‘TES-İŞ, en köklü sendika’

TES-İŞ Konya Şube Başkanı Behçet Şenbilir, TES-İŞ Sendikası hakkında bilgi vererek, Konya Şubesi olarak faaliyet alanlarının çok geniş olduğuna işaret etti.

‘TES-İŞ, en köklü sendika’
Yayınlanma:

BEHÇET ŞENBİLİR KİMDİR?

TES- İŞ Konya Şube Başkanı Behçet Şenbilir, Konya’nın Çumra ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul öğrenimini Konya’da tamamlayan Şenbilir, Açık öğretim Fakültesinden mezun oldu. Daha sonra DSİ ( Devlet Şu İşleri) ‘de işçi olarak çalıştı. 1967 yılında ise DSİ’de emanet komisyonu işçisi olarak görev aldı. 1975 yılından itibaren kadrolu olarak çalışan Şenbilir, yıllarca makine bakımcılığı işini yaptı. 2002 yılında DSİ’den yönetime seçilen Şenbilir, teşkilat sekreteri oldu. 2010 yılında yapılan kongrede ise mali sekreter seçildi. Daha sonra Ankara’da yapılan büyük kongrede şube başkanı oldu.

TES-İŞ SENDİKASI HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

TES-İŞ, 12 Aralık 1963'te enerji işkolunda faaliyet göstermek üzere Ankara'da kuruldu. Türkiye’de 3656 yasasında yapılan son değişiklik ile birlikte iş kollarının sayısı biraz daha düşürüldü. Ancak bizim sendikamız, enerji kolunda en köklü, en güçlü ve en eski sendikadır. Sendikamız kurulduğu günden bugüne kadar enerji iş kolunda faaliyet göstererek belli bir yere geldi. Tabi bunun yanında enerji iş kolunda başka sendikalarda var. Ama bunlar daha çok tabela sendikaları gibi kaldı. 1963 yılında kurulan TES-İŞ daha çok kamu alanında faaliyet göstermiştir ve bu alanda faaliyet göstermeye de devam ediyor.

TES-İŞ’İN KURUCU SENDİKALARI HANGİLERİ?

İlk adı Türkiye Enerji, Su, Gaz, DSİ İşçi Sendikaları Federasyonu olan TES-İŞ’ in kurucu sendikalarını; DSİ, Enerji, Baraj, Su ve Sulama İşçileri Sendikası (Samsun), DSİ, Enerji, Su İşçileri Sivas ve Havalisi Sendikası (Sivas), Ege Bölgesi Enerji, Su, Gaz ve DSİ İşçileri Sendikası (İzmir), DSİ 12. Bölge İşçileri Sendikası (Kayseri), Hirfanlı Barajı Enerji İşçileri Sendikası (Kaman), Güney Bölgesi Baraj Sulama Enerji, Su, Gaz ve DSİ İşçileri Sendikası (Adana), DSİ, Makine İkmal, Eğitim Merkezi ve Merkez Atölye Müdürlüğü İşçileri Sendikası (Ankara), DSİ, Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Diyarbakır), DESGİS (Doğu İlleri ve Havalisi Enerji, Su, Gaz ve DSİ İşçileri Sendikası- Erzurum), Kesikköprü Baraj, İnşaat ve Enerji İşçileri Sendikası (Kaman) oluşturdu.

KONYA ŞUBESİ’NİN FAALİYET ALANLARI NELERDİR?

Bizim Konya şubesi olarak faaliyet alanımız içinde olanlara; iller Bankası, sonradan kurulan sulama birlikleri, DSİ, TEDAŞ ve TEİAŞ, ı örnek verebiliriz. Yine Konya Şube’nin faaliyet alanı içinde bulunan Ereğli’de üç tane sulama birliği olmak üzere, Çumra Sulama Birliği, Karaman Sulama Birliği gibi 9 tane de sulama birliklerimiz var.

KONYA ŞUBESİ OLARAK FAALİYET ALANLARIMIZ ÇOK GENİŞ...

MEDAŞ, satılıp özelleştirildikten sonra orada çalışan kamunun eski işçilerinin bazıları iş bırakırken bazıları ise başka yerlere gitti. Bundan dolayı MEDAŞ yeniden işçi aldı ve bizim orada hiç üyemiz kalmadı. 1 Ocak 2015 tarihinde ise MEDAŞ ile toplu sözleşme yapıldı. Kısacası bizler Konya Şubesi olarak faaliyet alanlarımız, Konya ilinin tamamı ile Karaman, Aksaray ve Niğde illerinin ilçelerinde MEDAŞ’ın küçük servisler halinde işletmeleri varsa oralara da gidiyoruz.

TES-İŞ SENDİKASININ KAÇ TANE ÜYESİ VAR?

Konya’da faaliyet gösterdiğimiz alanlarda ki üye sayımız 2 bini aşmak üzere. Konya işçi sendikaları arasında en fazla üyelere sahip olan sendikalardan biriyiz. Geçmiş dönemlerde özel sektör oluşmadan ve MEDAŞ özelleştirilmeden önce TES-İŞ Sendikasının 3 bin 500’e yakın üyesi vardı.

(Kader EŞİYOK)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.