Her kurban lösemili çocuklara can oluyor

Çağımızın hastalığı kanserle mücadelede önemli bir destek ve tedavi merkezi olan Lösemili Çocuklar Vakfı desteğini sürdürüyor

Her kurban lösemili  çocuklara can oluyor
Yayınlanma:

. LÖSEV İç Anadolu Bölge Sorumlusu Gülbeyaz Vural, “Kurban Bayramı’nda LÖSEV’e vekâlet vererek kurbanlarınızı dini usullerle kestirebilir, bağışlarınızla lösemili ve kanserli çocuklarımızın hayatını kurtarabilirsiniz” dedi

Kanserle mücadele çok önemli bir misyonu üstlenen Lösemili Çocuklar Vakfı İç Anadolu Bölge Sorumlusu Gülbeyaz Vural ve LÖSEV’in kucak açtığı bir anne, Dilek Yılmaz ile LÖSEV’in çalışmaları ve destekleri konusunda bir röportaj gerçekleştirdik

LÖSEV ne zaman kuruldu?

Gülbeyaz Vural: LÖSEV 1998 yılında Doktor Üstün Ezer ve arkadaşları tarafından Ankara merkezli olarak kuruldu. Bir masa bir sandalye ile kurulan vakıf şu anda muazzam bir büyümeye sahip diyebiliriz. LÖSANTA Hastanesi, Lösemili Çocuklar Köyü gibi kuruluşlarla da büyük bir kadrosu var.

Lösemi hastalığında başarı oranınız nedir?

Gülbeyaz Vural: 1998 yılı öncesinde ve sonrasında sadece bir kan hastalığı olarak biliniyordu.  Kan hastalığından ziyade de bir çocukluk çağı hastalığı olduğu ve kurtuluş olmadığına dair, saptamalar var. LÖSEV’in kurulmasıyla birlikte bir kan hastalığı olmasından ziyade çocuk ve yetişkin birçok insanda görülebileceğini ve bunun tedavi yönetimin olduğunu ve yenilebilir bir hastalık olduğunu kanıtlamaya çalışıyoruz. Şu anda LÖSANTA hastanemizde yüzde 95’e yakın bir başarımız mevcut tabii bununla da yetinmiyoruz. Yüzde yüz bir başarı istiyoruz. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor.

LÖSEV’de sosyal hizmetler olarak neler yapıyorsunuz?

Gülbeyaz Vural: Sosyal hizmetler olarak Ankara merkezde ve şubelerimizin bulunduğu illerde bir fiil işler yapıyoruz. Ev ziyaretleri yapıyoruz, hastalarımızı daha yakından tanımak adına yine hastane ziyaretlerini gerçekleştiriyoruz. Böylelikle daha kolay kendilerine ulaşabiliyoruz. Şubelerimizin bulunduğu iller; İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Kayseri, Eskişehir buralarda da bir fiil olarak vakıf merkezinde yapılan işler bütünüyle yürütülmeye devam ediyor.

Peki, şubeleriniz olmayan illere nasıl ulaşıyorsunuz?

Gülbeyaz Vural: Sık sık il ziyaretleri yapıyoruz. Bazen ayda bir olabilirken bazen 2 haftada bir de olabiliyor. Oralarda da bize destek veren ailelerle birlikte resmi görüşmeler yapıyoruz. Kendimizi tanıtıyoruz, ihtiyaçlarını tespit ederek ziyaretler yapıyoruz. Tek fark resmi görüşmeler ağırlıklı olabiliyor. Biz az sayıda insana ulaşabiliyoruz. Kayıtlarımızda 23 bin hasta var ancak her yıl Türkiye’de binlerce insan kansere yakalanıyor biz yarısından daha azına ulaşabiliyoruz. Ulaşamadığım yerler konusunda da devletin belli mercilerinden yardım istiyoruz. Yardım konusunda elimizden geldiğince yardımcı olamaya çalışıyoruz.

Kurban bayramlarında bağış konusunda yeterli desteği görebiliyor musunuz? Bu konuda bir çalışma yaptınız mı?

Gülbeyaz Vural: Ramazan ve Kurban Bayramı bizim için çok önemli, oluyor. Çünkü bu dönemde aldığımız bağışları ailelere veriyoruz.12 ayda, bu dönemde aldığımız bağışları dağıtıyoruz. Lösemi bir kan hastalığı ve kanda bulunan kemoterapi aldığında hasta vücudu tamamıyla sıfırlanıyor. Yani vücudundaki kötü hücreler öldüğü gibi iyi hücrelerde maalesef ölüyor.  Dışarıdan gelebilecek tüm etkenlere karşı kendini koruması gerekiyor. Bunun için de besin değeri en yüksek olan kırmızı ete vücudun ihtiyacı oluyor. Bu yüzden kurban bağışları bizim için çok önem taşıyor. Türkiye’nin her yerinde halkımız yardım konusunda çok duyarlı kurban bağışlarını LÖSEV’e yapabilirler.

Bağış yapmak isteyenler size nasıl ulaşabilir?

Gülbeyaz Vural: Bağışta bulunmak isteyenler LÖSEV’in kurumsal banka hesabına yapabilirler. Bunu iyi teyit etmek gerekiyor çünkü bu konuda birbirine benzeyen isimde çok sayıda kurum var. Kelime hastasıyla yapacağınız yardım yerine ulaşmayabilir dolayısıyla iyi teyit etmek gerekiyor. Bunun haricinde resim internet sayfamızdan http://www.losev.org.tr adresinden kredi kartlarıyla bağışlarını gerçekleştirebilirler veya vakıf merkezlerimizi arayaraktan yine aynı şekilde arkadaşlarımızla birlikte yapabilirler.Şubelerimizin bulunduğu illere ya da Ankara merkezde bulunan ailelerimiz vatandaşlar bizzat kendileri gelerek çalışmalarımızı yakında görebilirler.onlara bilgi verebiliriz. PTT yoluyla yapabilirler, yine yurt dışında bağış yapanlar sitemizi ziyaret edebilirler.

Bağışta bulunacak insanların aklına yerini bulacak mı ya da nasıl kesiliyor gibi sorular aklına gelebiliyor. Siz kesimleri nasıl yapıyorsunuz?

Gülbeyaz Vural: Kesinlikle dinen uygun bir şekilde yapıyoruz. Şöyle ki kesilen kurbanların hepsinden belli bir miktarını o ay içinden ailelere dağıtıyoruz geriye kalan etleri biz emanete veriyoruz. Yani belli başlı anlaşma yaptığımız firmalar var. O firmalara etleri veriyoruz. Onlar o eti kullanıyor. Daha sonra 12 ay boyunca etleri firmalardan alarak ailelere belli aralıklarla dağıtıyoruz. Taze, vakumlu ve sağlıklı bir şekilde dağıtımını gerçekleştiriyoruz.  Bu bağışlarla hem insanları mutlu edecekler hem bir can sağlığına kavuşacak bağışları da yerini bulacak. Çünkü gerçekten bize kayıtlı olan ailelerin çoğunun ekonomik durumu asgarinin altında, üzerinde olan insanlar da var ancak ağırlık durumu belli olan insanlardır. Durumu iyi olan insanlar genelde etkinlerde yer alarak destek oluyorlar. Maddi bir beklentileri olmuyor.

Yürüttüğünüz projeler hakkında bilgi verir misiniz?

Gülbeyaz Vural: Lösemili Çocuklar Köyü, LSV dükkânı ve LÖSANTA Hastanemiz hayata geçirilen ve hala devam eden projelerimiz arasında yer alıyor. Lösemili çocuklar köyümüz Gölbaşında tamamı ayni yardımlar kurulan bir köy oldu. Hiçbir nakdi yardımla gerçekleştirilmedi. Burada 2+1 ve 1+1 evler var ve bunun haricinde konaklama otelimiz mevcut aynı zamanda bir atölyemiz var. Çocuklarımızın organik beslenmeleri için küçük bir çiftliğimiz de bulunuyor.  Aslında burayı bir rehabilitasyon merkezi olarak kullanıyoruz. Doğayla iç içe bir ortam birçok şeyden uzaklaşabiliyorsunuz. Buradan dışarıdan gelen LÖSANTA’da tedavi gören hastaların aileleri yer konusunda sıkıntı yaşayabiliyorlar. Bunun için evlerimiz aileler için düzenledik. Bir evde ne olması gerekiyorsa o donanıma sahip bir şekilde hazır. Bütün ihtiyaçları LÖSEV tarafından karşılanıyor. Hastaneye gidiş gelişlerde masrafları da biz karşılıyoruz. Her ay maddi desteğimizi sağlıyoruz. Köyümüzün muazzam bir donanıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu tabii Türk halkının eseri diyebilirim. LSV dükkânında atölyelerimizde annelerinin yaptığı el işleri burada satışa sunuluyor.

LÖSANTA Hastanesi’nin kapasitesi nedir?

Gülbeyaz Vural: 75 yataklı bir hastane olarak çalışıyoruz ancak 400 yatak kapasiteye sahip bir hastane dev bir kadroya sahip uzman bir kadro var. Kanser hastalarının tedavi gördüğü alanlar dışında diş kliniği ve kadın doğum bölümleri de mevcut. Ancak burada yatak sıkıntımız var. Çünkü insanlar yatak bulamadığı için sorun yaşıyorlar. Hastanemize ruhsat verilmemesi bizi üzüyor. Yine bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Aynı zamanda bir okulumuz ve otelimiz mevcut bulunuyor. Ortaokul 8 kadar eğitim veriyoruz. Çünkü hasta olan çocukları iyileşme gösterse de bur devlet okulunu göndermek onlar için kalabalık sınıflar olduğu için tehlikeli olabiliyor. Çünkü ömür boyu kendini koruması gerekiyor. Hastalık kendini tekrar gösterebilir.15-18 kişilik sınıflar yaptık. Bir özel okul havasında tüm masraflar LÖSEV karşılıyor.

Şu anda LÖSEV’e kayıtlı kaç hasta bulunuyor?

Gülbeyaz Vural: Türkiye genelinde 23 bin hastamız var. Genellikle 2000’li yıllar öncesinde 18 yaş altı çünkü lösemi daha çok görülen bir hastalıktı daha sonrasında yetişkinler hastalık daha da çok görünmeye başladı. Diğer kanser hastaları artmaya başladı. Yetişkin hasta sayısı maalesef artmaya başladı.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Gülbeyaz Vural: Bu yıl kurban bağışımız 860 TL olarak belirlendi özellik bu dönemlerde dolandırıcılar ellerinde yaka kartlarıyla dolaşıp para topluyorlar. Adımızı kullanıyorlar bizim böyle çalışmamız yok biz elden bağış almıyoruz.  Bu durumlarla karşılaşanlar polise şikâyet etsinler.

Sizin de kızınız lösemi hastalığıyla mücadele etti. LÖSEV ile nasıl tanıştınız?

LÖSEV gönüllüsü Dilek Yılmaz: 13 yıl önce kızıma lösemi tanısı konulmuştu. Hacettepe Hastanesi’nde tedavi görüyorduk. Bir gün LÖSEV’den geldiler. İyi insanlar diyerek kayıt olduk. Bize kimse anlatmadı, ezbere üye olanlardanız detaylı bilgiye sahip değildik. Eve geldiğimizde kızımın adına özel koliler gelmişti. Çok mutlu olduk. Ne yapalım saklayalım mı bu güzel şeyleri. Kuru gıdalar yardımlar geldi.

LÖSEV’in ilgili ne söylemek istersiniz? Yardımseverler ne tavsiye edersiniz?

LÖSEV gönüllüsü Dilek Yılmaz: LÖSEV gerçekten ailelerin umudu çünkü hastalık döneminde herkesin sırt döndüğü zamanlarda LÖSEV ailelere kucak açıyor. Ailelere hem maddi hem sosyal açıdan yardımcı oluyor. Biliyorum ki çoğu ailenin evine et girmiyor ancak insanların evine LÖSEV yardımlarıyla et gerebiliyor. Gıda yardımları belli aralıklara yapılıyor. Özellikle insanlar yardım yapmak istiyorlarsa LÖSEV’e yardımda bulunsunlar. Çünkü en güzel şey bir hastayı sevindirmektir. Konya’da geçen senede bu yana yönlendirdiğimiz hasta sayısı çok fazla birçoğu da kapısı çalınmayan unutulan insanlardan oluşuyor. ‘LÖSEV sayesinde et gördük’ diyorlar  bu aileyi seviyorum. Bizler destek veriyoruz inanıyoruz. 13 yıldır üyeyim bir 13 yıl daha hizmet etmek istiyorum. Yardımlar için doğru adres LÖSEV diyebilirim. LÖSEV hastalara kucak açıyor. herkesin de buraya yardım yapmasını isterim.( Melek Sarıtaş)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.