Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Günümüzde sıklıkla görülen bir hastalık, Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?
Yayınlanma:

Takıntılı düşünceler, dürtüler gündelik hayatı ve aktiviteleri etkileyecek düzeye yükselmesi insan ilişkilerini de olumsuz etkiler. Bazı konularda evham ve endişe günlük yaşamı etkilerken, ortaya çıkan bu duygularla baş edebilmek kimiler için kolayken, kimi insanlar için davranış ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalığa dönüşebiliyor. Son yıllarda sıkça rastlanılan bu duruma ise tıp dilin Obsesif Kompulsif adı veriliyor.

PEKİ, OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ VAR MI?

Zihni meşgul eden düşünceler ve takıntıların getirdiği ruhsal sıkışmayı azaltmak için ısrarla bir şey tekrar tekrar yapılıyorsa kişi de ruhsal bir hastalık olan Obsesif Kompulsif Bozukluk ortaya çıkmış olabilir. Bu hastalığın kaynağı tam olarak bilinmese de uzmanlar hastalığı tetikleyen (biyolojik ve çevresel)faktörlerden dolayı kişide Obsesif Kompulsif Bozukluk etkileri görülebildiği açıklandı.

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK NEDİR?

Obsesif Kompulsif Bozukluk, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce veya dürtülerin yarattığı kaygı ya da rahatsızlığa neden olan sıkıntıyı ortadan kaldırmak için kompulsiyon diye tabir edilen devamlı tekrar eden davranışlar ile karakterizedir. Bu hastalığa yaşayan insanlar kontrol edemedikleri düşünceleri, imgeler, korkuları saplantı halinde yaşarlar. Bu hastalıktan mustarip olan insanlar hem kendileri hem de çevresel ilişkilerde son derece başarısız ve rahatsız edici olabiliyorlar.

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK BELİRTİLERİ NEDİR?

Obsesyon adı verilen takıntılı düşünce veya dürtülerin yarattığı kaygı ya da rahatsızlık belirtileri ise şu şekilde; “Pislik ya da mikrop bulaşmasından korkma “,“Aşırı kuşku ve sürekli güven ihtiyacı”, “Simetri, düzen ve kusursuzluk dürtüsü”, “Günahkâr düşünmekten korkma”, Hata yapmaktan korkma”, “Sosyal açıdan kabul edilmez bir davranışta bulunmaktan ya da rezil olmaktan korkma”, “Başkasına zarar vermekten korkma” diye sıralayabiliriz.

Sıkıntıyı ortadan kaldırmak için kompulsiyon diye tabir edilen devamlı tekrar eden davranış belirtileriyse şu şekilde; “Kapı tokmağını tutmamak”, “Tekrar tekrar ellerini yıkama” “Değeri olmayan nesneleri toplama ve biriktirme”, “Yapılacak işleri belirli sıraya sokarak yapma”, “Rahatsız edici ve uykuyu bölen görüntülere”, “Günlük işlerinizi yaparken yüksek sesli ya da içinden sürekli sayı sayma isteği “,“kelimelere veya düşüncelere takılma”, “Belirli cümleleri ve kelimeleri tekrarlama”, “Yemeklerini belirli bir düzene göre tüketme”, “Evdeki eşyaları ya da kişisel eşyalarını belirli bir biçimde düzenleme”, “El sıkışmamak “,“Ütü, kilit, ocak, elektrik gibi kapanması gerekli olan eşyaları herdefasında kontrol etme” diye sıralayabiliriz.

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Tedavinin başarılı olabilmesi için erken teşhis son derece önemlidir. Alanında uzman bir psikiyatri tarafından hastanın davranışları izlenir. Elde edilen incelemeler sonucunda hastalık teşhis edilir. Tedavi yöntemlerinin içerisinde bilişsel davranış terapisi ve ilaç tedavisi uygulanarak olumlu sonuçlar alınabilir.

HABER: ALİ İSMAİL TAŞCI

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.