Konya
Parçalı bulutlu
6°
Aksaray
Kapalı
6°
Karaman
Kapalı
6°
Ara
reklam
Anadolu'da Bugün Sağlık Konya'da uzmanlardan kış uyarısı: Bağışıklığı güçlendiren gıdalar açıklandı!

Konya'da uzmanlardan kış uyarısı: Bağışıklığı güçlendiren gıdalar açıklandı!

Uzmanlar, kış aylarında artan enfeksiyonlara karşı bağışıklığın güçlü kalması için protein, Omega-3, C ve D vitamini ile probiyotik gıdaların günlük beslenmede mutlaka yer alması gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk

Kış aylarında artan enfeksiyon riskine karşı bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiğini belirten uzmanlar, günlük beslenmede protein, Omega-3, C ve D vitamini ile probiyotik gıdalara mutlaka yer verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Su tüketiminin kışın azalmasıyla birlikte günlük 2-2,5 litre su içilmesi gerektiği vurgulanırken, sarımsak, zerdeçal ve kırmızı-mor meyvelerin doğal bağışıklık destekleyici etkisi olduğu ifade edildi.

Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, güçlü bir bağışıklık için dengeli beslenmenin önemine değinerek her öğünde protein tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Öten, “Bağışıklık sisteminin savaşçı hücrelerinin üretilmesi için yeterli proteine ihtiyaç var. Yumurta, et, balık ve kuru baklagiller mutlaka öğünlerde yer almalı” dedi. Omega-3 yağ asitlerinin antiinflamatuvar etkisine dikkat çeken Öten, haftada iki kez balık tüketilmesini önerdi.

C vitamini için mevsim meyvelerinin tercih edilmesini tavsiye eden Öten, “Günde iki portakal günlük ihtiyacı karşılıyor. Buna ek olarak brokoli, yeşil yapraklı sebzeler ve biberler de C vitamini açısından zengin” diye konuştu.

D vitamininin özellikle kış aylarında eksikliğe yatkın olduğunu belirten Öten, takviye kullanımının önemli olduğunu ifade etti. Yoğurt gibi probiyotiklerin ve soğan–sarımsak gibi prebiyotiklerin bağırsak sağlığını desteklediğini vurgulayan Öten, “Bağırsak sağlığı ne kadar iyi olursa bağışıklık da o kadar güçlü olur” dedi.

Kış aylarında su tüketiminin ihmal edildiğini hatırlatan Öten, “Lenf sıvısının azalması bağışıklığı düşürür. Günlük mutlaka 2–2,5 litre su tüketilmelidir” uyarısında bulundu. Sarımsak ve zerdeçalın antimikrobiyal ve antienflamatuvar etkisine değinen Öten, bu gıdaların sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini söyledi.

Çocuklarda bağışıklığın desteklenmesi için kahvaltının büyük önem taşıdığını belirten Öten, yumurta, tahin, pekmez ve yeşil yapraklı sebzelerin çocukların öğünlerine dahil edilmesini önerdi. Çocukların günlük 2-3 porsiyon meyve tüketmesi gerektiğini söyleyen Öten, büyüme ve bağışıklık için mutlaka protein kaynaklarının alınması gerektiğini vurguladı. Haftada bir veya iki kez balığın ideal olduğunu belirten Öten, balık tüketemeyen çocuklar için doktor kontrolünde Omega-3 takviyesinin tercih edilebileceğini ifade etti.

Öten, çocukların güçlü bir bağışıklığa sahip olabilmesi için kemik suyunun da önemli bir destek olduğunu, çorbalara eklenerek kolaylıkla tükettirilebileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *