Dünya Otizm Farkındalık Günü: Erken tanının önemi
Medicana Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hikmet Akbulut, Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, otizmin erken teşhis ve tedavi ile geriye çevrilebilen bir nörogelişimsel hastalık olduğunu belirtti.
Akbulut, hastalığın ilk kez 1940'lı yıllarda tanımlandığını ve Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan’ın Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edildiğini hatırlattı.
"Erken Tanı ve Tedavi, Çocukların Sağlıklı Bireyler Olmasını Sağlıyor"
Dr. Akbulut, özellikle çocuklarda otizm belirtilerinin erken yaşlarda fark edilmesinin önemine değindi. "Aileler, çocuklarında yaşıtlarıyla uyumsuzluk, sürekli belirli nesnelerle ilgilenme, dönen cisimlerin etrafında dönme gibi davranışları gözlemleyebilirler. Ayrıca dil gelişimiyle ilgili sorunlar da görülebilir. Bu tür belirtiler gözlemlendiğinde, çocuklarımızı mutlaka muayeneye getirmeliyiz," dedi.
Erken teşhis ile tedavi sürecinin başladığında, çocukların gelişiminde büyük ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayan Dr. Akbulut, "Eğitim sürecine erken yaşta başlandığında, bu belirtiler azalabilir ve çocuklar sağlıklı bireyler olarak yetişebilir. Bu nedenle aileler, çocuklarında bir gerilik veya uyumsuzluk fark ettiklerinde çocuk hekimine başvurmalı ve gerekirse psikiyatri ya da nöroloji uzmanlarına yönlendirilmesini talep etmelidir," diye konuştu.
Özel Eğitim Kurumları ile İş Birliği
Medicana Konya Hastanesi olarak, rutin kontrollerle gelen çocukların gelişimini takip ettiklerini belirten Akbulut, "Nörolojik gelişim geriliği gösteren çocuklar, çocuk psikiyatristleri ve çocuk nöroloji uzmanlarına yönlendirilerek doğru tanı ve tedavi sürecine alınmaktadır. Konya'da bu konuda en başarılı kurumlardan biri olan SOBE ile iş birliği yapıyoruz. Çocuklar, gerekli özel eğitimleri alarak daha sağlıklı bir gelişim süreci geçirebiliyorlar," dedi.
Dr. Hikmet Akbulut, ailelere, çocuklarında herhangi bir gerilik veya farklılık fark ettiklerinde erken teşhis için uzmanlara başvurmalarını önerdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.