Uzmanlardan Kurban Bayramı öncesi önemli uyarılar: Et tüketimine dikkat!

Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Uzmanlar ise et tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.

Uzmanlardan Kurban Bayramı öncesi önemli uyarılar: Et tüketimine dikkat!
Yayınlanma:

Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Uzmanlar ise et tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.

ETİN FAYDALARI NEDİR?

Vücudun günlük protein ihtiyacını karşılaması için önemli gıdaların başında et geliyor.İçeriğinde, B12 vitamini,kreatin,mineral gibi birçok birleşeni barındıran et,bir çok üründe olduğu gibi dengeli tüketildiğinde sağlıklı kalmamıza yardımcı oluyor.

ETİN ZARARLARI NEDİR?

Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte aşırı etti tüketiminden dolayı, susuzluk, kabızlık, kötü nefes kokusu yapabileceğine dikkat çeken uzmanlar, sınırlı ve kontrollü tüketilmesini öneriyor.

KRONİK HASTALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR

Önemli bayramlardan birisi olan Kurban Bayramı'nda kırmızı etin yeri başka oluyor. Sınırlı ve kontrollü tüketilmesini öneren uzmanlar etinin sindirimi uzun sürmesi dolayı uzmanlar, özellikle kalp hastalığı diyabet kronik karaciğer hastalığı hipertansiyon solum sıkıntısı ve gastrointestinal sistemde sorunu olan kronik hastaları uyarıyor.

KALFA " VÜCUDUNUZA FAZLA YÜKLENMEYİN"

Kurban Bayramı'nda tatlı tüketimine ek aşırı et tüketiminin olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Diyetisyen Berna Kalfa ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini belirtiyor.

diyetisyen-berna-kalfa.jpeg

Kalfa" En önemli günlerimizden olan bayramlarda bütün ailenin bir araya gelip büyük sofralar etrafında toplanmasıyla maalesef diyetler bozuluyor. Özellikle kurban bayramında tatlı tüketimine ek aşırı et tüketimi de ekleniyor, bu da sağlığımızı ciddi şekilde etkiliyor" dedi.

"ETİN BİR SÜRE BEKLETİLMESİ ÖNEMLİ"

Kalfa,yeni kesilmiş hayvanın belli bir süre sonra tüketilmesinin sağlıklı olacağını düşünüyor.
Kalfa;" Kültürümüzde genellikle kurban kesilir, kesilmez pişirilir ve kahvaltıda kavurma yenir. Yeni kesilmiş hayvanın etinde ölüm sertliği dediğimiz bir sertlik oluşur, bu da etin hem pişmesinde hem de sindirilmesinde zorluğa neden olur. Kurban etini en azından 24 saat dolapta beklettikten sonra tüketmekte fayda var" belirtti.

"PORSİYON KONTROLÜNE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR"

Diyetisyen Berna Kalfa,kesilen etin ne kadarı ve nasıl pişirilmesi gerektiğini anlattı.
Kalfa;" Pişirme yöntemi olarak da haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli içine ek olarak yağ konulmamalıdır. Çok yüksek ısı da işlem ve kızartma tercih edilmemelidir. Günlük tüketeceğiniz et 3-4 köfte miktarı kadar olmalı bu da yaklaşık 100-120 gram et demektir. Etin faydasını artırmak için yanında mutlaka C vitamini içeren salata tüketmeliyiz. Bayramda kilo alımını engellemek için mutlaka kahvaltı yapılmalı, dengeli beslenmeye devam edilmelidir. Bayram ziyaretlerinde tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Bayramda tatlı yasak değil ama porsiyon kontrolüne kesinlikle dikkat edilmelidir" dedi.

HABER:Ali İsmail Taşcı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.