“Ramazan ayı berekettir”

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, “Ramazan ayı İslami hayatımız için bir milat oluşturmalıdır” dedi.

“Ramazan ayı berekettir”
Yayınlanma:

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş ile Ramazan ayının fazileti ve oruçla ilgili merak edilenleri konuştuk.

RAMAZAN ALTINTAŞ KİMDİR?

Konya Kadınhanı doğumluyum. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldum. Yüksek Lisans ve Doktora tezimi Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladım. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde bulundum. 1 Temmuz 2014 yılı itibariyle de NEÜ İlahiyat Fakültesine Dekan olarak atandım. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliğine de devam ediyorum. Arapça ve Fransızca bilmekle birlikte kendi alanımda çok sayıda kitap ve makalem bulunuyor. 3 çocuk babasıyım.

RAMAZAN AYININ FAZİLETİ NEDİR?

Ramazan ayı Kuran-ı Kerim’de geçen bir aydır. Kuran-ı Kerim mübarek Ramazan ayında indirildi. Kuran-ı Kerim’in ilk inen ayetleri Kadir gecesinde inen Alak Suresi’nin ilk 5 ayetini oluşturur. İşte o tarihten itibaren 23 sene boyunca Kuran-ı Kerim Peygamberimize indiriliyor. Ramazan ayı dediğimize aklımıza teravih namazı da gelir. Her Müslüman ister oruç tutsun, ister oruç tutmasın ramazan ayına özel bir ibadet türü olan teravih namazını cemaatle birlikte mutlak kılmalıdır. Bu mübarek ayda Peygamber Efendimiz (a.s) ‘Kadir gecesini tekli gecelerde arayın’ diye buyurmuşlar ve bu güzel ayda ibadete daha çok yönelip namaz zikir ve dua ile meşgul olunmasını tavsiye etmiştir. Ramazan ayı ibadetlerinde makbul olması hasebiyle ve sevapların Cenab-ı Hak tarafından kat kat verildiği fazileti yüksek bir ay diyebiliriz.

RAMAZAN ORUCU KİMLERE FARZDIR?

Oruç, ergenlik çağına ulaşan kadın ve erkek tüm Müslümanların üstüne farzdır. Kendisine oruç tutması farz olmayan insanlar vardır; çocuklar ve akli dengesi yerinde olmayan insanlar sorumlu değildir. Bunun dışında yaşlılar gücü yetemeyeceğinden dolayı tutmayabilir. Ağır işlerde çalışanlar, 90 km üzerinde yolculuğa çıkanlar oruçlarını daha sonra tutabilir. Gerçekten imanına güvenilen ve kendi alanında mütehassıs olan bir doktor, hastasına ‘ sen oruç tutma, oruç tutman mahsurludur’ diyorsa tutamadığı günler boyunca fakirlere fidye verebilir. Emzikli anneler de çocuklarına süt ikram edeceklerinden dolayı tutmamaları dinimizce hoş karşılanır.

ORUÇ İRADEYİ EĞİTİR…

Oruçlu insanın gününü nasıl geçireceği çok önemlidir. İbadetlerinin çeşitli hikmetleri vardır. Hac ve zekât gibi ibadetin güzellikleri olduğu gibi orucunda insana kazandırdığı birtakım güzellikler vardır. Oruçla tan yerinin ağrımasından güneş batıncaya kadar bir Müslüman’ın yemeden içmeden ve nefsanî arzulardan uzak durmasıdır. Oruçlu insan irade ve sabır eğitimini gerçekleştirir. Nefsanî arzularına ‘dur’ demeyi öğrenir. Peygamberimiz Efendimiz şöyle der; “sizler oruçluyken biri sizinle kavga etmek isterse ona, ‘ ben oruçluyum’ desin ve münakaşa etmesin” diyor. Müslüman, Ramazan ayında eli, dili ve beliyle zarar vermeyecek hale gelir.

BU SENE VERİLECEK FİDYE MİKTARI NEDİR? KİMLERE VERİLMELİDİR?

Ramazan ayına erişen dinimizce zengin sayılan tüm Müslümanların, bir kişiyi sabah akşam doyurabilecek miktarı fakire vermesidir. Ev ahalisinden kaç kişi varsa o kimseler adına toptan ya da kişi yalnızca kendisi ayrı verebilir. Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan fidye miktarı, 11lira 50 kuruştur. Bu miktar alt sınırdır, üstü de verilebilinir. Bir Müslüman kendi annesi, babası, çocukları ve torunları dışında, akrabalar da dâhil herkese verebilir. 

BAYRAM GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Bayram günü oruç tutulması haramdır. Bayramlar sevinç ve mutluluk günleridir. Müslümanlar bayram günü birbirlerini ziyaret ederek bayramlarını tebrik etmeli ve ikramlarda bulunmalıdır. İnsanların, mutlaka birbirini araması gerekir. Hastaneler, hapishaneler ve huzur evleri ziyaret edilmeli ve insanların gönülleri alınmalıdır. 

KAZA ORUÇLARININ ARALIKSIZ TUTULMASI ŞART MIDIR?

Kaza oruçların Ramazan ayından sonra tutulması uygundur. Bunun dışında kefareti gerektiren oruçlar da vardır. Kaza oruçlarını arka arkaya tutmak esastır.

KURANI KERİM YENİ BİR BAŞLANĞIÇTIR…

Ramazan ayı, İslami hayatımız için bir milat oluşturmalıdır. Bizim için yeni bir başlangıç olmalıdır. İslam âlimi İmam-ı Rabbani’nin bir sözü var; ‘Bir kimsenin Ramazan ayı düzgün geçerse, senenin diğer ayları da düzgün geçer’ diyor. İşte Ramazan ayında elde edeceğimiz bu ahlaki güzelliği Ramazan ayının sonuna da yansıtacağız. Ramazan ayı berekettir. Ramazan ayında soframızı fakirlere açalım ve mutlaka Kuran-ı Kerim’i hem Arapça olarak hem de mealini okuyarak, anlayarak hatim edelim. Çünkü hayatımızı değiştirip yeni bir başlangıç yapmak ancak Kuran-ı Kerim’i anlayarak okumaktan geçer.

(Melek Sarıtaş)

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.