Yolcularımız ‘emin ellerde’

Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak ile odanın sorunları, faaliyetleri ve eğitimleri hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik

Yolcularımız ‘emin ellerde’
Yayınlanma:

Başkan Muharrem Karabacak ile yaptığım sohbet sonrası şöyle bir kanıya vardım ki, kesinki Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Türkiye’de yaptığı işlerle ilklere öncülük eden ve parmakla gösterilecek bir oda. 

 ULAŞIMI HANGİ VERİLERE GÖRE ŞEKİLLENDİRİYORSUNUZ?

Şehir merkezlerinde toplu taşıma hizmeti yürüten araç şoförlerinin kentin trafik düzeni ve güvenliğine yapacağı katkı kaçınılmazdır. Hedef ve sorunları bilimsel verilere dayandırmak adına Mevlana Kalkınma ajansının 2010 yılı teknik destek programı kapsamında bir anket projesi hayata geçirilerek müşteri, esnaf, şoför memnuniyet ve şikâyetleriyle birlikte minibüsle ulaşım sıkıntısı çekilen bölgeler araştırıldı. Bu çalışma yol haritamızı oluşturarak sorunlar bir bir çözüme kavuşturulmuş, halkımıza hizmete dönüştürülmüş oldu. Ulaşım sıkıntısı çekilen bölgelerin sorunlarına Büyükşehir Belediyemizle birlikte çözüm üretildi.

OKUL SERVİS ARAÇLARINDA NE GİBİ DÜZENLEMELER YAPILDI?

Okul Servis Araçlarımız Türkiye genelinde örnek teşkil edecek bir taşıma görevini üstlenmişlerdir. Kaliteli, konforlu, güvenlikli ve okul servis araçları hizmet yönetmeliği şartlarına haiz araçlarımız mevcuttur. Araçlarımızın tespitleri TÜVTURK muayene istasyonlarında yapılmış olmasına rağmen her yıl düzenli olarak Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Şube Müdürlüğü tarafından hizmet verecek Okul servis araçları  tekrar kontrol edilmektedir. 

ŞOFÖRLERİN EHLİYET SORUNU ÇÖZÜLDÜ MÜ?    

Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikte şoförlere “ E sınıfı sürücü belgesi için 3 yıllık, B sınıfı sürücü belgesi için 5 yıllık sürücü belgesine sahip olma” şartı öngörülmüştür. Bu yönetmeliğe istinaden “B” veya “C” sınıfı sürücü belgesine 5 yıldan fazla sahip olup daha sonra ‘E’ sınıfı sürücü belgesi alarak faaliyet yapmak isteyen üyelerimizin, ayrıca 3 yıl daha bekledikten sonra faaliyetlerine izin verileceği yönünde uygulama yapılmaktaydı. Sorunu Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Sayın Talat AYDIN’ ı makamında ziyaret ederek kendilerine ilettik, Haklılığımızla birlikte farklı yorumlanmayacak şekliyle genelge yayınlayarak 81 İl Valiliğine dağıtımının yapılmasını sağladılar. Yine bir Türkiye sorunu Konya’nın girişimleriyle çözüme ulaştırıldı.

NE TÜR EĞİTİMLER YAPIYORSUNUZ?

Konyalı minibüsçülere, Güvenli Sürüş Eğitimi veriyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) koordinasyonu, Sağlık Bakanlığı’nın liderliği ve İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün desteği ile yürütülen, 'Güvenli Trafik Projesi' kapsamında Ankara Hipodromu'nda düzenlenen Güvenli Sürüş Eğitimine Türkiye genelinden sadece Konyalı minibüs sürücüleri katıldı. Şoförlerimize yönelik eğitim seminerleri düzenliyoruz. Görsel anlamda eğitime önem vererek MOBESE kayıtları ve hazırlanan CD'lerle şoförlerimize sunumlar  gerçekleştirilmektedir. MEVKA işbirliği ile oluşan anket sonuçları Eğitim Danışmanlık Merkezlerine gönderilerek bu doğrultuda eğitim programları tüm Türkiye'yi kapsar şekilde hazırlanmakta bu eğitimlerin ilki Konya'mızda yapılacaktır.

KONYA’DA ŞOFÖR OLABİLMENİN ŞARTLARI NELERDİR?

Türkiye’ye örnek olan son çalışmalarımızla ilgili bilgi vermek isterim. Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası olarak, Mesleğimizin standardını yükseltmek adına  araçlarımızda çalışan şoför arkadaşlarımıza UKOME tarafından alınan karar gereğince kriterler getirdik. Hedefimiz şoför esnafımızın standardını yükseltmek paralelinde hizmet ettiğimizi kesime kaliteli ulaşım imkânı sunmaktır. Bu uygulamayla kriterlere uygun şoför arkadaşlarımızın sicil dosyaları odamızca tutulmaktadır. Şuan hangi plakalı aracımızda hangi şoförümüzün seyir halinde olduğu tarafımızca bilinmektedir. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen güzergâh belgelerinde çalışan şoförlerimizin isimleri yazılmak suretiyle kesinlikle ismi yazılı olmayan bir sürücünün minibüs kullanması engellenmiş durumdadır. ‘’SÜRÜCÜ’’ ifadesini özellikle kullanıyoruz. Bizim için esas olan şoförlüğü meslek olarak gören, yaptığı işin sorumluluğunu bilen arkadaşlarımızın araçlarımızda çalışmasını sağlamaktır. Günü birlik gelip giden amacı sadece günü kurtarmak olan kişiler bu sayede uzaklaştırılmış oldu. Şuan Konya’da hizmet veren her bir aracımızın plaka plaka ve şoförleri dahil olmak üzere arşivleri odamızda mevcuttur. Mevcut çalışan şoförlerimizden yaklaşık yüzde 15’lik kısmı kriterlere uymadığından dolayı elenmiş oldu.

(Adnan Yıldırım)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.