Odalara yetki verilsin
Konya Pazarcılar Odası Başkanı Tahsin Öz ile Konya’daki pazarların durumunu ve pazarcı esnafının sorunlarını konuştuk.
Pazarcılar Odası Başkanı Tahsin Öz, odaların en büyük sorununun ellerinde herhangi bir yetkinin olmaması ve fikirlerinin alınmaması olduğunu söyledi.
Pazarcılar Odası ne zaman kuruldu, siz ne zaman başkan olarak geçtiniz?
1978 yılında kuruldu. Kurulduğunda dernekti. Yeterli üye sayısına ulaşınca odaya geçtik. Biz 2006 yılında göreve geldik. Şu anda bizim resmi olarak bin 200 üyemiz var.
İlk çalışmalarınızı anlatır mısınız?
Göreve geldiğimizde odanın çok büyük sıkıntıları vardı. Odamızın olduğu yer kiradaydı. Personelimiz azdı. Maddi yönden çok büyük sıkıntılarımız vardı. Göreve geldiğimizde iki sene bunları düzeltmek için mücadele ettik. Odanın vergi borçlarını ödedik. Odanın binecek aracı yoktu şu anda iki tane arabası iki tane motoru var. Karatay Belediyesi bu binayı tahsis etti bize artık kira vermiyoruz. Konya Pazarcılar Odasını Türkiye genelinde sayılır bir oda haline getirdik.
Konya’nın kapalı pazar yerleri yeterli mi?
Bir tane kapalı pazarımız vardı Karkent Pazarı. Biz geldikten sonra o pazarı açtık. Ondan sonra Karatay’da 9 tane kapalı pazar yaptık. Meram’da şu anda 3 tane kapalı pazar var, Selçuklu’da bir tane kapalı pazar yeri var. Selçuklu’da pazar yerleri düzenlemeye gidiyor. Oranın pazarları diğer ilçe pazarlarına göre çok daha değerli. Selçuklu’da üretim olmadığı için iş kapasitesi biraz daha yüksek.
Belediye ile ortak çalışmalarınız oluyor mu?
Pazarcılar Odasını bir yerlere getirdik. Şu anda benim 3. dönemim. Biz de layık olabilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Gücümüzün yetmediği yerlerde Belediyelerle görüştük. Sağ olsunlar bizi hiçbir zaman geri çevirmediler ama tabii ki bazı yerlerde ufak tefek aksamalar oluyor. Bunu da gideriyoruz. Bunlar zaman alan işler. Esnaf hemen olsun istiyor ama belediyede sadece pazarlara bakmıyor bir sürü işleri var.
Pazarlardaki düzen yeterli mi?
Tabii pazarlarımızın bazılarını biz özelleştirdik. Elektrik parasını biz ödüyoruz, su parasını biz ödüyoruz, temizliğini biz yapıyoruz. Her türlü imkânlarını biz ayarlıyoruz. Kanun gereği bu dönem Meram Belediyesine devrettik, 3 ay önce de Karatay Belediyesine devrettik. Şimdi bütün bakımını belediyeler yapıyor. Hizmet karşılığını veriyoruz. Ama bu konuda bütün yetki belediyede. Belediyenin işi bu konuda kolay değil. Pazarın dışına açılan esnaflar pazar içderisindeki çizgi uyumları vesaire hepsine belediye bakmak zorunda. Ama yeni aldıkları için biraz sıkıntıları var.
Pazarcı esnafı olarak problemleriniz nelerdir?
Pazarcı esnafı olarak bizim sıkıntılarımız çok büyük. Kanunlar bütün yetkiyi belediyelere vermiş. Türkiye genelindeki hiçbir odanın kanunen hiçbir yetkisi yok. Belediye ile esnaf arasında aracıyız. Biz federasyona geldiğimizde bir çalışma yaptık. Hükümet kurulsaydı bu çalışmalarımız devam edecekti.
Çalışmanızdan bahseder misiniz?
Bizim devletten istediğimiz 27 madde vardı. Bu eskisi gibi götürü vergi usulü olsun. Yani devletin belirlemiş olduğu yıllık parayı biz devlete verelim dedik. Biz yüzde bir ile mal alıyoruz, yüzde 8 ile çıkış yapıyoruz. Arada büyük bir uçurum var. Biz de bu arayı halktan alcağız. Bu kârı bizim almamız lazım. Ama biz bunu yapamıyoruz.
Sizce odalara yetki verilsin mi?
Odalara yetki verilsin. Bu bir kuruluşuz nihayetinde. Biz Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlıyız. Belediyelerle çalışmamızda herhangi bir şey yapıldığı zaman, belediyeler esnafın ve vatandaşın görüşünü alsın. Bir pazarı kapatıyorsa oda yetkililerini çağırsın fikrini alsın. Biz belediyelerimize bir şey demiyoruz. Ama görüşlerimiz alınsın diyoruz. (Adnan Yıldırım)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.