“Sen de bir mum yak”

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Konya Şube Başkanı Fatma Sibel Ünal, “Ermenek’te Cumhuriyet döneminde kalan bir yıkık bir okulu yeniden onarıp, öğrencilerimize kazandırmayı düşünüyoruz” dedi.

“Sen de bir mum yak”
Yayınlanma:

Bilim ve teknolojinin gelişiminde sağlık bir eğitimden geçtiği kuşkusuz. Bu anlamda çaba gösteren sivil toplum kuruluş sayısı da ülkemizde ne yazık ki çok değil. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği bu yolda özellikle imkânların zorlayarak öğrencilere burs sağlamaya çalışan bir dernek. Eğitime büyük bir çabayla sonsuz destek veren Çağdaş Yaşamı Destek Derneği Konya Şube Başkanı Fatma Sibel Ünsal ile dernek çalışmalarına dair keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Fatma Sibel Ünsal kimdir?

Şanlıurfa doğumluyum. Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezunuyum. Uzun bir süre Konya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde çalıştım. Şu anda şirketimizde serbest çalışmaya devam ediyorum. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği merkez İstanbul olmak üzere Türkan Saylan tarafından kuruldu. Konya şubesinin 1996 yılında açılmasıyla birlikte dernek içinde yer almaya başladım. Daha önce yönetimde görev alırken 2015 Şubat ayında genel kurulun uygun görmesiyle derneğin başkanı olarak görev almaya başladım.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin misyonu nedir? Derneğiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Derneğimizin en büyük amacı; Atatürk ilke ve inkılâplarına koruyup geliştirmek, çağdaş eğitime destek vermek ve öğrencilerin bu doğrultuda yetişmesini sağlamaktır. Bu amaçlarımızı gerçekleştirmek içinde kısıtlı olan imkânlarımızla öğrencilerimize burs vermeye çalışıyoruz. Derneğimizin Türkiye genelinde İstanbul ağırlıklı olarak 94 şubesi bulunuyor. Konya’da bölge olarak, merkez, Ereğli ve Akşehir’de şubelerimiz var. İlerleyen zamanlarda Seydişehir ve Cihanbeyli’de de şube açmayı düşünüyoruz. Bizim şubemizde toplamda 124 üyemiz bulunuyor, üye bulmakta zorlanıyoruz.

Üye bulmakta neden sıkıntı yaşıyorsunuz?

Biz kamu yararına çalışan bir derneğiz. Bizim politik hiçbir bakış açımız yok. Paydamız çağdaş dünyaya bir mum yakmak. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ama nedense bazı siyasal iktidarlar bizim üzerimize çok fazla geliyor. Dernek üyelerimiz ve üye olmak isteyenlerde işin esası siyasal iktidarlardan çekiniyor. Onların baskıları üyeleri korkutuyor. Dolayısıyla derneğimize çok üye olmak isteyen gönüllülerimiz yok. Derneğimizin üyeleri de çoğunluğu cesaretli bayanlar olmak üzere yürütmeye çalışıyoruz.

Öğrencilere hangi imkânlarla burs sağlıyorsunuz? Burs kriterleriniz nelerdir?

Öğrencilerimize burs kaynağını bağışçılarımızdan ve gönüllülerimizden sağlıyoruz. Üyelerimiz yıllık 50 TL bir aidat ödeme yapıyorlar. Aynı zamanda genel merkezimizden de destek alıyoruz. Konya halkı da ellerinde geldiğince destek vermeye çalışıyorlar. Bize burs talebinde bulunan öğrenciler, istenilen belgelerle birlikte müracaat ediyorlar. Biz ona göre değerlendirip mülakata tabi tutuyoruz. Uygun gördüğümüz takdirde burs imkânı sağlıyoruz. Üniversite öğrenimi gören ağırlıklı kız öğrencilerine burs veriyoruz. Çünkü kız çocuklarını hayata kazandırmak adına onları daha çok önemsiyoruz. Burs sağlarken temel olarak maddi durumunun iyi olmamasını ve derslerinde başarılı olmasını ölçüt alıyoruz.

Kaç öğrenciye ne kadar burs veriyorsunuz? Burs verdiğiniz öğrencilerle ilişkileriniz nasıl?

Biz şube olarak 69 üniversite öğrencisine, 3 ortaöğretim öğrencisine burs veriyoruz. Bursumuzu bu yıl artırdık. Önceden 8 ay 100 TL verirken, şimdi 10 ay 150 TL veriyoruz. Bazen Konya dışında burs veren kurumlar burada öğrencilerle düzenlenen bir eğlencede bir araya gelerek birbirlerini tanıma fırsatı bulurlar. Şu anda burs verdiğimiz öğrencilerimizle zaman zaman toplantılar yaparız. Bunun yanı sıra piknik ve Konya’yı tanıma açısından geziler de düzenliyoruz.

Şu ana kadar burs vermek dışında, dernek olarak eğitim alanında neler yaptınız?

Dernek olarak Ereğli Anadolu Lisesi’ne bir yurt açtık. Sarıoğlan Yatılı Bölge Ortaokulu’nun bakımını yaptık. Konya’da bir ilkokulumuzun dış cephe ve duvar boyasını üstlendik. Yakın yerlere moral gezilerinde bulunarak değişik şekillerde kitap doküman yardımı gönderdik.

Yakında gerçekleştirmeyi düşündüğümüz bir proje var. Ermenek’in Kazancı beldesinin Gökçeler köyünde cumhuriyet döneminden kalan yıkık dökük bir okulu öğrencilere yeniden kazandırmak için çalışmalara başlayacağız. Burada sosyal faaliyetlerini gerçekleştirme imkânı bulacaklar. Okulun bahçesine madencilerimizin anısına birer ağaç dikerek ve kazada ölen madencilerimizin adını vermeyi düşünüyoruz. Sözünü ettiğimiz okula gidip binayı gördük. Fizibilite çalışmasını başlattık. Bunun için genel merkezimiz de bize destek sağlayacak.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Paydası çağdaşlık olan tüm sivil toplum kuruluşlarıyla yasal sınırlar içinde işbirliğine her zaman varız. Türkiye’ye eğitim açısından baktığımızda pozitif bilimlere daha da ağırlık verilmelidir. Biz dernek olarak bilim ışığında yetişen bireyleri topluma kazandırmak istiyoruz. Geleceğin Türkiyesi’ne bir mum yakmak isteyen herkesten destek bekliyoruz. Bizler Ülkemiz için çağdaşlık yolunda elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Ülkemizin çağdaşlığa, bilime ve ilime ihtiyacı var. ( Melek Sarıtaş)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.