Kanser aşısında çığır açan yeni bir buluş daha geldi

Kanser hastalarında yapılan testlerin olumlu sonuçlar vermesiyle birlikte kanser aşısında çığır açıldı. mRNA-4359 olarak bilinen aşı ilaç şirketi Moderna tarafından geliştirildi.

Kanser aşısında çığır açan yeni bir buluş daha geldi
Yayınlanma:

Kanser aşısıyla ilgili yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, kanser aşısı gerçeğe dönüşmeye bir adım daha yaklaştı.

İlaç şirketi Moderna tarafından geliştirilen ve mRNA-4359 adı verilen aşı, şu anda ileri evre melanom, akciğer kanseri ve diğer katı tümör kanserlerine sahip kişilere yönelik olarak kullanılabilecek.

Vücutta bulunan kanser hücrelerini tanıması ve onlarla savaşması için tasarlanan ilacın, ilk test sonuçlarına göre, bağışıklık sistemini uyararak hastalığın daha etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olabileceği ortaya çıktı.

AŞI 19 HASTAYA UYGUNLANDI

Testlerde, ileri evre solid tümörlere sahip 19 hastaya bir ila dokuz doz arasında mRNA-4359 aşısı verildi.

8 HASTADA TÜMÖRLERİN BÜYÜMEDİĞİ GÖRÜLDÜ

Aşı verilen 19 hastanın 8'inde tümörlerin büyümediğini ve yeni tümör oluşmadığını tespit edildi.

Ayrıca tedavinin "ciddi yan etkilere yol açmadan iyi tolere edildiği de" belirtildi.

Araştırmacılar, sonuçları ileri kanserli hastalar için yeni bir tedavi geliştirme potansiyeli açısından "önemli bir ilk adım" olarak nitelendirdi.

mRNA TEKNOLOJİ KULLANARAK ÜRETİLDİ

Covid-19 aşılarına benzer şekilde mRNA teknolojisini kullanarak bağışıklık sistemine kanser hücrelerinin sağlıklı hücrelerden farklı olduğunu gösteriyor ve ardından da kanserli hücreleri yok etmek için harekete geçiriyor.

Sonuçlar, Londra King's College'da deneysel onkoloji alanında klinik araştırmacı ve Guy's & St Thomas' NHS Vakfı'nda tıbbi onkoloji danışmanı olan İngiltere baş araştırmacısı Dr. Debashis Sarker tarafından Barselona'da düzenlenecek Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği konferansında sunulacak.

Dr. Debashis Sarker yaptığı açıklamada, "mRNA kanser immünoterapisini değerlendiren bu çalışma, ileri kanserli hastalar için yeni bir tedavi geliştirme yolunda önemli bir ilk adımdır. Tedavinin ciddi yan etkilere yol açmadan iyi tolere edildiğini ve vücudun bağışıklık sistemini uyararak kanserin daha etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olabileceğini gösterdik. Ancak bu çalışma şu ana kadar sadece az sayıda hastayı kapsadığından, bunun ileri evre kanser hastaları için ne kadar etkili olabileceğini söylemek için henüz çok erken" dedi.

BioNTech tarafından üretilen BNT116 isimli kanser aşının denemeleri, Türkiye'de dahil olmak üzere yedi ülkedeki 34 araştırma merkezinde gerçekleştiriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.