek şartiyle ecnebi tahlisiye gemilerinin ve petrol arama ve üretim faaliyetlerinde kullanılan deniz vasıtalarının icrayı sanat etmelerine ve Türk tahlisiye gemilerinde ecnebi mütehassıs ve kaptan ve tayfa istihdamına müsaade edebilir.

Madde 5 – (Değişik: 23/1/2008-5728/6 md.)

Bu Kanunun 1 inci maddesi hükmüne aykırı olarak Türkiye limanları arasında kabotaj yapan gemilerin kaptanlarına ve yabancılara ait deniz taşıtlarının sahiplerine bin Türk Lirasından yirmibeş bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Donatanı yabancı olan gemilerle yabancılara ait sair deniz taşıtları, idarî para cezası tahsil edilinceye kadar elverişli bir limanda masrafları kendisine ait olmak üzere tutulur. Bu Kanunun 2 ve 3 üncü maddelerinde belirtilen yalnızca Türk vatandaşlarına tanınan hakları kullanan yabancılara beşyüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir ve gemi ve sair deniz taşıtları seferden alıkonulur.

Birinci fıkrada yazılı olan idarî para cezalarına o yerin mülkî amiri, diğer idarî tedbirlere liman başkanı tarafından karar verilir.

Madde 6 – İşbu kanun ahkamı 1 Temmuz 1926 tarihinden muteberdir.

Madde 7 – İşbu kanunun icrasına Ticaret ve Adliye Vekilleri memurdur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.