“Türkiye’de cami mihrabını kadınlara ilk biz açtık”

Aliya Ali İzzetbegoviç Camii Güzelleştirme ve İmar Derneği Başkanı İbrahim Günay,“Türkiye’de ilk defa cami mihrabını kadınlara açtık. Akademisyen kadınlar, camimizde mihrabı arkalarına alarak “Aile” konulu konferans verdi” dedi

“Türkiye’de cami mihrabını kadınlara ilk biz açtık”
Yayınlanma:

Manevi havasıyla ayrı bir huzur veren Aliya Ali İzzetbegoviç Cami, bünyesinde düzenlediği sosyal etkinliklerle 7’den 70’e herkesin beğenisini kazanıyor. Zihinlere yerleşmiş cami algısını değiştirerek camilerin insanların, hem ibadetini yapacağı hem de sosyalleşebileceği alanlar haline gelmesine katkıda bulunan Aliya Ali İzzetbegoviç Cami Güzelleştirme ve İmar Derneği Başkanı İbrahim Günay ile dernek etkinlikleri hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

İbrahim Günay sizi tanıyabilir miyiz?

Konya Akviran Akören Polisler Sülalesinden Halıcı Ahmet Remzi Günay’ın oğluyum.1968 doğumluyum. Evli 3 çocuk babasıyım.

Aliya Ali İzzetbegoviç Cami ne zaman kuruldu?

Derneğimiz, 4 Ağustos 2008’de Valilikten alınan izinle Turgut Eytürk başkanlığında kuruldu.

Ne kadar süredir, dernek başkanlığını yürütüyorsunuz?

Cami dernek başkanlığı bir gönül işidir, zaten bir gönül meselesi olduğu için hayırlı bir niyetle bu yola baş koydum. 8 Şubat 2015 yılında dernek başkanlığına seçildim. Sekiz aydan beri dernek başkanlığını yürütmekteyim. Yönetim Kurulumuz Başkan Yardımcısı Ercüment Kılınç, Muhasip Osman Yağcı, Vezne Mustafa Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalkan, Denetleme Kurulu Başkan Mehmet Çoştu, Ali Balıkçı, Mustafa Çelik’ten oluşuyor.

Camileri güzelleştirmek adına neler yapıyorsunuz?

Derneğimiz, cami ve müştemilatlarından sayılan minare, şadırvan, gasılhane gibi camiye ait yapıları yaparak bunların yaşatılmasını sağlamak. Her türlü bakım, onarım ve tamiratını yapmak.  Caminin her türlü ihtiyacını temin etmek ve bu konudaki çalışmaları yapan kişi ve kuruluşlara destek vermeye çalışıyoruz. Amacımız caminin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak. Söz konusu ihtiyaçlar kapsamında fiziki eksiklikleri de sayabiliriz.

Camilerde bulunan eksiklikleri tamamlama noktasında nasıl bir çalışma gerçekleştiriyorsunuz?

Cami binasında yani hem iç düzenlemede hem de dış bölümde zamanla çeşitli eksiklikler ortaya çıkabiliyor. Bu eksiklerin en kısa zamanda ortadan kaldırılması için neler yapılması gerektiği yönünde dernek üyelerimizle birlikte geniş tabanlı bir fikir alışverişi yaparak ortak bir karar alınıyoruz. Alınan bu karar doğrultusunda somut adımlar atılıyor. Gerektiği takdirde kamu kurumlarından ve yerel yönetimlerden de destek alınıyor.

Derneğinizin faaliyetleri nelerdir? Şu ana kadar yaptığınız etkinliklerden söz eder misiniz?

Bu güne kadar bir panel birçok konferans vb. etkinlik gerçekleştirdik. Aliya Ali İzzetbegoviç cami de gerçekleşen konferans ve panellerden bazılarından söz edecek olursak; Konya İl Müftümüz Ali Akpınar, Uzman Cemil Paslı, Doç. Dr. Zekeriya Mızrak, Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, Doç. Dr. Mehmet Akbulut, Araştırma Görevlisi Rıfat Oral, Doç. Dr. Metin Aksoy, Rıfat Ergan, Doç. Dr. Mahmut Hakkı Akın gibi çok sayıda değerli insan derneğimizde çeşitli konular hakkında bilgi verdiler. En yakın zamanda yapacağımız etkinliğimiz 26 Mart Cumartesi günü gerçekleşecek. Prof. Dr. Saffet Köse “Ticaret ahlakı” hakkında cemaatimize bilgi verecek. Derneğimizin amacı elbette bunlarla sınırlı değil. Cami cemaati ve mahalle halkının talebi doğrultusunda dini programlarda hazırlanıyor. Aynı zamanda eğitim çalışmalarımızda var. Çünkü biz eğitimin sadece konferans salonlarında olmayacağını biliyoruz. Hazırladığımız programlar çerçevesinde belli günlerde konferanslar seminerler ve panellerde organize ediyoruz. Bu tarz etkinliklerle hem cami cemaatine hem de mahalle sakinlerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Son konferanstan önce şehitlerimize hatim duası yaptık. Ayrıca cenazelere katılma umre ziyaretleri civarımızda bulunan okul, sağlık ocakları gibi kurum ziyaretleri yapıyoruz. Etkinliklerimiz hakkında cemaatimizi bilgilendirmek için  mesaj sistemine geçeceğiz.

Türkiye’de ilk defa cami mihrabını kadınlara açtığınız söylediniz? Bu etkinliğiniz nasıl karşılandı?

Türkiye’de ilk defa cami mihrabını kadınlara biz açtık. Yrd. Doç. Dr. Kübra Küçükşen, Dr. Semin Güler Uğurtan ve Saliha Onar mihrabı arkalarına alarak “Aile” konulu konferans verdiler. İlk defa kadınları yukarı aldık, erkekleri aşağıya aldık. Risk alanı çok yüksekti. Çünkü ülkemizde hala kadınların camiye girmemesi gerektiğini düşünenler var. Böyle bir durum söz konusu değil. Kadınlar camiye elbette girmelidir.

 

Camide yapılan etkinlikleri cami cemaati nasıl karşıladı?

İlk başta tabii ki cemaatimiz yadırgadı, yani camide konferanslar verilmesini doğru bulmadılar namazımızı kılıp gidelim diyenler çok oldu daha önce bir imamımız vardı. Daha önce kendi oğlu dâhil olmak üzere çocukları camiye çekmeyi başardı. Daha önce yaz kurslarında öğrenci sayımız 5 veya 6 öğrenciyi geçmiyordu. Ancak cami imamımız bir gün pantolon paçalarını sıvamış, çocuklarla top oynuyor. Ezan vakti de çocukları camiye çağırıyordu. Çocuklarda hocanın bu ilgisine kayıtsız kalamadılar. Camii hocamız çocuklarla pikniğe ve havuza gitti. Çocuklar hocanın arkasından camiyi bırakmadılar. Yaklaşık yaz döneminde 150 öğrenci Kur’an kursuna geldiler. Kapasite yükseldi. Çocukları özellikle yaz döneminde camiye çekebilmek adına tablet, fotoğraf makinesi, kitap gibi hediyeler verdik.

Aslında buradaki amacımız çocukları dışarıdaki olumsuzluklardan uzaklaştırmak camiye çekmek. Cami sadece ibadet yer olarak algılanmasın aynı zamanda sosyalleşme adına önemli faaliyetler gerçekleştiriliyoruz. Çocuklar yeni arkadaşlar edinerek, zihnen de gelişiyor. Camiyi zihinlerine yerleştirmeyi amaçlıyoruz.

 

Etkinliklerinize katılım ve ilgi hakkında ne söylersiniz?

Düzenlediğimiz konferans ve panellere katılım oldukça güzeldi. Sadece cami cemaati ve mahalle halkı değil. Konya’nın farklı noktalarından da katılım sağlandı. Organazisyonlara medya kuruluşlarını da davet edildi. Organize ettiğimiz etkinlikler Konya’da faaliyet gösteren gazete ve dergilerde de yer buldu. Bu sayede panel ve konferanslarda paylaşılan bilgiler daha çok kişiye ulaşmış oldu. Bundan sonraki süreçte bu tarz etkinliklerimiz artarak devam edecek. Katılımın daha fazla olmasını bekliyoruz. Davetiyelerimiz sadece Konya ile sınırlı kalmıyor. Konya dışına da gönderiyoruz.

Aliya Ali İzzetbegoviç Cami Derneği için önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirmeyi planladığınız projeleriniz nelerdir?

Bundan sonraki süreçte büyük çaplı organizasyonlar gerçekleştirmenin gayretindeyiz. Çalışmalarımız ağır olarak geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız gençlerimizi ve kadınlarımız üzerine olacak. Biz bu çalışmalarda yakın hedef olarak cami ve mahallemizde daha kaliteli bir İslami hayata katkıda bulunmayı esas alırken uzak hedef olarak da Aliya Ali İzzetbegoviç gibi camilerin Konya Türkiye ve dünya örneklerin çoğalmasını sağlamak şeklinde belirledik. Bu çalışmalarda temel referansımız Allah Resulü’nün Mescidi Ashabı Suffe ile 7/24 faaliyet gösteren Peygamber Mescidi çok yönlüydü. Biz bu farklı yönleri zaman içerisinde uygulamanın gücüne inanarak mescidimizde bu çağın insanına yansıtmaya çalışıyoruz. Mescidimiz ismini aldığı bilge kral örnek insan doğu batıyı bilen adam Aliya Ali İzzetbegoviç’in ruhani desteğini her faaliyetinde hissediyor, hamd olsun. Camilerin çocuklar engelliler yaşlılar kadınlar ve erkekler için hayatın merkezi olması bizim temel hedefimiz mahallenin tüm sosyal kültürel hatta spor ihtiyaçlarının karşılanabileceği büyük külliye tarzı camiler hayal ediyorum ve olacağına da inanıyorum.( Melek Sarıtaş)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.