Yaklaşık 10 milyon kişi bununla mücadele ediyor! 11 Nisan Dünya Parkinson Günü...

11 Nisan günü Dünya Parkinson Günü olarak kabul ediliyor. Dünya genelinde yaklaşık 10 milyon kişi Parkinson ile mücadele ediyor. Peki, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü nasıl ortaya çıktı? Önemi ve amacı nedir? Detaylar haberde…

Yaklaşık 10 milyon kişi bununla mücadele ediyor! 11 Nisan Dünya Parkinson Günü...
Yayınlanma:

Parkinson hastalığına farkındalık oluşturmak ve bununla mücadeleye dikkati çekmek için 11 Nisan, “Dünya Parkinson Günü” olarak kabul edildi.

Dünya genelinde yaklaşık 10 milyon kişinin Parkinson ile mücadele ettiği ifade ediliyor.

Peki, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü nasıl ortaya çıktı? Önemi ve amacı nedir? İşte detaylar…

PARKİNSON NEDİR? ADINI NEREDEN ALDI?

Adını, ilk kez 1817'de bildiren Londralı doktor James Parkinson'dan alan hastalık, beyinde “dopamin” adı verilen hücrelerin birbiriyle haberleşmesini sağlayan maddeyi üreten hücrelerin bozulması sonucu ortaya çıkıyor.

En belirgin ve yaygın semptomu titreme ve hareket yavaşlığı olarak bilinen Parkinson hastalığı, erkeklerde kadınlara göre biraz daha sık görülüyor.

Edinilen bilgilere göre; Parkinson klinik bulgularla belirlenen bir hastalıktır. Sinsi ilerleyen bir hastalık olduğundan dolayı başta fark edilmez. Parkinson hastalığının görülme sıklığı yaşla birlikte artar. Parkinson hastaları teşhis konduktan sonra 20 yıl veya daha fazla süre bu hastalıkla yaşamlarını sürdürecektir. Ancak bu hastalık ile birlikte yaşam kalitesinde değişim olmayacağı anlamına gelmez. Hastalığın ortadan tamamen kaldırılmasına veya önlenmesine yönelik bir tedavi henüz olmadığından son yıllarda araştırmacılar hastalığın erken döneminde beliren bu motor-olmayan belirtilerini mümkün olduğunca erken belirleyerek hastalığın ilerlemesini durdurmanın yollarını aramaktadırlar.

PARKİNSON BELİRTİLERİ NELER?

Parkinson hastalarının büyük çoğunluğunda sıklıkla ilk belirti bir el parmağında veya elde titreme, kaslarda sertleşme, hareketlerde yavaşlama, koku alamama, duruş ve denge bozukluklarıdır. Daha seyrek olarak ayak titremesiyle başlayabilir. Kimi hastada ise yazı yazarken harflerde küçülme veya yüzünde donuk ifade ilk belirtiyi oluşturur.

Özellikle genç yaştaki hastalarda ilk belirti bir ayağın içe doğru dönük halde kasılmasıdır. Hastaların hemen tümünde belirtiler tek bir beden yarısında ortaya çıkar ve zamanla karşı beden yarısında daha hafif olmak üzere kendini gösterir. Hastalığın ilerleme hızı ile belirtilerin türü ve şiddeti hastadan hastaya değişiklik gösterir.

DÜNYA PARKİNSON GÜNÜ NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?

2005 yılında 9. Dünya Parkinson Hastalığı Günü Konferansı sırasında "kırmızı lale", hastalığın resmi sembolü olarak kabul edildi.

YAPAY ZEKANIN PARKİNSON TEDAVİSİNDE KULLANIMI İÇİN DÜNYA GENELİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Bilim insanları, hastalığa karşı, 2017'de hücre nakli gerektirmeyen, beyinde var olan hücreleri yeniden programlayan bir molekül karışımı kullandı.

Nature Biotechnology bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre uzmanlar, molekül karışımı ile tam anlamıyla aynısı olmasa da dopamin üreten nöronlara çok benzeyen hücreler üretmeyi başardı.

Molekül karışımının, fareler üzerinde işe yaradığı, beyin hücrelerini yeniden programladığı ve Parkinson'un belirtilerini hafiflettiği ifade edildi.

Öte yandan, 2021'de Manchester Üniversitesinden bilim insanları Parkinson hastalığının deri üzerinden tespit edebilmesi amacıyla bir test geliştirdi.

Normalden daha fazla sebum salgıladığı ifade edilen Parkinson hastalarının, geliştirilen test ile birlikte sebum miktarının ölçülebildiği aktarıldı.

Uzmanlar, elde edilen sonuçların Parkinson hastalığının teşhis ve takip etmede umut verici adımlar içerdiğini belirtiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.