Akıllı telefonlardaki ses teknolojisi ile 10 saniyede diyabet tanısı!

Araştırmacılar, akıllı telefonlardaki ses teknolojisini yapay zeka ile birleştirerek, 10 saniyede diyabet tanısı koymayı sağlayan yeni bir yöntem geliştirdi.

Akıllı telefonlardaki ses teknolojisi ile 10 saniyede diyabet tanısı!
Yayınlanma:

Klick Labs tarafından yürütülen araştırmada, 267 kişiden 2 hafta boyunca günde 6 kez 6 ila 10 saniyelik sesli mesaj kaydetmeleri istendi. Katılımcıların boy, kilo, cinsiyet, yaş ve temel sağlık bilgileri de alındı.

Araştırmacılar, 18 binin üzerindeki ses kaydından tip 2 diyabet hastalarını diğerlerinden ayırmak için 14 ses özelliğini analiz etti. İnsan kulağının algılayamayacağı bir dizi ses özelliğini inceleyen araştırmacılar, bu seslerdeki sinyalleri de işleyerek tip 2 hastalığının seste neden olduğu değişiklikleri tespit etti.

Söz konusu yapay zeka modelinin doğru teşhis oranı kadınlarda yüzde 89, erkeklerde yüzde 86 olarak ölçüldü.

Araştırmanın başyazarı Jaycee Kaufman, çalışmanın, tip 2 hastalığı olan ve olmayan bireyler arasındaki belirgin ses farklarına dikkat çektiğini ve diyabet taraması yöntemini geliştirebileceğini vurguladı.

Mevcut tarama yöntemlerinin çok fazla zaman gerektirdiğine ve maliyetli olduğuna değinen Kaufmann, "Ses teknolojisi, bu engelleri tamamen ortadan kaldıracak potansiyele sahip." dedi.

Klick Labs Başkan Yardımcısı ve söz konusu çalışmanın baş araştırmacısı Yan Fossat da yeni yöntemin, diyabet taramalarını kolay ve yaygın hale getirme potansiyeli taşıdığını belirtti.

Uluslararası Diyabet Federasyonu, bu hastalıkla yaşayan neredeyse her 2 kişiden birinin yani yaklaşık 240 milyon kişinin diyabetli olduğunun farkında olmadığını ve vakaların yaklaşık yüzde 90'ının tip 2 olduğunu bildiriyor.

Yeni yöntemin faydaları

  • Mevcut tarama yöntemlerine göre daha hızlı ve daha kolay
  • Daha az maliyetli
  • Daha erişilebilir

Yeni yöntemin olası zorlukları

  • Sesteki değişikliklerin, diyabet dışındaki diğer faktörlerden de kaynaklanabilmesi
  • Yapay zeka modelinin doğruluğunun daha fazla veri ile test edilmesi

Kaynak:Haber Kaynağı

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.