‘Sendikacı zorlukları aşmak zorundadır’

Diğer sendikalardan oldukça farklı olduklarına dikkat çeken Konya Yol İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Ali Alkan, sendikanın sorunlarına değinerek, sendikacılığın zor bir meslek olduğunu söyledi.

‘Sendikacı zorlukları aşmak zorundadır’
Yayınlanma:

ALİ ALKAN KİMDİR?

1961 tarihinde Niğde’de dünyaya gelen Türkiye Yol İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Ali Alkan,  ilk, orta ve lise tahsilini Niğde’de tamamladı.  Lise mezunu olan Alkan,  1984 yılında Özel idarede işe başladı. 1895 yılına kadar ise Niğde’de köy hizmetlerinde muhasebe bölümünde çalıştı. 1995 yılında oluşan bir grupla sendika başkanlığına aday gösterildi ve 17 oy farkla seçimi aldı. Daha sonra teşkilatlandırma sekreteri olarak göreve başladı. 1999 yılına kadar şubenin teşkilatlandırma sekreteri ve aynı zamanda Niğde köy hizmetlerinde de baş temsilci olarak görev yaptı. Daha sonra profesyonel sendikacı olan Alkan, Konya’ya taşındı. Konya’ya taşınan Alkan, 2007 yılına kadar şubede mali sekreter olarak görev aldı ve daha sonra genel sekreter görevini icra etmeye başladı. 8 Kasım 2014 tarihinde yapılan genel kurulda ise şube başkanı oldu. 

TÜRKİYE YOL İŞ SENDİKASI HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

Yol İş Sendikası, inşaatlarda, yollarda çalışan işçilerin hak ve menfaatlerini yükseltmek amacıyla 1963 yılında kuruldu. Kurulduğu günden bugüne kadar ise geçen süre içinde Yo İş Sendikası, başarılı adımlar atarak büyük bir yol aldı. Tabi Yol İş Sendikası, kurulduğu zamanlarda yapılan fedakârlıkları da atlamamak gerekiyor. 

SENDİKANIZIN FAALİYET ALANLARI NELERDİR? 

Sendikamızın faaliyet alanları Konya, Aksaray, Karaman, Niğde il özel idareleri. Fakat büyükşehir yasası ile birlikte büyükşehirlerdeki özel idareler kapatılıp belediyelere devredildi. Durum böyle olunca Mart 2015 tarihi itibariyle bütün büyük şehirlerde olduğu gibi Konya’da da bizim üyelerimizin tamamı belediyeye devredildi. 

ÜYE SAYIMIZ SIFIRLANMIŞTI…

Mart 2015 tarihinde üyelerimizin tamamı belediyelere devredilince, üye sayımız o tarihte sıfırlanmıştı. Niğde, Karaman ve Aksaray illerinde faaliyetlerimizi devam ettiriyorduk. Ancak Konya’da Meram Tıp Fakültesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beyhekim Hastanesi ile Akşehir Devlet Hastanesi’nde taşeron olarak çalışan ve inşaat iş kolunda olan yaklaşık 160 arkadaşımızı sendikaya üye yaptım. Bakanlıktan aldığım bilgiye göre de önümüzdeki hafta içinde üye yaptığım bu arkadaşlara bir yetki verilecek. Dolayısıyla Konya’da Özel idarede kaybettiğimiz üyeleri, hastanelerdeki inşaat iş kolunda çalışanlar ile geri kazanacağız. Ama şu anda Niğde, Karaman ve Aksaray’da çalışan toplam 550 üyemiz var. 

SORUNLARIMIZ OLDUKÇA FARKLI…

Sendikamızın sorunları diğer sendikaların sorunlarına göre oldukça farklı. Çünkü biz diğer sendikalara çok benzemeyiz. Arazide çalışan birçok arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızın çalışma şartları ve barınma koşulları ile ilgili sorunlar yaşıyoruz. Onun dışında Niğde ve Karaman işyerlerimizde, geçici işçi çalışmak kanununa göre çalışan arkadaşlarımız var. Orada çalışan arkadaşlarımızın Karaman’da sorunları var. Karaman Valiliği ve Karaman İl Özel İdaresi, çalışanların sendikamızın üyesi olmasına rağmen toplu iş sözleşmemizi uygulamıyorlar. Toplu sözleşmede verilmesi gereken maaşı ve ücreti vermiyorlar. Bu sorunlar ile ilgili yetkili yerlerle görüşmelerimiz oldu. Eğer gerekenler yapılmazsa dava açmayı düşünüyoruz. Yine Karaman İl Özel İdaresinde çalışan 58 tane arkadaşımızın kanunda olmamasına rağmen, Karaman Valisi’nin düşüncesiyle iş akitleri feshedildi. Onlarla ilgili geri dönüş davaları açıldı ve geri dönüş davaları kazandık. 

SİZCE SENDİKACILIK ZOR BİR MESLEK Mİ? 

Evet, sendikacılık zor bir meslek olduğu kadar güzel de bir meslek. Bu işe girdiğiniz zaman zaten zorlukları bilerek giriyorsunuz. Zorlukları sendikacı aşmak zorundadır. Zorluğu gördüğü zaman bırakıp kaçmak sendikacılığın fıtratında yoktur. Ben böyle düşünüyorum. Genel anlamda baktığınız zaman sendikacı zorlukları aşmak için vardır. Sendikacılığın en güzel yanı ise üyeniz olan işçilerinizden almış olduğunuz dualardır.

(Kader EŞİYOK) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.