Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Mithat Direk, son köşe yazısında yasaklamanın çözüm getirmediğini belirterek, günümüz yönetimlerinin en yaygın uygulamalarından birisinin yasaklama olduğunu, ancak bu yöntemle sorunların çözülemeyeceğini vurguladı.
Direk, Daron Acemoğlu’nun "Ulusların Düşüşü" kitabına atıfta bulunarak, otokratik ve demokratik toplumları karşılaştırdı. Kitaba göre, tarihsel süreçte "kapsayıcı siyasal ve ekonomik kurumları" oluşturabilen ülkeler kalkınma gösterirken, "sömürücü siyasal ve ekonomik kurumlar" oluşturanlar geri kalmışlıkla yüzleşiyor. Direk, bu durumun toplumu kalkındıracak politikaların benimsenememesi nedeniyle ortaya çıktığını ifade etti.
Dr. Direk, Güney ve Kuzey Kore ile Haiti ve Dominik Cumhuriyeti gibi örneklerin, kurumların farklarının ekonomik refah üzerindeki etkilerini gözler önüne serdiğini belirtti. Nogales kentini örnek alarak, ABD ve Meksika arasındaki sınırın kent yaşamını nasıl böldüğünü ve iki farklı yönetim biçiminin sonuçlarını inceledi. Kuzey Nogales’in gelişmişken, Güney Nogales’in zorluklarla boğuştuğunu dile getirdi.
Son olarak, katılımcı yönetimlerin toplum refahını artırarak verimlilik döngüsü oluşturduğunu belirten Direk, dışlayıcı yönetimlerin ise zenginleşen seçkinlerin halktan uzaklaşmasına ve eşitsizliğin artmasına yol açtığını ifade etti. Bu bağlamda, toplumun kalkınmasında yasaklamanın değil, doğru ve kapsayıcı politikaların önemli olduğunu vurguladı.
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ