Yemeklere koku ve lezzet katıyor: Yenibahar

Mutfaklar hazırlanan birçok yemeğin içerisine eklenerek, yemeklerin kokusunu ve lezzetini değiştiren yenibahar hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz?

Yemeklere koku ve lezzet katıyor: Yenibahar
Yayınlanma:
Güncelleme:

Mutfaklar hazırlanan birçok yemeğin içerisine eklenerek, yemeklerin kokusunu ve lezzetini değiştiren yenibahar hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz?

Mutfaklarımızda eksik etmediğimiz baharat türleri arasında yer alan ve birçok yemekte kullandığımız yenibaharın faydaları saymakla bitmiyor. Tropikal bölgelerde yetişen bir bitki çeşidinden elde edilen yenibahar son günlerde popülerliği artmış durumda. Kokusuyla da dikkat çekmeyi başaran yenibahar, düzenli ve ölçülü kullanıldığında sağlığa önemli faydaları dokunmaktadır.

Köfte harcında, etli yemeklerde, dolmalarda, çiğ köfte ve çeşitli sulu yemeklerde kullanılan baharatlardan biri olan yenibahar, başta Jamaika, Meksika ve Orta Amerika da yetişen bir bitki türüdür. Türk mutfaklarında da sıklıkla kullanılan yenibahar; karanfil, tarçın, kakule, karabiber ve zencefil çeşnisi gibi bir kokuya sahiptir.

YENİBAHARIN FAYDALARI

Anavatanı Amerika olan yenibahar, pimento ağacının kurutulmuş meyvesinden toplanır.Hazmı kolaylaştırır,Damar sertliğini önler,unutkanlığı giderir,mide ve bağırsak gazlarını giderir ve vücudun direncini yükselten özellikleriyle yenibahar, bir çok ağrılara da iyi gelir.

A ve C vitamini yönünden oldukça zengin olan yenibahar baharatının vücuda faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

-Kan dolaşımını hızlandırır

-Kalp hızını düzenler

-Diş sağlığını güçlendirmeye yardımcı olur

-Bakteri ve mantarların sebep olduğu yaralara yenibahar yağı iyi gelir

-İltihabı azaltır

-Artrit, gut, kas ağları ve hatta hemoroide iyi gelmektedir

-İshali durdurur

-Kalp ve damar hastalıklarına yakalanmanızı azaltır

YENİBAHARIN ZARARLARI

Şimdiye kadar yenibaharın zararlarıyla ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır.Fakat gebeler ve emziren annelerin kullanmaları önerilmemektedir.Cilt için yenibahar yağının kullanımında aşırıya gidilmemelidir.Aksi durumda cilt de tahrişe yol açabilir.

HABER:ALİ İSMAİL TAŞCI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.