Hayatımızdan çıkaramıyoruz! Gizli tehlike sağlığımızı elimizden alıyor

Mutfaklarımızdan ve hayatımızdan çıkartamadığımız şeker, sağlığımızı tehdit ediyor…

Hayatımızdan çıkaramıyoruz! Gizli tehlike sağlığımızı elimizden alıyor
Yayınlanma:

Mutfaklarımızdan ve hayatımızdan çıkartamadığımız şeker, sağlığımızı tehdit ediyor…

Gündelik hayatta işlenmiş besinler bizi her geçen gün daha da pençesine almaya devam ediyor. İşlenmiş besinlerin birçoğu vücudumuz da olumsuz etkiler yaratıyor.

Özellikle şekerli besin ürünlerinin içerisinde bulunan glikoz, kanser hücrelerini besliyor. Katkı maddeli yiyecekler ve şeker türü atıştırmalıklardan çocukları uzak tutmak gerekiyor.

Glikoz tüketiminin kanser hücrelerinin gelişmesinin yanında Alzheimer, kan şekerinin yükselmesine ve birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Yapılan çalışmalarda özellikle çocukların, işlenmiş ve şekerli yiyecekleri tüketmesi sonucunda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun arttırdığı tespit edilmiştir. Çocukların severek çokça tükettiği bu ürünlerden bir kaçını yakından inceleyelim.

İŞLENMİŞ ŞEKERLİ ÜRÜNLERİN BİR KISMI VE ZARARLARI

Gün içerisinde fark etmeden tükettiğimiz birçok ürünün içerisinde sağlığımızı olumsuz etkileyen ürünlerden bazıları şu şekilde;

-Hazır Çorbalar; Market raflarında satılan bu ürünlerin içerisinde domateslerin asitliğini dengelemek için bol miktarda şeker kullanılmaktadır.

-Az yağlı yoğurt; Sağlıklı besin olarak zannettiğimiz bu ürün aslında o kadarda masum değildir. İçeriğinde yüksek miktarda fruktozlu mısır şurubu bulunan ve gereğinden fazla lezzetini koruması için şeker kullanılmaktadır.

-Yağsız salata sosu; Çokça sevilen salata sosları arasında yer alır. Sağlıksız bileşenlerden oluşan bu ürünün içerisinde ilave şeker ve koruyucu maddeler olduğu tespit edilmiştir.

-Ketçap; Kızartmaların yanında çokça tükettiğimiz ürünlerin başında geliyor. İçeriğinde yüksek miktarda fruktozlu mısır şurubu barındıran bu ürün ayrıca bol miktarda şeker barındırmaktadır. Bir çorba kaşığı ketçabın içerisinde bir küp şekeri yemeğe eşdeğer olan bu ürün obezite ve kalp hastalıklarına yol açıyor.

-Fıstık ezmesi; Popüler bir protein kaynağı olarak görülen bu ürün aslında sağlıklı değil. İki şeker kaşığı fıstık ezmesi içerisinde tam olarak 8 gram şeker barındırdığı tespit edildi.

-Cipsler; Kolay atıştırmalıkların başında gelen bu ürünün içerisinde ise yüzde 3 ila yüzde 5 arasında şeker vadır. Özellikle aromalı cipslerin içerisinden 15 tanesini tükettiğiniz zaman 2 gram şekerde yanında tüketimmiş oluyorsunuz. Vücudunuza giren bu ürün karbonhidrat açısından zarar veriyor ve kronik hastalıklara yakalan riskinizi arttırıyor.

-Kurutulmuş meyveler; Lif, antioksidan ve vitamin açısından oldukça zengin olan bu ürünlerin içerisinde de şeker kullanılmaktadır. Suyu çekilmiş olan bu besinlerin kurutulma aşamasında tüm şekerler kullanılarak buruşmuş meyveye sıkıştırılarak bırakılır.

Daha birçok ürünün içerisinde bulunan şekerler tüketilmeye devam edildiğinde, meme kanseri, akciğer kanseri, diyabet hastalıkları, insülin direncinin düşmesi ve Alzheimer gibi hastalıklar sebep olabiliyor. Ayrıca şekerli ürünleri tüketmeye devam ettiğimiz de dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, hafıza kapasitesi düşüklüğü, öğrenme güçlüğü gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olabiliyor.

İŞLENMİŞ ŞEKERLİ ÜRÜNLERDEN NASIL UZAK DURULABİLİR

Hazır gıdaların kısıtlanmasıyla daha sağlıklı bir yaşam sürebilmeniz mümkün. Uzmanlar özellikle, fast food,beyaz şeker, çikolata, gazlı içecekler, kafein, yüksek fruktozlu mısır şurubu, şekerleme, gıda boyaları, cips, enerji içecekleri,hazır çorbalar ve hazır baharat karışımları, et suyu-tavuk suyu bulyonları, salam, sosis, jambon, işlenmiş et ürünleri, hazır puding, bisküvi, kek gibi ve türev ürünlerini tüketilmemesi konusunda uyarıyor.
Besin açısından oldukça zengin doğal ürünlerin tüketilmesi yukarıda saydığımız hastalıklardan uzak kalmanıza yardımcı oluyor. Bunlardan, Ceviz, balık ve semizotu gibi doğal ürünleri tüketerek sağlıklı bir hayata sahip olabilirsiniz.

HABER: ALİ İSMAİL TAŞCI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.