Kanserin düşmanı: Karabuğday

Zengin besin değerlerinden birisi olan Karabuğdayın faydalarını biliyor muydunuz? Detaylar haberimizde...

Kanserin düşmanı: Karabuğday
Yayınlanma:

Zengin besin değerlerinden birisi olan Karabuğdayın faydalarını biliyor muydunuz?

Geçmişi Orta Asya'ya dayanan ve besin değeri açısından yüksek olan karabuğday,İnsan yaşamına sonradan giren yağ değeri düşük,sağlık için faydalara sahip ve sağlıklı kilo vermenin anahtarı olarak görülüyor.Son zamanlarda popüler bir besin olarak görülen karabuğdayın isminde geçen buğday kelimesinden dolayı bir buğday çeşidi değildir.

Greçka yada Orta Asya mutfağında telaffuz edilen şekliyle Gıreçki bitkisinin tohumundan elde edilen buğdaya benzeyen türe karabuğday denilmektedir. Japonya,Çin,Rusya,Estonya,Litvanya,Polonya ve Ukrayna gibi ülkelerde yetişebilen tam tahıllı bir besin kaynağıdır.İklim şartlarından dolayı ülkemizde yetişemeyen karabuğday, kurak ve serin bölgelerde de yetişebilmektedir.

Kuzukulağıgiller familyasından olan Karabuğday,yüksek lif içermesiyle diyet yapanlar için kansere karşı koruyucu olması,düşük yağ içermesi ve yüksek protein oranından dolayı bir çok ülkede tüketilmektedir.

Peki karabuğdayın faydaları ne?

KARABUĞDAYIN FAYDALARI

-Beyin fonksiyonlarını destekleyen Karabuğday,alzheimer tedavisinde oldukça etkilidir.

-Karabuğday,kalp sağlığını korumasının yanında iltihap azaltıcı özelliğiyle kötü kolesterolü düşürmeye de yardımcı olur.

-Glütensiz içeriğe sahip olan Karabuğday,Çölyak hastaları için önemli bir besin kaynağıdır.

-İçeriğinde B-1 ve B-2 vitamin açısından oldukça zengin olan Karabuğday,bir yetişkinin B-1 vitamin ihtiyacını karşılayabilmektedir.

-Kilo verme konusunda sıkça tercih edilen bir üründür.

-Kanserin yayılmasını önleyecek birleşenler içerir.

-Lif açısından zengin bir yapıya sahiptir.Bağırsağın düzgün çalışmasını ve gelişmesine de yardımcı olur.

- Kolon kanserini önler.

-Kan basıncı ve yağ değerlerini düşürmesinden dolayı,Şeker hastaları tarafından sıkça kullandıkları besin kaynaklarından birisidir.

-Karaciğer yağlanmasını önemli ölçüde azaltır.

-Lif ve protein açısından zenginliğiyle,kilo vermek isteyenlerin yardımcıdır.

-Boşaltım ve sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı olur.Lifli yapısından dolayı bağırsak sağlığını korur.

-Potasyum özelliğinden dolayı yüksek tansiyonu düşürme konusunda oldukça etkilidir.

-Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranını düşürür.

HABER: ALİ İSMAİL TAŞCI

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.