Yeni eğitim döneminde çocuk sağlığı için uzmanından ailelere önemli uyarılar...

Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar, bir süredir uzak kaldıkları okul hayatlarına geri dönüyor. Bu heyecan verici süreçte, çocukların sağlıklı bir şekilde okula uyum sağlaması ve hastalıklardan korunması büyük önem taşıyor.

Yeni eğitim döneminde çocuk sağlığı için uzmanından ailelere önemli uyarılar...
Yayınlanma:

Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Güzide Kurt, yeni eğitim dönemi öncesinde ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Dr. Kurt, özellikle uyku düzeninin önemine vurgu yaparak, "Okullar açılıyor. Minikler tekrar okula yuvalarına dönüyorlar. Nelere dikkat etmeliyiz? Bizi neler bekliyor? Çocuklarımızı neler bekliyor? Tüm ailelerin merakında olan bu soruları giderelim istedik. Özellikle okullar açılmadan önceki hafta uyku düzenlerine tekrar oturtmamız lazım.

ÇOCUKLARIN İYİ UYUMALARI GEREKİYOR

Bağışıklıklarını güçlü tutmak istiyorsak çocukların iyi uyumaları gerekiyor. İyi uyku, okul başarılarını, odaklanmalarını da artıracaktır. Okul açılmadan önce benim ailelere önerim; genel olarak vitamin değerlerinde bir eksiklik var mı, kansızlıkları var mı diye bakılması yönündedir. Çünkü aileler 'Hocam ek bir şeylere, takviyeye başlayalım mı?' diye soruyorlar. Biz de uzmanlar olarak diyoruz ki 'Ne eksikse onu yerine koyalım, fazlasını böbreklerine yük etmeyelim, hangi vitamin eksikse spesifik onu yerine koyalım'. Bunun içinde en yakın çocuk doktoruna ya da aile hekimlerine başvurmaları uygun olacaktır"

KİŞİSEL TEMİZLİĞE DİKKAT EDİLMELİ

Okulların açılmasıyla birlikte artan üst solunum yolu enfeksiyonları riskine karşı da ailelere önemli uyarılarda bulunan Kurt, "Okullar kapalıyken bütün çocuklarımız dışarıda açık havada oynuyorlardı. Okulların açılmasıyla birlikte havalarda soğuyacak. Üst solunum yolu enfeksiyonu riski artacak. Toplu yerlerde bulunmaya başlayacaklar. Bununla birlikte enfeksiyon da artacak. Bu durumda ne yapmamız lazım? Çocuklarımıza kapalı ortamda bulunurken birbirlerinin kişisel eşyalarını, kişisel alanlarını çok ihlal etmemelerini, kişisel eşyalarını kullanmamaları gerektiğini, çok güzel bir şekilde yemekten önce ve sonra ellerini yıkamalarını, lavaboları kullandıktan sonra ellerini yıkamaları gerektiğini öğretmeliyiz" dedi.

ÇOCUKLARA SAĞLAM BİR KAHVALTI YAPTIRMALIYIZ

Kurt, özellikle kahvaltının önemine değinerek, "Sabah okula gönderirken çocuklarımıza mutlaka sağlam bir kahvaltı yaptırmalıyız. Kahvaltıyı basit geçiştirilen bir şey olarak değil, çocuklar için günün en önemli öğünüdür. Biz en iyi telefonu alsak bile çocuklarımıza, şarja takmazsak bu telefon çalışmayacak.Uygun bir benzetme olursa çocukların da vücudu ne kadar sağlıklı olursa olsun. İlk başlangıçta biz sabah kahvaltı yapmadan gönderirsek, bir nevi şarj etmemiş olacağız. Bir süre sonra çocuk da yorgunluk halsizlik belirtileri olacaktır. Bu yüzden önce güzelce bir kahvaltı yaptırabiliriz. Yumurtalarını, peynirlerini, zeytinlerini, ev yapımı poğaçalarını yedirerek gönderelim. Reçel çok önermiyoruz, bal verebilirsiniz. Ama organik, güvendiğimiz bir yerden aldığımız ballar olabilir. Aşıları eksik olan çocuklarımız varsa aşılarımızı yaptıralım. Çünkü çocukları çok sıkıntıya sokuyor. Bize de hastaların gelmesinde en çok sebep olan hastalıklardan biri gribal enfeksiyonlar. İnfluenza aşılarını Ekim ayında yaptırabilirsiniz. Böyle hafif ateşli durum varsa ateş düşürücülerini verelim.

ÇOCUĞUNUZ HASTAYSA OKULA GÖNDERMEYİN

Beslenme durumlarına bir bakalım. Genel olarak toparlanma mailindeyse evde geçiştirmeye çalışabiliriz ama düşüremediğimiz yüksek ateş beslenmesi bozukluğu, öksürüğü dirençli seyrediyorsa, nefes alıp vermeleri hızlandıysa, günde 7-8'in üstünde olan ishalleri varsa, çocuk halsiz bitkin gibiyse, ailelerimizin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları lazım. Hastalanan çocuklarımız için, evde bakım vermeye çalışıyoruz ve bu dönemde lütfen diğer arkadaşları rahatsızlanmasın diye okula göndermeyelim. Toplumsallığı açısından ailelere düşen en önemli sorumluluklardan birisi bu. Hasta çocuğu izole edelim. Halsizse zaten evde dinlenmesi hem çocuğunuz için iyi hem de diğer arkadaşlarını korumamız gerekiyor. Sınıf için de bir çocuk hastalanıyor. Okula gitmeye devam ediyor. Diğerine bulaşıyor. Bu kısır döngüye giriyor. Bütün çocuklar sırayla hastalanıyorlar.

Oysa ki biz izolasyonu sağlıyor olsak yani evde çocukları dinlendirip, hekimin kontrolünde ilaçlarını kullandırıp bulaşmadaki kritik süreyi atlatırsak hem sınıfın, hem okulun, hem çocuğumuz için daha sağlıklı bir şekilde bu süreci yönetmiş olursunuz. Şimdiden 2024-2025 öğretim yılı çocuklarımıza, biz velilere, hekimlere hayırlı uğurlu olsun diyelim. Güzel bir yıl bizi beklesin, hiç hastalanmasınlar" diyerek sözlerine son verdi.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.