Ertelemek hastalık mıdır?

Erteleme davranışı, kişinin hayatını birçok yönden olumsuz etkileyebilecek bir davranıştır. Bu davranıştan kurtulmak için öncelikle bu davranışın farkında olmak ve ardından erteleme davranışının altında yatan nedenleri belirlemek ve başa çıkmak gerekir.

Ertelemek hastalık mıdır?
Yayınlanma:

Erteleme davranışının nedenleri

Erteleme davranışının nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Kişilik özellikleri: Mükemmeliyetçilik, utangaçlık, kararsızlık ve korku gibi özellikler, erteleme davranışına yatkınlığı artırabilir.
  • Psikolojik sorunlar: Depresyon, anksiyete ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi psikolojik sorunlar da erteleme davranışına yol açabilir.
  • Çevresel faktörler: Stres, iş yükü ve zaman baskısı gibi çevresel faktörler de erteleme davranışını tetikleyebilir.

Erteleme davranışının sonuçları

Erteleme davranışı, kişinin hayatını birçok yönden olumsuz etkileyebilir. İş veya okul hayatında başarısızlığa, strese, kaygıya ve depresyona yol açabilir. Ayrıca, insanlarla ilişkileri ve yaşam kalitesini de olumsuz etkileyebilir.

Erteleme davranışından kurtulmak için neler yapılabilir?

Erteleme davranışından kurtulmak için öncelikle bu davranışın farkında olmak gerekiyor. Erteleme davranışının farkında olduktan sonra aşağıdaki adımları takip ederek bu davranıştan kurtulabilirsiniz:

  • Farkındalık geliştirmek: Sorunun üstesinden gelebilmeniz için öncelikle bu bozukluğun farkında varmanız gerekiyor.
  • Doğru ve etkili zaman yönetimi geliştirmek: Yapılacak işleri bölümlere ayırmak ve planlanan zaman aralığında bu bölümleri tamamlamak.
  • Her işe belirli bir zaman ayırın. Yapacağınız işe ne kadar zaman ayıracağınızı önceden belirleyin.
  • Sosyal medyada geçirilen vakti sınırlamak: Kronik erteleyiciler sorumluluklarını örtelemek için sosyal medya ve interneti kullanıyor. Günde yaklaşık bir buçuk saat bu mecralarda fazladan vakit geçiriyorlar.
  • Mükemmeli aramayı bırakmak: Yapılan hiçbir işin mükemmel olmayacağını kabullenmek. İşlerin bazen iyi ya da normal şekilde de sonuçlanabileceğini bilmek.
  • Kendinize ödüller verin. Bir işi tamamladığınızda kendinizi ödüllendirin.
  • Uzman yardımı almak: Erteleme problemi ikili ilişkileri, iş-okul hayatını etkiliyorsa, işlevsellikte bir azalma gözlemleniyorsa profesyonel desteğe başvurmak.

Erteleme davranışından kurtulmak için sabırlı ve kararlı olmak önemlidir. Bu davranıştan kurtulmak için zaman ve çaba harcamanız gerekecektir.

Profesyonel yardıma ne zaman başvurulmalı?

Erteleme davranışı, kişinin günlük hayattaki işlevselliğinde azalmaya yol açacak boyutta bir alışkanlığa dönüştüyse yardım almakta fayda var. Zira belli bir aşamadan sonra kişinin kendi kendine sorunları aşması da zorlaşıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.