Vitamine doyuran meyve: Böğürtlen

Mineral ve vitamin bakımından çok zengin olan böğürtlen, gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Peki, böğürtlen neye iyi gelir? Nasıl tüketilebilir? Faydaları nelerdir?

Vitamine doyuran meyve: Böğürtlen
Yayınlanma:

Mineral ve vitamin bakımından çok zengin olan böğürtlen, gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Genellikle mayıs ayında çiçeklenmeye başlayan böğürtlen, ağustos ayına kadar toplanıp tüketilebilir. Anavatanı ise Güney ve Batı Avrupa’dır. Peki, böğürtlen neye iyi gelir? Nasıl tüketilebilir? Faydaları nelerdir?

İşte, böğürtlenin faydaları:

-Antioksidan bakımından en zengin meyvelerden biridir.

-Kanser gelişimine karşı etkilidir.

-Kan şekerini ve insülin seviyelerini düzenler.

-Beyin iltihabını azaltır. Hafızayı güçlendirir, beyin fonksiyonlarına destek olur. İçeriğinde -bulunan lifler, sindirimi kolaylaştırır.

-Kalp hastalıkları riskini azaltır. Kalp sağlığını korur.

-Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.

-Magnezyum ve kalsiyum bakımından zengindir. Kemik gelişimine destek olur.

-Yüksek oranda C vitamini içerdiği için, cilt sağlığına faydalıdır.

-Kilo vermeye yardımcı olur.

-Düşük kalorili ve yüksek lifli olduğu için, diyet yaparken ara öğün olarak tüketilebilir.

-Adet ağrılarına ve sancılara iyi gelir.

-Sakinleştirici etkisi vardır. Sinirleri yatıştırır.

BÖĞÜRTLEN NASIL TÜKETİLMELİ?

Böğürtlen, sade bir şekilde tüketilebilir. Aynı zamanda tatlı ve hamur işi tariflerde de kullanılır. Böğürtlenin yaprakları ve meyvesi çay yapımında kullanılabilir.

BÖĞÜRTLEN ÇAYI NASIL YAPILIR?

Böğürtlen çayı için, 10 adet böğürtlen ve 1 fincan su yeterlidir. Böğürtlenler çatalla ezilerek suyu çıkartılır. Meyve posası ve suyu kaynar suyun içerisine atılır. 10 dakika daha kaynattıktan sonra böğürtlen posaları süzülür. Elde edilen çay, afiyetle içilir. Günde en fazla 1 fincan tüketilmesi önerilir. Böğürtlen çayı vücudu gevşetir ve sakinleştirir.

BÖĞÜRTLEN YAPRAĞI ÇAYI NASIL YAPILIR?

Cezveye koyulan kurutulmuş böğürtlen yaprakları üzerine kaynar su eklenerek 10 dakika demlenmesi için beklenir. Demlenen çay yaprakları süzüldükten sonra içilebilir. Böğürtlen yaprağı çayı ishali keser ve ağrıları giderir. Bu çay gargara olarak kullanıldığında ağızda oluşan iltihapları giderir.

Günde 1 fincandan fazla tüketilmesi önerilmemektedir.

Ayrıca böğürtlen yaprakları, suyla birlikte kaynatılmamalıdır. Uzmanlar, böğürtlenin içeriğindeki tanelerin etkisini azaltmak için böğürtlen yaprağı ile hazırlanan çayın sütle birlikte kullanılmasını öneriyor.

HABER: NURSEDA İNAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.