“Selçuklu sultanlarını tanıtacağız”
Konya Turizm ve Kültür Derneği’nin Başkanı Seyit Küçükbezirci, “İslam Dünyası 2016 Turizm Başkenti kapsamında Anadolu’yu vatan yapan ve İslamiyet’in yok olmasını engelleyen Selçuklu sultanlarını tüm dünyaya tanıtacağız” dedi
Konya’nın değerli kültür adamlarından Seyit Küçükbezirci ömrünün uzun yıllarını basına veren bir yazar. Lise çağından itibaren basının içinde yer almış, değişik kalemlerde kültür sanat ve fikir hayatına katkıda bulundu. Folklor, röportaj, yazı dizileri ve binlerce günlük yazıların kalemşörü olan Küçükbezirci, 1958’den beri basın, sanat, fikir hayatının içinde yer alıyor. Halen Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Derneği Başkanı olan Küçükbezirci şimdilerde Konya Turizm ve Kültür Derneği’nin başkanlık görevine de getirildi. Mesleğine ömrünü adayan Aydın Gazeteci ve kültür adamı Küçükbezirci, Konya’nın İslam İşbirliği Teşkilatı Kültür ve Turizm Bakanları Komitesi tarafından 'İslam Dünyası 2016 Turizm Başkenti' olarak seçilmesi üzerine de dernek olarak yapacakları önemli faaliyetleri anlattı.
Seyit Küçükbezirci kimdir?
Gazeteci-Yazar 15 Nisan 1942’de Konya’da doğdu. 1954 yıllında Akif Paşa ilkokulunu, 1960’da Konya Kız İlköğretim Okulunu ve 1966’da Selçuk Eğitim Enstitüsünü bitirdi. Daha lise ikinci sınıf öğrencisiyken, ünlü yazar Cahit Öztelli’inin öncülüğünde folklor araştırmaları yapan Küçükbezirci bu araştırmaların 1958’de Özdemokrat Konya gazetesinde yayınlanmasıyla, deyim yerindeyse bir sevda maratonuna başlamış bulunuyordu. Yazarlık sevdasıyla geçen uzun yıllar birçok gazete de başyazarlık yapan, ajanslar kuran, gazeteciliğin yanı sıra ekonomi, ticaret, ziraat, madencilik ve daha birçok alanla, ilgilenen yazar, evli ve dört çocuk babası.
Konya Kültür ve Turizm Derneği ne zaman kuruldu?
Konya Kültür ve Turizm Derneği ve vakfı kamu yararına çalışan derneklerimizden olup Feyzi Halıcı’nın önderliğinde 1959’dan 2000 yıllarına kadar Türkiye’nin kültür, sanat, tarih, edebiyat, folklor, güzel sanatlar, etnoğrafik ve sosyal değerlere sahip çıkarak yaptığı etkinliklerle tüm dünya insanlarına Konya’dan bir pencere açmıştır. Konya ya turizmi anlatmaya çalışmıştır. Bu anlamda gerçek bir mücadele vermiştir. Bugün Konya’nın ve Hz. Mevlana’nın tanıtılmasında büyük emeği olan 56 yaşında “efsane” bir dernektir. Konya’da turizm dendiği zaman insanlar kendilerine yanlış bir şeyler söylüyorsun zannederlerdi. Dernek bunu anlatmaya çalıştı. Her şey çok güzel gitmedi. Gerçekten çok ciddi mücadele verdiler. Konya’ya turizmi ve Hz. Mevlana’yı anlatmak kolay olmadı. Çünkü turizme karşıt olan insanlar vardı. Turizmin ve Hz Mevlana’nın tanınmaması gerektiği düşünen çevreler vardı. Hz. Mevlana’nın değerinin gün yüzüne çıkarmak ve o değeri Konya’ya kazandırmak için uğraşan aydınlar gerçekten büyük mücadele verdiler. O dönem toplum yapısı kapalı turiste tarih boyunca yapılan savaşlardan dolayı sadece gavur gözüyle bakılıyor hoş karşılanmıyordu.
Hz Mevlana’yı Anma Törenleri’nin derneğin başlattığını söyleyebilir miyiz?
Tabii ki söyleyebiliriz. Her yıl yüz binlerce yerli yabancı turistleri Konya’ya çekerek Konya’yı bir dünya kenti ve bir turizm kenti yapmıştır. Feyzi Halıcı’nın Konya için tek bir amacı vardır. Konya şehri tarihi ve manevi değerleri içinde tüm dünyaca kutsal bir belde olduğunu tüm dünya insanlarına sunmak ve her Konyalı da Konyalı olmanın gururunu yaşamalı ve yaşatmalıdır.1960 yılında başlayan Mevlana Anma Törenleri 1987 yılına kadar her yıl dernek tarafından yapılır. 1987 yılında Konya Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Selçuk Üniversitesi’nin birlikte düzenledikleri Mevlana Anma Törenleri 1990’dan sonra Kültür Bakanlığı nezdinde yapılıyor.
O dönemde Hz. Mevlana’yı Anma Törenleri nasıl düzenleniyordu?
Halkımız Hz. Mevlana’yı yeterince anlamıyordu. Tanıtılmaya ihtiyacı vardı. Derneğimiz tüm bu şartlar altında turizm kursları açtı. Tabii sema yapılacak ancak semazen yok İstanbul’da bir avuç adama esirsin. Hemen semazen kursları açılıyor ve yıllarca bu eğitim veriliyor. Konya birkaç senede kendisi semazenlerini yetiştiriyor. Hediyelik eşya diye bir şey yok. Kaşık boyama getiriliyor. Onların üzerine rubailer güzel sözler yazılıyor. Hz Mevlana’nın temsili resimleri işleniyor. Artık yerli yabancı turistler Konya’ya gelmeye başlıyor. Her gelen bu hediyelerden alıyor. Şehir nüfusu 150 bin iken 10-17 Aralık arasında gelen yerli ve yabancı turistlerle Mevlana ve Alâeddin Caddesi arasındaki canlılık hissedilmeye başlanıyor. Şehir başka bir havaya bürünüyor. Âşık Veysel, Kani Karaca gibi önemli isimler Konya’ya gelerek ve Hz. Mevlana etkinliklerinde yer alıyor. Öyle ki gazeteler bile özel sayfalar hazırlıyorlar.
Törenlerin belediyeye verilmesinin nedeni nedir?
Mevlana duyulur ve sevilir olmuş. Yerli turist açısından önemli bir potansiyel kazanmış turistler gelip gidiyor anma törenleri nedeniyle ele para geçiyor. Haliyle derneğin faaliyet alanı da genişliyor. 1987’de o zamanın bir kısım politikacısı ve otelcisi birbirleriyle düşman oldular. Bizden alındı, belediyeye verildi. Dolayısıyla derneğin bütün gelir kaynakları bitti. Gelirsizlik derneğin pasifleşmesine neden oldu. Feyzi Halıcı yaşlandı. Kız kardeşi Nevin Halıcı Konya’da turizmin “banisi” Mehmet Önder, Celalattin Kişmir derken ben de en küçük dinozor o zamanlar daha 18 yaşındaydım. Feyzi Halıcı’nın ve arkadaşlarının ömrünü verdiği dernek, başka ellerde lekelenmesini istemiyoruz diyerek başkanlığa beni getirdiler.
“İslam Dünyası 2016 Turizm Başkenti” kapsamında gerçekleştirmek istediğiniz proje hakkında bilgi verir misiniz?
İslam Dünyası 2016 Turizm Başkenti kapsamında Anadolu’yu vatan yapan Kurtuluş Savaşı’nın 940. yılı kutlamaları gerçekleştireceğiz. İslam tarihine önemli ölçüde kaynaklık eden Selçuklu Sultanlarını tanıtacağız. Sultan Alparslan 1071 Malazgirt Meydan Savaşı’ndan sonra Bizans ordusunu dağıttıktan sonra çekip gitti ama Anadolu daha vatan olmadı. Burada aşiretler boylar var. Selçuklu Devleti’ni kuracak olan Kınık boyu da mücadele ediyor. Bu dönemde Haçlı Seferleri başlıyor. Bir milyon kişilik Haçlı Ordusunu Sultan I. Kılıçaslan karşılıyor, ikinci Haçlı Seferini onun oğlu Sultan Mesut karşılıyor. 3 Haçlı Seferini ise II. Kılınçarslan karşılıyor. Korkunç bir savaş Osmanlı Devleti böyle bir savaşla hiç karşılaşmadı. Alman, İngiliz, Avusturya krallarla karşı karşıya kalıp aynı zamanda İslamiyet’in de yok olmaması için büyük bir mücadele içine giriyorlar. Selçuklu Sultanları Alaaedin tepesinde yatıyor ve kimsenin haberi yok. Bu insanlar Selçuklu medeniyetini oluşturdular. Hayata geçireceğimiz tahminen 300 milyonluk projeyle Anadolu’yu vatan yapan Selçuklu sultanlarını tanımayan ziyaret etmeyen kalmayacak.7 gün boyunca Selçuklu şerbetleri dağıtılacak. Kuran-ı Kerim okunacak. Bu projeyi ancak benim kadrom yapabiliyor. Kadromuz çok zengin gazeteci, aydın, sanatçı herkes yer alıyor. Konya bir numaralı İslam başkenti bu topraklarda eğer milyonluk haçlı orduları dağıtılmasaydı. Bütün İslam dünyasını çiğnenecekti. Projemizin ilerleyen günlerde daha detaylı tanıtımını gerçekleştireceğiz.
DERNEĞİN KONYA DA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLERDEN “İLK”LER
- MEVLANA ANMA ETKİNLİKLERİ(27 YIL)
- ULUSLARARASI 5 MEVLANA KONGRESİ
- TÜRKİYE ÂŞIKLAR BAYRAMI
- ATLI CİRİT OYUNLARI
- RAHVAN AT YARIŞLARI
- GELENEKSEL KONYA YEMEK YARIŞMASI
- ULUSLARARASI 5 GELENEKSEL TÜRK MUTFAĞI SEMPOZYUMU
- GELENEKSEL GÜL ŞÖLENİ
- NEOLİTİK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE KADAR KONYA’NIN MİMARİ, SANAT DEĞERLER BİLİMSEL TOPLANTISI
- FOLKLOR VE HALK EDEBİYATI KONGRELERİ
- ULUSLAR ARASI 5 MEVLANA SEMİNERİ
- ABD, İNGİLTERE, KANADA, ALMANYA, İTALYA, BELÇİKA, İSVİÇRE , DANİMARKA,YUNANİSTAN, TUNUS VE JAPONYA’DA MEVLANA’YI ANMA VE SEMA GÖSTERİLERİ
- MEVLANA, YUNUS EMRE KARAMANOĞLU MEHMET BEY SEMİNERLER
- MEVLANA GÜLDESTELERİ(1964-1975)
( Melek Sarıtaş)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.