“Sanat sokağı istiyoruz”

Sosyal medya üzerinden sesini duyurmaya çalışan Ressam Merve Yıldız, el emeği göz nuru eserlerini sergileyerek kişiye özel tablolar yapıp satışa sunuyor

“Sanat sokağı istiyoruz”
Yayınlanma:

Her geçen gün yeni bir teknik geliştirerek resim yapmaya çalışan Ressam Yıldız, sosyal medya üzerinden karakalem ve yağlı boya çalışmalarıyla insanların beğenisini kazanıyor. Ressam Yıldız, atanmayı beklerken vaktinin boş geçmemesi için kişiye özel yaptığı resimleri yurt içinde ve yurt dışında siparişlerle satışa sunuyor.

Merve Yıldız, sizi tanıyabilir miyiz?

Konya’da doğdum. Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği Bölümü mezunuyum. KPSS’ye girdim atama bekliyorum.

Resime olan ilginiz ne zaman başladı?

İlkokul yıllarından bu yana resim yapmayı seviyordum. Ancak ailemin pek hoşuna gitmiyordu. İlkokul öğretmenlerim yaptığım resimleri çok beğeniyordu. Güzel notlar alıyordum. Kız meslek lisesine gittim, burada grafik bölümü tercih ettim. Hem bilgisayara ortamında hem de el emeği çalışmalar yapıyorduk. Sınıfta bilgisayar üzerinde resim yapanlar daha çoktu benim il çizimi yapmam hocalarım tarafından fark edildi. Onların yönlendirmesiyle resim kursuna gittim. Yetenek sınavına girdim ve üniversiteye girdim.

Sosyal medya üzerinden çalışmalar yaparak belli bir kitleye ulaştınız? Fikir nasıl ortaya çıktı?

Mezun olduktan sonra KPSS’ye girdim. Atanmayı beklerken boş durmamak için hobi olarak resim yapmayı düşündüm.  Sosyal medya facebook en çok da Instagram üzerinde belli bir kitleye yaptığım çalışmalarla ulaşmayı başardım. Kişiye özel siparişler yapıyorum.

Hangi tür resimler ağırlık olarak yapıyorsunuz?

Genellikle karakalem ve yağlı boya yapıyorum. Ancak karakalem daha ağırlıklı oluyor. Yağlı boya hem duyurulmadığı için hem de maddi anlamda ağır bir külfet getirdiği için tercih edilmiyor.

Kişiye özel resimleri nasıl yapıyorsunuz? Konya’da kimlere yaptınız?

İnsanların çoğu hediye etmek için daha çok sipariş veriyorlar. Sadece Konya ile sınırlı değil yurt genelinde ve yurt dışında olan siparişlere de cevap verebiliyoruz. Örneğin; Azerbaycan ve Almanya’ya resim yapıp gönderdim, mesafe sıkıntı olmuyor. Resim yaptırmak isteyen müşterilere ilk olarak hangi ebatlarda ve nasıl resim istediklerini soruyorum. Daha sonra kara kalem veya yağlı boya resimleri için gerekli olan fotoğrafları istiyorum. Yaptığımın resimlerde, sanat değeri ve gerçekliğe yakınlığıyla ilgili oldukça olumlu dönüşler alıyorum. Bu dönüşler beni çok mutlu ediyor. Her evde mutlaka bir tablomun olmasını istiyorum. Bu benim hedeflerim arasında yer alıyor. Duygulanarak çizilen her portre, modelin değil, sanatçının portresidir. Konya’da çok sayıda kişiye yaptım. Tanıdık yüzlerde söz edecek olursak Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ve İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman’nın resimlerini yaptım.

Çizim yaparken en çok neye dikkat edersiniz?

Her insanın bir karakteristik yüzü olur ki bu da en belirgin özelliğidir. Bunu esere yansıtmadığınızda eser, yaptığınız modele benzemez. Küçük bir ayrıntı bile olsa onu yapmak zorundasın. Ancak her zaman görüştüğüm bir insan olursa yani yüz aşinalığım varsa eser daha çok benziyor. Sakin müziklerin çaldığı bir ortamda çalışmak daima bana daha iyi geliyor.

Konya’da sanata verilen değeri nasıl buluyorsunuz?

Konya’da sanata değer verilmeye çalışılıyor. Ancak yeterli olduğunu düşünmüyorum. Örneğin; bir sanat sokağı olursa sanat ve sanatçılar adına çok güzel olur. Bu sokakta mesela hat dükkânı, resim atölyesi açılabilir. Burada sanatçılar hem eserlerini sergileyip hem de satışa sunsalar çok faydalı olur. Unutulmaya yüz tutan sanat dalları da böylelikle gün yüzüne çıkacaktır. Sanatın ve sanatçının şehir adına tanıtılması çok önemli. Sanatçı ancak eserini tanıtarak insanlara ulaşmaya çalışıyor. Kendi imkânlarımızın dışında eserlerimizi herhangi bir yönde tanıtamıyoruz. Bu konuda sanat sokağı veya sanat sergi evi gibi yerlerin olması Konyalı sanatçılar için daha iyi olacaktır. Sesimi duyurmak için özellikle sosyal medyayı kullanıyorum çünkü teknoloji çağındayız.

Hem okuduğunuz dönemde hem de şu anda eserlerinizi sergileyebileceğiniz bir galeri bulabiliyor musunuz?

Öğrencilik dönemlerimde sergi alanı olmadığı için çok sıkıntı çektik. Aynı zamanda atölyelerin az olması da birtakım sıkıntıları beraberinde getiriyordu. Öğrenciler, yaptıkları resimlerini ancak koridorda sergileyebiliyor. Üniversitede öğrencilerin toplu bir şekilde eserlerinin sergilenebileceği bir alan olursa daha güzel olacaktır. Şu anda hocalarımızın galerilerinde ya da bazı AVM’lerde sergi açılabiliyor. Ancak bu konuda belediyeler şehrin kalabalık alanlarda bir sanat galerisi imkânı sağlarsa tüm sanatçıların Konya adına yaptıkları çalışmaların sergilenmesi bir kültürel bir kazanım olacaktır. Bu konuda yetkililer destek olursa toplum da onları örnek alacaktır. Örneğin; bir sergi açtığımızda bu sergiye gerekli ilgiyi göstererek ziyaret etmelerini ve destek olmalarını bekliyoruz.

Toplumun sanata bakış açısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Okullarda spor ve sanatsal faaliyetlerin daha da artması gerekiyor. Resim derslerinde yaptıkları eserler mutlaka bir alanda sergilenmeli böylece çocuklarda hem estetik ve başarı duygusu gelişecek ailelerde çocukların yaptıkları resimleri görerek gurur duyacaktır. Böylece onlarında bakış açısı değişecektir. Çocuklar yetenekleri doğrultusunda mutlaka yönlendirilmelidir. Aileler, özellikle resim ya da heykel sanatı deyince daha çok önyargılı oluyorlar. KOMEK’te özelikle açılan resim kurslarında her yaştan grup insan güzel şeyler ortaya çıkarıyorlar. Burada zaten resim bölümü okuyan arkadaşlarımız öğretmenlik yapıyorlar.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Resim yapmak; düşünceyi, duyguyu boya ile dışa vurmaktır. Şimdilik sadece sosyal medya aracılığıyla yaptığım resimleri tanıtmaya çalışıyorum. Resim yapmayı hem bir hobi hem de bir sanat olarak sürdüreceğim. Instagram üzerinden de “resmetbeni” adıyla çizdiğim resimlere herkes ulaşabilir. (Melek Sarıtaş)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.