Mandalinanın Faydaları

Kış mevsiminin gelmesi ile göze çarpan meyveler arasında mandalina bulunur. Peki, mandalinanın faydalarını biliyor muyuz. İşte mandalinanın faydaları bu yazımız da.

Mandalinanın Faydaları
Yayınlanma:

Mandalinanın Faydaları

Mandalina, vücuda pek çok faydası bulunan ve insanlar tarafından tüketilmesi gereken içerisinde C vitamini, güçlü antioksidan ve su bakımından zengin bir kış meyvesidir. Ayrıca potasyum ve B vitaminleri içerir. Meyve kabukları ile pek çok rahatsızlığa karşı koruyucu flavonoidler gibi antioksidanlar içerir.

Mandalina içerisinde bulundurduğu, yüksek lif oranı ile sindirim sistemine fayda sağlar. Uzun süre tokluk hissi verir. İnsan sağlığına ve vücuda bir çok etkisi vardır,

  • C vitamini bakımından zengindir
  • Kemik gelişimine katkı sağlar
  • A vitamini özelliği ile göz sağlığını korumaya katkı sağlar
  • Yüksek bir antioksidan kaynağıdır.
  • Flavonoidler açısından zengindir
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir
  • Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı bağışıklık oluşmasını destekler
  • Kalp sağlığına pek çok faydası vardır
  • Kalp hastalıklarına sebep olabilecek pek rahatsızlığı engelleyecek özelliğe sahiptir
  • Tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur
  • Yüksek kolesterole fayda sağlar.
  • Vücutta ki kolajen miktarını dengeler
  • Cilde fayda sağlar ve yaşlanmanın gecikmesine fayda sağlar
  • Kanser önleyici etkiye sahiptir
  • Tümörlerin büyümesini ve yayılmasının engellenmesine yardımcı olur
  • Ameliyat sonrası oluşan yaraların iyileşmesine yardımcı olur
  • Yüksek lif kaynağı ile tokluk süresinin uzamasına yardımcı olur

Mandalinada Hangi Vitaminler Vardır

Herkes tarafından severek tüketilen mandalina, içerisinde birçok vitamin, minarel ve antioksidan özelliklerini taşımaktadır. Bağışıklık sistemine ve sindirim sistemine çok fazla yararı bulunan meyvenin içeresinde bulunan vitaminler,

  • Mandalina C vitamini içerir
  • A vitamini
  • B,B1,B2,B3 ve B9 içerir
  • Potasyum
  • Sodyum
  • Magnezyum
  • Kalsiyum
  • Demir
  • Fosfor içerir.

mandalina-suyu-faydalari-nelerdir-1664782256-9717.webpMandalinanın Besin Değerleri Nelerdir

Sağlık açısından bir çok öneme sahip olan mandalina, uzun süre tok tutma özelliği ile zayıflamak isteyen insanların birebir yemesi gerek meyveler arasındadır. Düşük miktarda kalori özelliğine sahip olmasına rağmen enerjisi yüksek bir meyve olan mandalinanın besin değerleri yaklaşık olarak

  • Kalorisi 55
  • Karbonhidrat 14 gram
  • Protein 0.9 gram
  • Yağ 0.4 gram
  • Lif 2 gram
  • Şeker 12 gram
  • C vitamini günlük değerin yüzde 27 si
  • A vitamini günlük değerin yüzde 4 ü
  • Potasyum günlük değerin yüzde 4 ü.

Mandalina Kabuğu Neye İyi Gelir

Mandalina meyvesi de kendisi gibi kabuğu da pek çok antioksidan içerir. C ve A vitamini gibi antioksidanlar, naringin, hesperidin, tangeredin ve nobiletin gibi flavonoidler bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bazı araştırma ve incemeler sonucunda flavonoidlerin beyin koruyucu özellikleri bulunduğu ve kronik hastalıklarla birlikte pek çok hastalığın oluşumunu engellediği gözlenmiştir.

Araştırmalar sonucunda nobiletin maddesinde bulunan bir özelliğin yağ yakımını hızlandırdığı gözlemlenmiş. Ayrıca mandalina kabuğunda bulunan antioksidan özellikler alerjik tepkimelerinde etkisinin azalmasına neden olabilir.

Mandalinanın Lifleri Temizlenmeli Mi

Meyvenin üzerinde bulunan beyaz liflerin sağlık açısından pek çok faydası vardır. Bu sebepten dolayı uzmanlar soyulmaması gerektiğini söylerler. Mandalina da bulunan beyaz liflerin, selülozit bir yapıya sahiptir. Bu sebepten dolayı, lifler sindirim sistemini güçlendirir ve düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca, kolesterolün dengelenmesine, yüksek tansiyonu düşürmeye ve kanın temizlenmesine yardımcı olur. Uzun süre tokluk hissi verdiği için kilo vermede yardımcı bir meyve olarak bilinir. Kış aylarında bağışıklık güçlendirici etkileri olduğu için kışın daha çok tüketilir. Zayıflamak isteyen bireylerinde sıklıkla tercih ettiği meyvedir.

Mandalinanın Zararları Nelerdir

Mandalina, şeker miktarı yüksek besinler içerisinde yer alır. Bu sebepten dolayı şeker hastalarının mandalinayı ölçülü bir şekilde tüketmesi gerekir. Asit oranı yüksek olan mandalina, gastrit gibi mide rahatsızlığı bulunan kişiler de rahatsızlığa veya ağrılara sebep olabilir. Alerjisi olan bireylerde, farklı reaksiyonlara sebep olabileceği için herhangi bir kızarma veya kaşıntı durumunda kullanımı bırakılıp doktora gidilmesi gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.