Elmanın Faydaları

Türkiye de her yerde yetiştirilen elma Rosaceae ailesine ait sonbahar meyvesidir. Elma hem doyurucu hem de enerji veren meyveler arasındadır. Elma vitamin ve mineral zenginliği ile ön çıkar. Bin bir çeşit faydası ile elma yazımızda.

Elmanın Faydaları
Yayınlanma:

Elmanın Sağladığı Besin Değerleri

100 gram elmada yaklaşık yüzde 85 su vardır. Ortalama 11.6 gram karbonhidrat içerir. Elma, lifli bir yapısı olması nedeni ile bağırsak tembelliğine iyi gelir. Bunlarla beraber, kolesterol ve karbonhidratların emilimini düzenlemeye yardımcı olan besinlerdendir.

Elmada C,A,K,B6 ve E vitaminleri bulunur. C vitamini besinler aracılığı ile sağlanır. Yorgunluğun azalmasına yardımcı olur. Sinir sisteminin düzgün çalışması ve bağışıklık savunması için gereklidir. Elmanın içinde bulunan vitaminlerden en iyi şekilde yararlanmak için elma çiğ olarak, kabuklu veya kabuğu soyulduktan hemen sonra tüketilmelidir. Çünkü C vitamini havadaki ısı ve oksijen etkisine karşı çok hassastır.

Elma, potasyum, fosfor, kalsiyum, çinko, demir gibi mineraller içerir. Potasyum, normal kan basıncını ve kas fonksiyonlarını korumada yardımcı olan mineraldir. Elma, enerji verici besindir ve enerji metabolizmasına katkı da bulunur.

elma-meyvesi-hakkinda-bilgi.jpgElmanın Faydaları

Elmanın sağladığı faydalar hakkında uzmanlar tarafından pek çok araştırmalar yapılmış.

Elma zengin su içeriğinin yanı sıra, birçok vitamin ve mineral içerir. Elmanın sağlığa faydaları, lifli yapısı ve antioksidanlar ile bağlantılıdır. Başta C,A,K,E ve B vitaminleri açısından zengin olan elma içerdiği mineraller ve eser elementlerle hem enerji verir hem de hücreleri korur. İçerisinde bulunan zengin su içeriği sayesinde vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olur.

Elmanın zengin lif ve antioksidan bileşenleri kolesterol düşürücü etkileriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Diyabet ve obezite oluşumunun önlenmesine yardım eder. Özellikle meyve ve sebzelerden oluşan lif, birçok kronik hastalığın azalmasına yardımcı olur.

Antioksidanlar serbest radikallerin zararlı etkileriyle mücadele eder. Serbest radikaller erken yaşlanmaya sebep olur. Serbest radikallerin etkilerini azaltmak için yeterli miktarda antioksidan tüketmek sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazıdır.

Elmayı ısırarak yemek, ağız ve diş sağlığınız için faydalıdır. Çiğneme, periodontal hastalıklara karşı koruma sağlar.

Elmanın Cilde Faydaları

Elmanın içeriğinde C,A ve E vitaminleri bulunur. Antioksidanlar, özellikle polifenoller ile ciltte yaşlanma karşıtı ve nemlendirici etkileri vardır. Bu bileşenler, saçları ve tırnakları da dada sağlıklı ve daha güçlü yapar.

Elma sirkesi de, cilde parlaklık ve temizlik verir. Ama elma sirkesi cilde direkt uygulanmamalıdır. Hassas ciltlerde kızarıklık ve tahrişe neden olur. Bitkisel bir ürün bile olsa, uzmana danışmadan kullanılmaması gerekir.

Günlük Kaç Porsiyon Elma Tüketilmeli

Ergenler ve yetişkinler günlük 100 ila 150 gram elma tüketmelidir. Elma suyu veya kompostosu ile karşılaştırıldığında, bütün elma en iyi tokluğu sağlayan halidir. Glisemik indeksi düşük olsa da meyve şekeri içerir. Bu sebepten diyabet hastaları elmayı sağlıklı insanlara kıyasla daha ölçülü tüketmesi gerekir.

f9420e0100f755e6fe790ed548dd1048018bb7f6.jpgElma Nasıl Muhafaza Edilir

Elma, serin ve karanlık oda ısısında 7-8 gün, buzdolabında 4 ila 6 hafta muhafaza edilir. Elma kesildiğinde ya da soyulduğunda hava ile temas ettiğinde kararan meyvedir. Yarım elma yenmek istendiğinde kalan yarısına limon sıkıp streç film kaplanarak muhafaza edilebilir.

Elmanın Zararları

Elmaya alerjisi olanlarda, kaşıntı, döküntü, şişme veya nefes darlığı problemleri yapabilir. Asidik yapısından dolayı dişlerde plak oluşmasına sebep olur. Elmanın çekirdeğinde siyanür vardır. Çekirdekte ki siyanür fazla tüketildiği taktirde tehlikeli bir hale gelebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.