“Gönüllü itfaiyeci yetiştiriyoruz”
Konya İtfaiye Daire Başkanlığı Müdahale Şube Müdürü Mehmet Yıldırım, “Gönüllü itfaiye personelimiz kimlik kartı verilen 360 asil aday, 240’da yedek üyeden oluşuyor. Amacımız, Konya genelinde 5 bin kişiye gönüllü itfaiyeci olarak kimlik kartı vermek” dedi.
Konya İtfaiye Daire Başkanlığı Müdahale Şube Müdürü Mehmet Yıldırım ile gönüllü itfaiyecilik ve yaz mevsiminde oluşabilecek olası yangınları önlemek adına neler yapılması gerektiğini konuştuk.
Gönüllü itfaiyecilik neden oluşturuldu?
Konya İtfaiye Daire Başkanlığı Konya merkezde 250 personelle 8 noktada hizmet veriyoruz. Konya genelinde ise 31 ilçe 168 belde ve 580 civarında köyün arazi ve bina yangınlarına biz müdahale ediyoruz. Şu anda genel olarak bin kişilik bir gönüllü ekiple hizmet veriyoruz. İtfaiye personelimiz yangınlardan arama kurtarma faaliyetlerinden, suda boğulma vakaları, mahsur kalma ve trafik kazalarından araç içersinden sıkışanlardan biz itfaiye teşkilatı olarak görevliyiz. Gönüllü itfaiyecilerimizin şehrin dört bir yanında 24 saat olarak çalışıyorlar. Ancak bizim genel merkez olarak her yere yetişmemiz söz konusu değil. Çünkü zamanla yarışıyoruz. Bu nedenle, gönüllü itfaiyecilerimizle yaptığımız bir organizasyonumuz var.
Gönüllü itfaiyeci olma koşulları nelerdir?
Gönüllü itfaiyeci olmak isteyenler belli bir yaş, kilo, boy ve eğitim seviyesi olan insanlar, eğitimden geçtikten sonra gönüllü itfaiyecilik kimlik kartını sahip oluyorlar. Biz bu eğitimi taşrada verdikten sonra belgeyle birlikte bazı koruyucu kıyafetler; renkli çizme, şapka, eldiven gibi güvenlik donanımları veriyoruz.
Gönüllü itfaiyeciler yangına müdahale ediyorlar mı?
Yangın çıktığı zaman bizim gönüllü itfaiyecilerden istediğimiz iki şey var: biri yangın çıkmadan önce nelerin yanıcı olduğunu ve yangının neden çıktığını saptamaları, bir diğeri ise olay yerinin güvenlik çemberi içine alınarak, mümkünse yangına müdahale edilerek büyümesini engellemek ve binanın boşaltılması gibi tedbirlerin alınmasıdır. Böylece biz yangın yerine gelene kadar zararı en aza indirgemiş oluyorlar. Gönüllü itfaiyecilerden bizim gibi profesyonel olup yangına müdahale etmesi beklenemez. Burada önemli olan tedbir alınarak sıçramanın önlenmesidir.
Gönüllü itfaiyecilere nasıl imkânlar sunulacak?
Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın seçim öncesinde bir açıklaması oldu. Gönüllü itfaiyecilere çıkartılacak kimlik kartlarıyla şehir merkezine geldiklerinde ulaşımları daha avantajlı olacak. Gönüllü itfaiyecilerin bu yangınlarda çalıştığı sürelerin belli bir karşılığı olacak ayni ya da nakdi ödemelerde bulunabileceğimizi düşünüyoruz. Bununla ilgili yönetmelikte hükümler var. Bir saat çalıştınız ya da 2 yangına gittiniz. Bunun ilerleyen bir dönemde ödemesi olabilecek. Normalde gönüllü olduğu için ücretsiz, ancak biz insanların gönüllü itfaiyeciliğe teşvik etmek için bazı çalışmalarda bulunacağız.
Gönüllü itfaiyecilikte ulaşmak istediğiniz personel sayısı kaçtır?
Konya’da ulaşmak istediğimiz gönüllü itfaiyeci sayımız 5 bin, şu anda eğitim verdiğimiz sayı 3 bin tabii her eğitim verdiğimizi gönüllü itfaiyeci olarak almıyoruz. Biz şu anda bunu bir Halk Eğitim Projesi olarak değerlendiriyoruz. Gönüllü itfaiye personelimiz kimlik kartı verilen 360 asil aday, 240’da yedek adaydan oluşuyor. Amacımız, Konya genelinde 5 bin kişiye gönüllü itfaiyeci olarak kimlik kartı vermek. Yurt dışında bu durum daha yaygın öyle ki gönüllü itfaiye merkezleri var. Ülkemizde de bu anlamda yaygınlaştırıcı çalışmalar yapılırsa faydalı olacaktır.
Yangınların genelinin eğitimsizlikten kaynaklandığını söyleyebilir miyiz?
Tabii ki yangın konusunda halkın mutlaka eğitilmesi gerekiyor. Konya genelinde ev hanımlarının yangın konusunda hiçbir fikre sahip değiller. Evsel yangınların yüzde 50’si mutfaktan kaynaklanıyor. Örneğin; yanmış bir tavaya söndürmek için su döküldüğünde yangının 9 metre büyüklüğünde alevleneceğini hiçbir ev hanımı bilmiyor. Yangınların çoğu maalesef bilgisizlikten kaynaklanıyor. Bunun yanı sıra en çok görülen yangınlardan biri de elektrik tesisatının sertifikası olmayan kişilere yaptırılmasıdır. Bu çok sakıncalıdır. Lütfen bu gibi durumlara dikkat etsinler. Kimsenin evinde yangın söndürme cihazı ve duman alarmı yok. Birinci katlar hırsızlara karşı demirli yapılıyor. Ancak yangın riski burada düşünülmüyor, olası bir yangında kaçmak mümkün olmuyor. Bizler olası yangın facialarına karşı evlerde ve iş yerlerinde herkes gerekli tedbirleri almasını tavsiye ediyoruz.(
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.