Geleneksel tıbba ismini yazdırmış meyve: Hünnap

Son günlerde popülerliği artan ve market raflarını süsleyen hünnap meyvesinin faydalarını daha önce duymuş muydunuz?

Geleneksel tıbba ismini yazdırmış meyve: Hünnap
Yayınlanma:

Son günlerde popülerliği artan ve market raflarını süsleyen hünnap meyvesinin faydalarını daha önce duymuş muydunuz?

Geleneksel tıp da sıklıkla kullanılan,içeriğinde çeşitli vitaminleri barındıran ve son günlerde popülerliği artan meyvelerden birisidir.Hünnap diğer isimleriyle çiğde ya da innabi meyvesi,sağlık açısından bir çok faydaları olduğu bilinmektedir.Çin hurması olarak da bilinen hünnap aynı zamanda kurutularak da tüketilmektedir.

Ana vatanı konusunda çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Güney Asya ,Afrika ve Suriye'de yetiştiği bilinen hünnap meyvesi ,ülkemizde ise Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişmektedir.Eylül ayının sonlarına doğru toparlanan meyve,taze ve kuru olarak tüketilebilir,marmelat,şerbeti ve ayrıca reçel yapımında kullanılmaktadır.

Geleneksel Çin tıbbında çeşitli sağlık durumlarında kullanıldığı bilinmektedir.Hünnap meyvesi, A ve C vitamini açısından oldukça zengindir.Yapı olarak hurmayı andıran hünnap,İbn-i Sina'nın reçetelerini süslemiştir.Hünnap hem mineral deposu açısından zengin hem de antioksidan özelliğiyle bir çok hastalığın önüne geçer.

HÜNNAPIN FAYDALARI

Birçok hastalığa karşı şifa kaynağı olan hünnap,içeriğinde yüksek lif miktarıyla tok tutma özelliği de vardır .Çayı, en az meyvesi kadar insan vücuduna yararlı olan hünnap'ın son yıllarda tüketimi giderek artmaya başlamıştır.

Hünnap meyvesinin vücuda faydaları;

-Ağrılara karşı önemli etkiler göstermektedir

-Kansızlık sorununa iyi gelmektedir

-Kanser hücrelerini engeller

-Kemik sağlığını korur

-Bağışıklık sistemini güçlendirir

-Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir

-Sinir sistemini yatıştırır

-Uykuya dalmanızı kolaylaştırır

-Diş eti sorunları için bire birdir

-Karaciğer yağlanmasının önüne geçer

-Solunum yolu hastalıkları için bire birdir

HÜNNAPIN ZARARLARI

Günde 2 tane tüketmeniz gereken meyvelerden biri olan hünnap, gereğinden fazla tüketilmesi durumunda çeşitli sorunlar doğurabileceği bilinmelidir.

Hünnap meyvesinin yan etkileri;

-Gaz problemi yaşanır

-İshale neden olur

-Kan şekerinde hızlı değişimler yaşanır

-Şişkinliğe yol açar

-Kan akışında hızlanma yaşanabilir

-Alerjik reaksiyonlara yol açabilir

HABER:ALİ İSMAİL TAŞCI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.