İnfluenza A: Grip belirtilerini erken tanıyın, hayatınızı koruyun!

Sonbahar ve kış aylarında grip vakalarının artmasıyla birlikte, özellikle İnfluenza A virüsü (domuz gribi) öne çıkıyor.

İnfluenza A: Grip belirtilerini erken tanıyın, hayatınızı koruyun!
Yayınlanma:

Sonbahar ve kış aylarında grip vakalarının artmasıyla birlikte, özellikle İnfluenza A virüsü (domuz gribi) öne çıkıyor. Bu virüs, son dönemde acil servislerde ve polikliniklerde yüksek ateş, vücut ağrısı, şiddetli öksürük, baş ağrısı, boğaz ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetlerle gelen hasta sayısında ciddi bir artışa yol açtı. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, hastalık belirtilerinin bazen gıda zehirlenmesi ile karıştırılabildiğini belirterek, risk grubundaki kişilerin grip bulguları fark ettiklerinde 48 saat içinde hastaneye başvurmaları gerektiğini vurguladı.

RİSK GRUBU İÇİN ERKEN MÜDAHALE ŞART

İnfluenza A virüsünün, özellikle yaşlılar, kronik hastalıkları olanlar, hamileler, beş yaş altı çocuklar ve kanser tedavisi gören hastalar gibi risk grubundakilerde ölümcül sonuçlara yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Balcı, bu kişilerin Eylül-Ekim aylarında grip aşısı olmalarını önerdi. “Hastalık durumunda erken tedavi büyük önem taşıyor. Erken dönemde başvurulan tedavi ile olumsuz sonuçlarla karşılaşılma riski azalır. Mevsimsel grip, zatürre veya bronşit gibi komplikasyonlara yol açarak ölüme sebep olabilir” dedi.

KORUNMA YÖNTEMLERİ: İZOLASYON VE HİJYEN

Pandemi döneminde uygulanan maske ve izolasyon yöntemlerinin grip vakalarının yayılmasını engellediğini belirten Prof. Dr. Balcı, gripten korunmak için kapalı alanların iyi havalandırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, semptom gösteren kişilerin maske takarak izole olmaları, ellerini sıkça yıkamaları ve hapşırırken ya da öksürürken ağızlarını peçeteyle kapatmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

AŞILAR MUTASYONLAR İÇİN GÜNCELLENİYOR

Her yıl mutasyona uğrayan İnfluenza A ve B virüslerine karşı geliştirilen grip aşıları, bu mutasyonlara göre hazırlanıyor. Prof. Dr. Balcı, “Grip aşıları her yıl Eylül ve Ekim aylarında uygulanmalıdır, çünkü bu aşılar, virüslerin mutasyonları dikkate alınarak güncelleniyor” dedi. Bu durum, her yıl grip aşısının yapılmasının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Sonuç olarak, Influenza A virüsüne karşı alınacak önlemler, erken teşhis ve tedavi kadar aşılamanın da büyük önem taşıdığını gösteriyor. Risk grubundaki bireylerin bu uyarılara dikkat ederek, sağlıklarını korumaları gerektiği belirtiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.