Türk kahvesi, özellikle bizim ülkemizde sosyakültürel bir yere sahiptir. Bende kendilerini çok severim.
Türk kahvesi, Türkiye ve Orta Doğu gibi bölgelerde yaygın olarak tüketilir. Bir Türk kahvesini demlemek için ihtiyacınız olanlar,
• Türk kahvesi fincanı
• Türk kahvesi demlik
• Taze öğütülmüş Türk kahvesi
• Su
• İsteğe göre şeker
Önce cezveye ölçü kadar su koyup kaynatalım, daha sonra üzerine Türk kahvesini ekleyelim. Kahve ile su arasında belli bir oran olması gerek. 2 çay kaşığı kahve için 1 fincan kullanın. Kahve ve suyu yavaşça karıştıralım. Orta ateşte kaynatalım. Kahve suyu kaynamaya başlayınca isteğinize göre şeker ekleyin ama ben sade Türk kahvesi severim.
Kahve suyu kaynadıkça üstünde Türk kahvesinin meşhur köpükleri oluşmaya başlayacak. Cezveyi ocaktan alın ve yavaşça karıştırın. Daha sonra Türk kahvesini dengeli bir şekilde fincanlara paylaştırın.
Türk kahvesinin tüketimi, kısa sürede ama yavaşça yapılmalıdır. Tadını çıkarabilmek için yavaş yavaş içmeniz gerekir. Türk kahvesi tüketildiği birçok bölgede gelenek haline gelmiştir. Türk kahvesinin altında kahve çekirdekleri kalır. Bazı kadınlar bu çekirdekler ile fal baktırmaya bayılır. Fal baktırmak isterseniz fincanı ters çevirip soğumasını beklemeniz gerekir.
Zaman içinde Türk kahvesi demleme teknikleri farklılık göstermeye başladı. Ancak Türk kahvesinin temel yöntemleri hala aynıdır. Türk kahvesi, özel bir cezve de yavaş yavaş kaynatılarak hazırlanır. Yavaş yavaş tüketilir. Tadına varılır.
Bir Türk kahvesinin 40 yıl hatrı olduğunu unutmayın.