Sofralarımızdaki tehlike, geleceğimizi de etkiliyor

Toprakta yetişen ve genellikle haşerelerden korumak için kullanılan pestisitin insan sağlığını olumsuz etkilediğini biliyor muydunuz?

Sofralarımızdaki tehlike, geleceğimizi de etkiliyor
Yayınlanma:

Toprakta yetişen ve genellikle haşerelerden korumak için kullanılan pestisitin insan sağlığını olumsuz etkilediğini biliyor muydunuz?

Meyve ve sebzelerin haşerelerden her ne kadar soframıza gelecek olan gıda ürünlerini korusa da,insan sağlığına çok büyük hasarlar verebiliyor. Kimyasal ve biyolojik içeriklere sahip olan pestisit,zararlı organizmaları en aza indirgemek ve dezenfekte edici özelliği ile toprakta kullanılan bir ilaçtır.

Pesitistin tarım alanında meyve sebzeleri korumak için kullanılan bu ilaç,insan ve hayvanlar için tehlike içeriyor. Doğayı koruma kuruluşları tarafından yapılan araştırmaya göre pestisit kullanım alanları her gün marketlerden aldığımız ürünlerin yüzde 90'nın 14'ünde yasaklı ürün üzerinde kullanılırken,46 üründe ise hormonal sistem üzerinde etkili pestisiler tespit edildiği kamuoyuyla paylaşıldı.

PESTİSİT NEDİR?

Peki pestisit nedir?

Meyve ve sebzelerin zararlı organizmalardan korumak için kullanılan madde veya maddelerin karışımına denir. Karışımlardan oluşan bir yapıya sahip olan pestisit,antibiyotik,dezenfektan veya başka amaçlarda da kullanıldığı bilinmektedir.Besinlere zarar veren böcekler,bitki patojenleri,yabani otlar,yumuşakçalar,balıklar,mikroplar,solucanlar,kuşlardan korunmak için kullanılsa da yapısında potansiyel toksisitler bulunmasında dolayı insanlara veya hayvanlara zarar verebiliyor.

KAÇ ÇEŞİT PESTİSİT VARDIR?

İnsan ve hayvan sağlığını tehdit eden bu ilacın çeşitleri saymakla bitmiyor.

-İnsektisit

Böcek, haşerelere karşı kullanılan ilaç

-Fungusit

Mantar karşı kullanılan ilaç

-Herbisit

Yabancı otlara karşı kullanılan ilaç

-Mollusit

Yumuşakçalara karşı kullanılan ilaç

-Rodentisit

Kemirgenlere karşı kullanılan ilaç

-Nematisit

Nematotlara karşı kullanılan ilaç

-Akarisit

Akarlara karşı kullanılan ilaç

PESTİSTİN ZARARLARI

Yaygın hastalık ve insanlarda genetik bozukluğa zemin hazırlayan pestist,vücudun organik yapısını ve işleyiş sistemini kalıcı olarak bozabiliyor.Tarım işçilerinde uzun süreli pestist kullanımı sonucu karaciğer,böbrek ve kaslarda bozukluklar tespit edilmiştir.Sprey formunda kullanılan pestist meyve sebze yüzeyinde uzun süre yaşayabilir.Solunum yolu ve deri temasıyla kan dolaşımına karışması sonucu vücutta bir takım yan etkiler doğurabilir.Kısa süreli yan etkileri,ishal,kusma,terleme,solunumda güçlük gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

PESTİSTDEN KORUNMA YOLLARI

Mümkün oldukça uzak durulması gereken bu maddeye karşı ne gibi önlemler alabiliriz?

-Solumaktan ve temastan kaçınılmalıdır.

-İlaçlama işlemi yapılacaksa ağız ve burun düzgün bir şekilde kapatılmalıdır.

-İmkanlar dahili içerisinde maske ve eldiven kullanılmalıdır.

-Meyve ve sebzeleri yıkayarak tüketmeniz uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

HABER: ALİ İSMAİL TAŞCI

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.