Demans riskini azaltmak için bu besinleri her gün tüketin
Flavonoid açısından zengin gıdalar, demansın önlenmesinde önemli bir rol oynayabilir. İngiltere'de yapılan bir araştırma, belirli yiyeceklerin demans riskini azaltmada etkili olduğunu gösteriyor.
Türkiye'de yaklaşık 600.000 aile Alzheimer hastalığı ile mücadele ediyor. Her 3 saniyede 1 kişinin demans hastası oluyor ve bunların 3'te ikisi Alzheimer'a yakalanıyor.
Bu nörodejeneratif hastalığın sebepleri genetik ve yaşam tarzı faktörleriyle de arttığı tespit edildi.
DEMANSA KARŞI KORUYUCU GIDALAR
Bilinçli bir diyet, zihinsel gerilemeye karşı koruyucu olabilir. Bilim insanlarının araştırmasına göre flavonoid bakımından zengin besinlerin tüketimi, demans riskini azaltabilir. Flavonoidler, birçok meyve, sebze ve yemişte bulunan doğal bileşiklerdir ve bitkileri zararlılardan korur, ayrıca renklerini verir.
40 ila 70 yaş arasındaki 122.000 kişinin verilerini incelendiği JAMA Network dergisinde yayınlanan çalışmada, 4. Katılımcıların beslenme alışkanlıkları ile demans gelişimi arasındaki bağlantı tespit edildi. Araştırmada, aşağıdaki flavonoid açısından zengin gıdaların etkileri incelendi:
Meyveler (özellikle elma, portakal, üzüm ve greyfurt)
Biber
Soğan
Bitter çikolata
Çay (yeşil ve siyah)
Kırmızı şarap
SAĞLIKLI BESLENME İLE DAHA DÜŞÜK DEMANS RİSKİ
Dokuz yıldan uzun süren çalışma süresince, katılımcıların 882’sinde demans gelişti. Flavonoid açısından zengin besinleri daha çok tüketenlerin, diğer katılımcılara göre daha düşük vücut kitle indeksine (BMI) sahip olduğu ve fiziksel olarak daha aktif oldukları görüldü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.