Konya’nın organik besinleri Hatunsaray’da yetişiyor

Rasayana Ekolojik Doğal Ürünler Market sahibi Filiz Akgöz, “2009 yılında Konya-Hatunsaray Köyüne her türlü organik gıda üretimini içeren 60 köyde üretilen ürünlerin değerlendirileceği üretim tesisi temelleri attık” dedi.

Konya’nın organik besinleri Hatunsaray’da yetişiyor
Yayınlanma:

Rasayana Ekolojik Doğal Ürünler Marketi sahibi Filiz Akgöz ve Elif Gül Bayat ile kendileri üretip sattıkları üreticiden direk tüketiciye sundukları organik besinlerin nerede ve ne şekilde yetiştirildiğiyle ilgili keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Rasayana’nın temelleri ne zaman atıldı?

Rasayana; Havva, Müzeyyen, Bülent, Mehmet Akgöz kardeşlerin tüm enerji, deneyim ve bilgilerini bir araya getirdiği konuklarını ve müşterilerini bu sıcak evde tüm konukseverliği ile ağırladığı bir ailedir. Rasayana’nın temelleri 1986 yılında atıldı. Küçük bir bahçe ile şifalı bitkiler yetiştirilip estetik ve sağlık merkezlerinde uygulanan tedavi ve terapilerde bitkiler kullanılmaya başlanmış ve yoğunlaşan kaliteli bitki talebi üzerine tesisleşme gereği duyulmuştur. Rasayana Şifalı bitki tesisi kurulurken şifalı bitkilerden etken madde ve kalite açısından en verimli ürün alınabilmesi için gerekli sistem ülkemizde ilk defa yerleştirildi.

Organik besinleri Türkiye’nin hangi bölgelerinde yetiştiriyorsunuz?

1999 yılında Rasayana tescilli markası ile Tarım bakanlığı üretim izni ve Ekolojik(Organik) Üretim sertifikası ile Ekolojik(Organik) şifalı bitkiler, çaylar ve kişisel bakım ürünleri üretilmeye başlanmıştır ve organik şifalı bitki üreticisi olarak, kalitesi ile ülkemizde bitkileri olması gerektiği gibi üreten tek firma olarak tanınmıştır. Antalya Geyik bayırı köyünde organik ürünler, şifalı bitkiler için kurutma paketleme, depolama ve üretimine yönelik tesisi faaliyete geçirildi. 2001 yılında Antalya’da Ürünlerinin satıldığı bir Ekolojik ürün marketi 2008’de de ikincisi faaliyete geçti. Ayrıca yine Antalya ‘da bir sağlık turizm merkezi bulunmaktadır.

Organik besinler son zamanlarda daha çok tercih ediliyor? Bunu neye bağlıyorsunuz?

İnsanların artık sağlığına gerçekten zarar veren ve kötü beslenmelerine yol açan ürünler tüketmek istememesi ve doğal olarak sağlıklı besinlere yani organik (Sertifikalandırılmış tam doğal besinler) gıdalara yönelmeleri, sentetik ilaç, gübre ve hormon kullanılarak üretilmiş besinleri tercih etmiyorlar. Şifalı bitkiler ve bakım ürünleri alanında da bu tarz üretim yapan tek firmanın Rasayana olması ekolojik ürünler alanında önemli bir yere gelmesine neden olmuştur.

Konya’da organik ürün yetiştiriciliğini nerede yapıyorsunuz?

Rasayana 2004 yılında Sağlık ve Eko turizm Hizmet ve Aktiviteleri için başlangıç yapmış ve Rasayana Sağlık-Eko Turizmi genişleyerek devam etmektedir. 2008 yılında Geyikbayırı tesisinin yetersizliği ve organik tarım alanında arazi olarak yetersiz kaldığı anlaşılarak daha geniş arazi içeren Konya-Hatunsaray Köyüne her türlü organik gıda üretimini de içeren daha geniş ve 60 köyde üretilen ürünlerin değerlendirileceği üretim tesisi temelleri atılıp, 2009 yılında bu tesis faaliyete geçti.

Organik ürün çatısı altında neler yapıyorsunuz?

Geyik bayırı Rasayana Ekolojik ürün üretim tesisi, Eko tatil evi, Eko köy, sağlık turizmi Naturel Kişisel Cilt bakım ürünleri- üretimi ve Sağlık Turizmi alanında faaliyetlerini yoğunlaştırmış, Konya Hatun saray Tesisi ise Organik Bitkiler ve Gıda alanında daha gelişmiştir.

Çoğu kuruluşta organik besin adı altında sertifika olmadan sözde organik besin satılıyor? Bu ayırımı nasıl yapacağız?

Ürünlerin ‘Organik üründür’ yazısıyla tanıtılması ve satışa sunulması, onların organik ürün olduğu anlamına gelmiyor. Ambalajında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın logosu bulunmalı. Ayrıca, ‘Kontrol ve Sertifikasyon Firması’nın logosu ile organik tarım esaslarına göre üretilmiştir’ yazısı da olmalıdır. Sertifika sistemi ürünlerin ekolojik standartlara göre sanayi tesislerinden, karayollarından, çevre kirliliğinden uzak toprağı, suyu ve havası temiz alanlarda üretildiğinin, işlendiğinin ve paketlendiğinin garantisidir. Organik ürünlerin satıldığı yerden alışveriş yapmaya dikkat etmelerini tavsiye ediyorum.

Organik besinlerin diğerlerinde ayırt eden özellikleri nelerdir?

Organik tarım, ekolojik=biyolojik ilkeleri ve standartlardan, devamlı denetimi ve belgelendirmeyi gerektiren toprak verimliliğini ve bitki sağlığını esas alan, çevre tahribatını gözden uzak tutmayan, daha doğrusu daima çevreyi koruyan, tarımsal kimyasalların kullanımını kısıtlayan, sınırlandıran hatta izin vermeyen tarım uygulamaları sistemidir.

Organik tarım çevresinde olan canlıların yaşamlarını sömürmeyen ve sürdürülebilir tarımlardan birisi olmaktadır. Bu yöntem sayesinde yapılan tarımlar çevreye zarar vermektedir. Kullanılan gübre ve ilaçlama gibi kimyasal maddelerden etkilenmez.

Organik besin yetiştiriciliği pahalı mı?

İlaçların kullanılmaması mahsullerin risk olarak diğerlerine göre daha yüksek olduğundan dolayı yetiştiriciliği yapıldığı zaman daha pahalı olmaktadır. Günümüze kadar birçok ürüne zam gelirken tarım ürünlerinin sabit kalması kullanılan kimyasal maddelerden dolayı olduğu düşünülüyor. Her şeyden önce organik tarım sağlık açısından çok önemli olmaktadır. Toprak su ve diğer canlılara zarar vermesini önlemektedir. İnsanların birçok hastalığa yakalanmasına önlediği gibi gelecek nesillerde daha dirençli olmaktadır.

Organik besin satmak isteyen kuruluşların izleyeceği yol ne olur?

Ülkemizde organik tarım faaliyetleri, 5262 Sayılı Organik Tarım Kanunu ve 27676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik kapsamında Bakanlığımızca organik tarımda yetki verilen Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşlarıyla yapılan sözleşmeye dayalı olarak yürütülmektedir. Organik üretim yapacak çiftçinin organik tarım yapacağı arazisi geleneksel üretim yapılan bölgelerden, işlek anayollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden, kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlardan, kirletici atıklar içeren akarsular ve yeraltı sularından etkilenmeyecek bir mesafede olması gerekmektedir.  Organik tarım, üretiminin her aşamasının kontrol edildiği ve nihai ürünün sertifikalandırıldığı bir üretim şekli olduğundan kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının denetiminde ve sözleşme dâhilinde uygulanmaktadır. Bu nedenle organik tarıma başlamak isteyen çiftçi yukarıda belirtilen çevre şartları uygun ise, çeşitli bilgi ve belgeleri tamamlayarak Bakanlıkça organik tarım konusunda yetki verilen kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarına başvurur. İlk 3 yıl geçiş süreci olur. Üç yıldan sonra organik tarıma geçmiş olur.

Organik besin olarak müşterilerinize neler sunuyorsunuz?

Konya’da Rasayana Organik Center şubemiz bulunuyor. Organik cafe bölümümüzde organik lezzetleri tadabilecekleri günün her saatinde taze sıkılan meyve suları ve bitki çayları ile huzurlu ve nezih bir ortamda zaman geçirebilir. Market ölümünden hububat, baharat, bal ve arı ürünleri, zeytinyağı kozmetik, temizlik ürünleri, süt ürünleri yumurta tavuk, et, pazartesi günleri taze meyve sebze günü olarak daha çok çeşitleri ile hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Tüm ürünler organik sertifikalıdır. (Melek Sarıtaş)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.