Neden Hıçkırırız

Her insan hıçkırır. Peki ya neden hıçkırırız. Bitmek bilmeyen hıçkırıklar nasıl tedavi edilir. İşte merak edilen bu konular yazımızda.

Neden Hıçkırırız
Yayınlanma:
Güncelleme:

Hıçkırık Nedir

Hıçkırık, göğüs kafesini karın boşluğundan ayıran ve nefes almada önemli bir rol oynayan kas olan diyaframın istemsiz bir şekilde kasılması sonucu oluşur. Her kasılmanın ardından ses tellerinin aniden kapanması “ hık” sesinin çıkmasını sağlar.

Büyük yemek porsiyonları, alkollü ve gazlı içecekler tüketmek, ani heyecan, stres, ani sıcaklık değişimleri hıçkırık oluşumuna sebep olabilir. Bazı durumlarda ise hıçkırık tıbbı sebepler sonucu ortaya çıkabilir. Eğer hıçkırığınız 48 saatten fazla sürerse veya yemekte, uyumakta, nefes almakta sorun çekecek kadar şiddetli olursa doktora gidilmesi şarttır.

Hıçkırığın Nedenleri Nelerdir

Uzun süreli hıçkırıkların belirlenmesi için doktor tarafından bir fizik muayene yapılır. Doktor tarafından birkaç soru sorulur.

Nörolojik muayene sırasında doktor denge ve koordinasyonu, kas gücü ve yorgunluğunu, refleksleri, görme ve dokuma hislerini muayene edecektir. Yapılan muayeneler sonucunda hıçkırığın tıbbı kaynağı için birkaç test daha yapılabilir. Yapılan testler de, böbrek hastalığı, diyabet veya enfeksiyon için kan testi, istenebilir. Kan testinde hıçkırığı etkileyebilecek bir anormali olup olmadığına bakılır.

Hıçkırık 48 saatten az süren hıçkırıkların sebepleri,

  • Çok fazla gazlı içecek ve alkol tüketimi
  • Büyük porsiyonlu yemek tüketmek
  • Heyecan ve stres atakları
  • Ani sıcaklık değişimleri
  • Sakız çiğnerken hava yutmak

Hıçkırık 48 saatten fazla sürüyorsa sebepleri

  • Sinir tahrişi veya hasarı
  • Merkezi sinir sistemi bozuklukları
  • Metabolik bozukluklar ve ilaçlar

Hıçkırığın Belirtileri Nelerdir

Hıçkırığın kendisi bir semptomdur. Bazı durumlarda, göğüste, karın veya boğaz bölgesinde hafif bir sıkışma hıçkırığa sebep olabilir.

Normal şartlarda kısa sürede geçmesi gereken hıçkırık eğer 48 saatten fazla sürüyor ise gündelik işlerinizi yapmakta zorluk çekiyorsanız doktora gitmeniz de fayda vardır.

Hıçkırığın Tanı Yöntemi Nelerdir

Uzun süreli ve geçmeyen hıçkırıklarda doktor tıbbı muayene yapar, muayene sonucunda eğer doktorunuz hıçkırığın sebebinin tıbbı kaynaklı olduğunu düşünüyorsa yapılması gereken testler isteyebilir.

  • Laboratuar Testleri

Kan örneklerinizi şeker hastalığı, böbrek hastalığı veya enfeksiyon açısından kontrol edilir.

  • Görüntüleme Testleri

Göğüs röntgeni, tomografi, MRI, testleri istenir. Hıçkırığa sebep olabilecek anormalliklerin tespiti yapılır.

  • Endoskopik Testler

Yemek borusu ya da nefes borusunda meydana gelen sorunları kontrol etmek amacı ile boğazdan geçirilen ve küçük bir kamera içeren, ince esnek tüp kullanılır.

Hıçkırığın Tedavi Yöntemleri

Hıçkırık vakalarının çoğu tıbbı müdahale gerektirmeden geçer. Ancak altta yatan bir tıbbı durum hıçkırığa neden oluyorsa, bu hastalığın tedavisi hıçkırıkları ortadan kaldıracaktır. İki günden uzun süren hıçkırıklar için, ilaçlı veya cerrahi müdahale gerekebilir.

Daha az invaziv tedaviler etkili olmazsa, hıçkırıkları durdurmak üzere, frenik siniri bloke etmek için bir anestezi enjeksiyonu doktor tarafından önerilebilir.

Kronik hıçkırığı olan bireyler, gazlı içeceklerden ve gaza neden olan besinlerden olabildiğince kaçınmalıdır. Günlük öğünleri daha az miktarda veya yeteri miktarda tüketmek daha faydalı olacaktır. İki günden uzun devam eden hıçkırıklar için ilaç tedavisi uygulanır.

Eğer uygulanan ilaç tedavileri yeterli gelmiyorsa, cerrahi prosedüre başvurulabilir. Ayrıca zamanda da kalıcı hıçkırığın kontrol altına alınmasını sağlar.

hickirik-nasil-durdurulur.jpgDoğal Hıçkırık Tedavileri

Hıçkırığı durmanın henüz kesin bir yöntemi bulunamamış. Ama doğal ve kısa süreli meydana gelen hıçkırıkları durdurmanın birkaç yolu mevcut,

  • Buzlu su içmek
  • Yüzünüzü soğuk su ile yıkamak
  • Limon gibi keskin kokulu maddeleri koklamak
  • Hızlı nefes alıp vermek
  • Hıçkırığı geçirebilmek için, kağıt bir torbanın içine nefes alıp vermek ya da 20-30 nefes tutmak etkili olabilir.

Bu teknikler ciğeriniz de diyaframı rahatlatacak ve doğal hıçkırığınızı geçirmede faydalı olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.