21. yüzyılda cevap bulunamayan hastalık "ALS"

Kesin bir tedavisi olmayan hastalıklar arasında sayılan ALS(Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığı, dünyada her yıl ortalama 100 binde 2-6 oranında büyüyor. Türkiye'de de çok sık görülen ALS hastalığı nedir? Tedavisi var mı?Bu hastalığın belirtileri neler?

21. yüzyılda cevap bulunamayan hastalık "ALS"
Yayınlanma:

Nörolojik bir hastalık olarak tanımlanan ALS hastalığı,beyinde ve omurilikte yer alan ve kaslarımızın çalışmasını sağlayan motor nöron denilen hücrelerin bilinmeyen bir nedenden dolayı kendi kendine işlevini yerine getirememesi ve yok olması sonucu ortaya çıkan bir tür motor nöron hastalığı olarak belirtilir.

thumbs-b-c-e3f46e78f4a6e863c1a0f91e091a40df.jpg

HASTALIĞIN TEŞHİS EDİLMESİ SÜRECİ

Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalarda ortaya konulan verilere göre ALS hastalığının yüksek fiziksel aktivite ve kimyasallarında rol oynadığı ihtimaller masaya yatırılırken hastalığın neden ortaya çıktığı şimdiye kadar yapılan çalışmalarda netlik kazanmış değil.Hastalığın daha çok askerleri ve futbolcuları tehdit ederken sigara içenlerde ALS görülme riski içmeyenlere göre daha yüksek olduğu belirlendi.Tüm yaşlarda görülebilmekle beraber,genellikle 40-60 yaş arası genellikle erkeklerde görülüyor.

thumbs-b-c-cb92c0a82620f7636950f2e0e61221cb.jpg

ALS HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Özellikle beslenmenin iyi olmaması ve aşırı yük altında kalmak, hastalığın belirtilerini artırırken belirtiler arasında gündelik hayatta yaptığımız normal eylemleri artık yapamamak ile kötüleşme eğilimi gösterir. ASL'de sık olarak görülen erken teşhisteki belirtiler ise şunlardır;

-Yürürken tökezleme

-Eşyaları taşımada güçlük

-Konuşmada bozulma

-Yutma problemi

-Kaslarda kraplar ve sertlik

-Başı dik tutmada güçlük çekmek

Hastalığın ilerleyen aşamalarında yaşanan durumlar ise şu şekilde;

-Kaslarda ileri derece güçsüzlük

-Kas kütlesinde azalma

-Çiğneme ve yutma probleminde artış

-Artan kas ağrıları sebebiyle uyuyamama

-Nefes alıp vermekte güçlük

thumbs-b-c-7946b22bcf84e630f415619b093915b2.jpg

ALS HASTALIĞININ TEDAVİSİ YOK

Tüm dünyada yaygın olarak bilinmesine de ayrıca neden olan İngiliz Bilim İnsanı Stephan Hawking de bu hastalıkla yıllarca mücadele etti.ALS hastalığının kesin bir tedavisinin bulunmaması durumunda yapılacak tek şey erken teşhis yoluyla hastalığı tespit edip semptomlarının hafif bir şekilde seğirmesinin sağlanmasıdır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.