Doğru bilinçlendirme hastalığı azaltır: Zoonotik hastalık nedir?

Doğru bilinçlendirme hastalığı azaltır: Zoonotik hastalık nedir? Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim üyesi Profesör Doktor Mehmet Maden, zoonoz hastalıklara yönelik bilgiler paylaştı.

Doğru bilinçlendirme hastalığı azaltır: Zoonotik hastalık nedir?
Yayınlanma:

Doğru bilinçlendirme hastalığı azaltır: Zoonotik hastalık nedir? Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim üyesi Profesör Doktor Mehmet Maden, zoonoz hastalıklara yönelik bilgiler paylaştı.

Çağımızın önemli hastalıkları olarak ele alınan ve halk arasında hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar olarak bilinen Zoonoz, gerekli önemlerin alınmaması halinde tehlike oluşturuyor.

Sayının 250’den fazla olduğu bilinen Zoonoz Hastalığı, sosyal yaşam içerisinde çok fazla tehdit oluşturabiliyor. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim üyesi Profesör Doktor Mehmet Maden, bazılarının sık duyulan hastalıklar olduğunu ifade ederek, “Kuduz, Peynir Hastalığı, idrarla bulaşan hastalıklar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi birçok hastalık vardır. Birçoğumuzun da tehlike altında olduğu fakat hissetmediği, bilmediği hastalıklardır” dedi.

“EN ÖNEMLİ KAYNAĞI BAŞIBOŞ HAYVANLAR”

Belediyelerin, barınakların sayesinde hayvanların birkaçının kontrolleri yapıldığını söyleyen Profesör Doktor Mehmet Maden, “En önemli hastalıklar başıboş sokak hayvanlarından kaynaklıdır. Belediyeler, Barınaklar sayesinde toplanan köpekler kısırlaştırılıp kuduz aşıları yapılıyor. Yine de yeterli derece de değil. Bunun için gerekli şartların oluşturulması noktasında daha fazla çalışmalar yapılmalı. Yine parkların yani ortak kullanılan alanlarında bu anlamda korunması gerekir” ifadesini kullandı.

“AZALMIYOR HER DÖNEM ARTIYOR”

Hastalıkların azalmadığına ve her dönem yeniden artığına değinen Mehmet Maden, “Bahar ayındayız nezleler gripler çoğalıyor. Bir dönem kuş gribi dediğimiz hastalık vardı. Ülkemizde yoğun derecede seyretti hatta yayıldı. Yaz yaklaştıkça da Kırım Kongo Kanamalı kenenin arttığını göreceğiz. Bunların hepsinin belirli kontrolü, takibi gerekiyor. Ülkemizde bunları takip eden birimler var ama vatandaş duyarlı olmazsa bu hastalıklara karşı bilinçlendirilmezse hastalıklar yeniden hayatımızı sarar ve artar. Bu konuda Veteriner Hekimlere sorulmalı. Şüphelenildiğinde bir uzmana gelinip anlatılmalı” dedi.

“AŞI YAPTIRMAK ZORUNLU”

Hayvan hakları yasası gereği evinde hayvan besleyen kişilerin her yıl aşı yaptırmalarının zorunlu olduğunu anlatan Doktor Mehmet Maden, “Bize gelen sıkça sorulardan biri ‘beslediğim hayvan beni ısırdı ya da tırmaladı aşı yaptırmak zorunda mıyım?’ şeklinde oluyor. Onlara kuduzun çok tehlikeli bir hastalık olduğunu ama aşıyla yüzde yüz önlenebileceğini söylüyorum. Bu konuda duyarlı olmaları bu hastalıkların önlenmesinde çok büyük rol oynayacaktır” şeklinde konuştu.

HABER: MUSTAFA ÇELİK

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.