Unutkanlıkla baş etmenin yolları

Unutkanlık son zamanlarda genç yaşlı ayırt etmeksizin herkesin büyük bir sorunu haline geldi. Hayatımız boyunca yaşadığımız stres, hareketsizlik, asosyal yaşam ve kötü beslenme beyni olumsuz etkiliyor.

Unutkanlıkla baş etmenin yolları
Yayınlanma:

Unutkanlık son zamanlarda genç yaşlı ayırt etmeksizin herkesin büyük bir sorunu haline geldi. Hayatımız boyunca yaşadığımız stres, hareketsizlik, asosyal yaşam ve kötü beslenme beyni olumsuz etkiliyor.

Sağlıklı ve zinde bir beyin, güçlü bir hafızanın ilk adımı. Güçlü bir hafıza için de yapılması gerekenler...

1. TİROİT HASTALIKLARI VE VİTAMİN EKSİKLİKLERİ YÖNÜNDEN KONTROL YAPTIRIN

Hafızanızı dolaylı olarak etkileyecek kronik bir hastalığın bulunmaması, vücut sağlığının korunması önemli. Hafızanızı etkileyebilecek ve tedavi ile düzeltilebilecek hastalıkların başında tiroit hastalıkları, vitamin eksiklikleri gelir. Ayrıca bazı ilaçların yan etkilerinin de hafıza, konsantrasyon problemlerine yol açabildiği akılda tutulmalıdır. Bu şikayetler açısından düzenli olarak doktorunuzla görüşün. İlaçlarınızı ve ilaç dozlarını doktorunuza danışmadan değiştirmeyin.

2. KAN AKIMI VE OKSİJENLENME İÇİN EGZERSİZ YAPIN

Egzersiz, kan akımını ve beyin oksijenlenmesini artırarak beyin sağlığını koruduğu gibi kalp-damar sağlığına da katkı yapar. Yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir veya koşabilirsiniz. Egzersiz yapmak stresi azaltır; bu da depresyon eğilimini azaltır. Egzersize yeni başlıyorsanız, ek hastalıklar varsa öncesinde doktorunuzdan görüş almanız uygun olacaktır.

3. AKDENİZ DİYETİNİ UYGULAYIN

Özellikle kalp dostu diyetin beyin sağlığı için de katkısı vardır. Örneğin, kırmızı etin daha az tüketildiği, sebze, meyve, balık ve deniz ürünleri, ceviz, zeytinyağ gibi hafıza dostu besinlerin bulunduğu Akdeniz Diyeti'ni uygulayabilirsiniz.

4. BULMACA ÇÖZÜN, KİTAP OKUYUN

Kare bulmaca yaparken verilen ipucu ile önceden öğrendiğiniz bilgilerinizi yeniden kullanırsınız. Sudoku çözerken de dikkatinizi yoğunlaştırır, konsantrasyonunuzu artırırsınız. Bunlar yeni anıların hatırlanmasına katkıda bulunur. Yap-boz yapmak; şekilleri ve renkleri tanıyarak yakın hafızayı destekler. Doğru parçayı bulup, yerleştirmek başarı ve mutluluk sağlar, keyif verir; bu da konsantrasyonu ve dikkati artırır. Yeni bilgiler öğrenmek, okumak da zihin aktivitelerini destekler. Okuduğunuz metindeki konu ile belirli olaylar arasında ilişki kurabilir; izlediğiniz film veya dizilerle ilgili yakınlarınızla yorum yapabilirsiniz. Hobiler veya yeni aktiviteler edinmek sosyalliği artırdığı gibi zihni de destekler, motive eder, depresyon eğilimini azaltır.

5. BALIK VE BALIK YAĞI TAKVİYELERİNDEN YARARLANIN

Hafif bilişsel bozukluğu olan yetişkinler üzerinde yapılan çalışmalarda, kısa süreli bellek skorlarının 12 ay boyunca konsantre balık yağı takviyeleri alanlarda önemli ölçüde iyileştiği bulunmuştur. Günlük beslenmeye balığı dahil etmek ve EPA, DHA omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balık yağı takviyelerinden yararlanmak, özellikle yaşlı insanlarda epizodik hafızayı geliştirmeye yardımcı olur.

6. STRESTEN UZAK DURUN

Aşırı stres konsantrasyon bozukluğuna neden olarak hafızayı zayıflatır. Stres kaynağından mümkünse uzaklaşın. Egzersiz yapın, yürüyüşlere çıkın, rahatlatıcı müzikler dinleyin, uzun ve sakinleştirici duş alın, doğa- bahçe işleri ile uğraşın, rahatlatıcı nefes egzersizleri gibi rahatlama tekniklerini kullanın.

7. GÜNLÜK PROGRAM YAPIN

Gününüzü programlayıp yazdığınız not kâğıdını buzdolabınızın kapağı gibi kolaylıkla görebileceğiniz bir yer belirleyerek asın. Günlük programınızın olması, “Ne yapacağım?” diye düşünüp vakit kaybetmenizi engeller. Günlük hedeflerinizi, planlarınızı eksiksiz yerine getirmek stresinizi azaltır.

8. ALIŞVERİŞ LİSTESİ TUTUN

Günlük ihtiyaçlarınız için gittiğiniz markette, pazarda alacaklarınızı hatırlamakta zorlanıyorsanız ihtiyaç listesi tutun. Listenize bakmadan kaç taneyi alabileceğinizi hedefleyin. Bu sizi hem motive eder hem konsantrasyonunuzu artırır.

9. İLAÇLARINIZ İÇİN ALARM KURUN

İlaçlarınızı almayı unutuyorsanız; buzdolabınızın üzerine hatırlatıcı not asın, telefonunuza alarm kurun. İlaç saatlerinizi yemek saatlerine yakın olarak düzenleyin. Bu yöntemlerle zorlanıyorsanız; hatırlatmak için yakınlarınızdan yardım alın.

10. DÜZENLİ UYUYUN

Düzenli uyku, öğrenmeyi kolaylaştırır ve belleği güçlendirir. Geceleri aynı saatte ve düzenli uyuyun. Yorgunluğunuzu azaltmak için programlarınızı veya seyahatlerinizi günün erken saatlerinde planlayın. Uykusuzluk ve uyku apnesi gibi bazı sorunlar, gün içinde daha yorgun hissetmenize neden olduğu için hatırlamanızı zorlaştırabilir. Gündüz aynı saatlerde kısa süreli kestirin. Kısa süreli uyku yorgunluğunuzu azaltır, ayrıca dinlenmek konsantrasyonunuzu artırır.

11. RAFİNE KARBONHİDRAT ALIMINI AZALTIN

Kan şekeri seviyesinde artışa yol açan rafine karbonhidratlar zaman içinde beyninize zarar verebilir. Araştırmalar, rafine karbonhidratların yüksek oranda tüketildiği diyetlerin; demans, bilişsel düşüş ve azalmış bilişsel işlev ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu nedenle kek, kurabiye, beyaz pirinç ve beyaz ekmek gibi gıdaları olabildiğince az tüketmeye özen gösterin.

12. D VİTAMİNİ SEVİYENİZİ KONTROL ALTINDA TUTUN

Demans gelişme riskini arttıran düşük D vitamini seviyesi, bilişsel işlevde azalma da dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendirilmiştir. D vitamini seviyenizin düşük olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzdan kan testi yapmasını istemeyi ihmal etmeyin.

13. KAKAO TÜKETİMİNİ ARTTIRIN

Kakao, bellek performansını artırmaya yardımcı olabilecek flavonoid adı verilen antioksidan bakımından zengindir ve nöronların büyümesini uyarmaya, beynin hafıza ile ilgili kısımlarındaki kan akışını artırmaya yardımcıdır. %70 veya daha yüksek oranda kakaolu bitter çikolata tüketerek hem günlük beslenmenizi renklendirebilir hem de beyin sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

14. İLAVE ŞEKER TÜKETİMİNİ AZALTIN

Araştırmalar çok fazla ilave şeker tüketmenin , kısa süreli belleği depolayan beyin alanında hafızanın zayıflamasına ve beyin hacminin azalmasına neden olabileceğini işaret ediyor. Beslenmenizde şekeri azaltmak sadece hafızanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda genel sağlığınıza da katkı sunar.

15. SİGARA İÇMEYİN

Sigara kullanımı, beyine yeterince oksijen gitmesini engellediği için, hafızayı da olumsuz etkileyebilir. Ayrıca beyin-damar hastalıkları açısından da risk oluşturur. Beyin ve kalp sağlığınız için sigarayı bırakın.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum