“Gönülleriyle çalışıyorlar”

Hayatı Paylaşanlar Derneği Başkan Yardımcısı Sabri Büyükdemir, “Yardım mantığını insanların iyi anlaması gerekir. İhtiyacı olan ailelere yardımı orta kesim sağlıyor. İnsanların, yardım konusunda daha sağduyulu olması lazım” dedi

“Gönülleriyle çalışıyorlar”
Yayınlanma:

Sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta “Hayatı Paylaşanlar Grubu” adı altında bir araya gelen doktor, hemşire, memur, öğrenci ve esnafın bulunduğu grup ihtiyaç sahibi ailelere gıda, giyim, yakacak ve eşya yardımda bulunuyor

 

Hayatı Paylaşanlar Derneği ne zaman kuruldu? Bilgi verir misiniz?

 

Hayatı Paylaşanlar Derneği bu yılın ocak ayında resmi olarak kuruldu. Ancak yaklaşık 1,5 buçuk senedir, faaliyetlerimize devam ediyoruz. Çünkü daha öncesinde sosyal paylaşım sitesinde de yardımlarımıza ufak da olsa başlamıştık. Derneğimizin Başkanı Şahin Akkaş Bey ile birlikte sosyal paylaşım sitesinde başladığımızda ilk olarak her çocuğa bir bisiklet yardımında bulunduk. Buradaki amacımız; çocukları sevindirmekti. Çünkü nakdi yardım yapıldığı zaman haklı olarak başka ihtiyaçlarda olduğundan, sıra çocuğa bir türlü gelmiyor. Bu yüzden bizim önceliğimiz hep çocuklar oldu. Daha sonra ülkemize ciddi anlamda Suriye’den bir akın oldu. Artık yardımlarımızı bir adım daha ileriye götürmek için çalışmalara başladık. Sosyal paylaşım sitelerinde yardım çağrılarında bulunduk. Gücümüz yettiğince buraya sadece bir valizle, can korkusuyla çıkıp gelen insanlara yardım etmeye çalıştık. Duyarlı insanlar çağrılarımıza kulak verdi. Artık bize verilen eşyaları koyacak depo bulmakta da zorlandık. Verilen destek arttıkça artık dernekleşmenin gerekliliğine de inandık.

Kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz?

Derneğimizdeki herkes gönüllü olarak çalışıyor.10 kişilik çekirdek bir ekibimiz var. Bu ekipte sağlıkçı, memur, öğrenci, esnaf herkes aktif olarak çalışıyor. 100’e yakın üyemiz bulunuyor. Üyelerimiz gücü yettiğince derneğimiz aracılığıyla yardıma ihtiyacı olan insanlara el uzatıyor. Tabii kendi değil ama gönlü zengin olan ve bir şeyler yapmak isteyen çok insan bulunuyor. Hiç birimiz maaş almıyoruz. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak çalışıyoruz.

Şu ana kadar kaç aileye yardım ettiniz?

Yaklaşık 1000 ailenin sil baştan eşyayla evlerini döşedik. Tabii hepsi yeni değil, yüzde 80’i ikinci el eşya yüzde 20’si yeni diyebilirim. Şu anda da 40 aileye düzenli olarak yardım etmeye çalışıyoruz.

Burs konusunda yardımcı olabiliyor musunuz?

Burs konusunda öğrencilere yardım etmeyi aslında çok istiyoruz. Ancak şu ana kadar 5 aile bursu verebileceğini söyledi. Biz de onları ihtiyacı olan ailelere yönlendirdik.

Yardımda bulunduğunuz aileleri nasıl belirliyorsunuz?

Bütün samimiyetimle söylüyorum. Akşamları işten çıktıktan sonra Konya’da zaten belli bölgeler var buralara ziyaret ederek sokak sokak geziyoruz ya da bize bildirilen adreslere gidiyoruz. En çok hangi ailenin ihtiyacı varsa bizim için öncelik o aile oluyor.

Yardım etmek isteyen insanların çoğu yerine ulaşmasını ister. Bu konuda karşı tarafa güveni gerektiriyor. Siz yardım çalışmalarınızı nasıl yerine ulaştırıyorsunuz?

Yardımda bulunacak insanlara, teslim edin gerisine karışmayın asla demiyoruz. Tabii ki bize vermeleri gerekmiyor. Bizim buradaki amacımız köprü görevi kurmak ve sebep olmaktır. İsterlerse yardım edilecek aileye birlikte gidiyoruz isterlerse bize teslim edebiliyorlar. Bazen insanlar belli miktarda para gönderiyor ve bununla oyuncak alın diyorlar. Biz de aynen beklentiyi karşılıyoruz çünkü gerçekten bu çok büyük bir vebal sorumluluktur.

Farklı yardım programlarınız var mı?

Derneğimizin yemek programı var. Evde hanım kardeşlerimiz yemek yapıyorlar. Biz de ihtiyacı olan ailelere yemeğe gidiyoruz. Evlerine gittiğimiz insanların kapılarını maalesef ki kimse açmıyor, onlarla birlikte oturmak, yemek yemek ve sohbet etmek onlara çok iyi geliyor. Gözlerinizin içine bakıyorlar çünkü değer gördüklerini hissediyorlar.

basliksiz-1-016.jpg

Kışın gelmesiyle birlikte gıdanın yanı sıra ısınma ve barınma gibi ihtiyaçlarda ortaya çıktı. Bu sıkıntılı dönemde yardımlar geliyor mu?

Zor bir sürece girdik. Şu anda bizim için temel olan ihtiyaçlar; kömür, gıda ve soba bu üçü gerçekten çok önemli diyebilirim. Tabii yazın daha çok öncelik gıda ve buzdolabı oluyor. Ama kışın daha zor hale geliyor. Gazeteniz aracılığıyla da yardım çağrısında bulunuyorum. Herkesi şu dönemde biraz daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Konya’da şu anda aç yatan çocuklar var. Bunu gerçekten ispat da edebilirim. Durumu iyi olan insanların başını ellerinin arasını alıp düşünmesi gerekir. Mesela şu anda 50 civarında yetim ailemiz var, çalışanları yok çocuklar küçük olduğu için anne çalışamıyor. Elimiz boş olduğu için yanlarına gidemiyoruz.

İyi durumunda olan insanlara sesleniyorum; öbür dünyada yardım etmedikleri için şahitlik yapacağız. Çünkü biz bu insanların durumunu herkese bildirdik, üzerimize düşeni ve elimizden geleni yapmaya çalıştık.

Toplumun yardım konusunda daha duyarlı olması gerektiğini mi söylüyorsunuz?

Yardım mantığını insanların iyi anlaması gerekir. Yaklaşık 1,5 senedir, bu işin içindeyiz. Ancak bu zaman kadar bir işadamının gelip de şu parayı benim yerime yerine ulaştırın ya da adres verin yardım edelim dediklerini görmedim. Yine ihtiyacı olan ailelere yardımı orta kesim sağlıyor. İnanın yardım eden insanlar, memur ya da asgari ücretle çalışanlar oluyor.

Allah razı olsun, kendilerini tebrik ediyorum. Çünkü yoksulun halinden anlıyorlar. Çok büyük paralar değil tabii bazen 10 lira bazen 50 lira burada önemli olan yardım etmektir. Bu konuda içimiz çok dolu gerçekten insanların, biraz etrafına bakması lazım. Çok kötü şartlarda yaşam mücadelesini veren insanlar var. İnsanların kime ne kadar faydam oluyor diye kendi kendine sorması gerekiyor.

aaaa-001.jpg

Ülkemize çok sayıda mülteci geldi onlara karşı bir ön yargının olduğunu söyleyebilir miyiz?

Elbette, neticede bu insanlar savaş mağduru ellerinde sadece valizleriyle can korkusuyla çıkıp geliyorlar. Her şeylerini orada bırakıyorlar. Onlara niye geldin demek doğru değil. Büyük bir sınavdan geçiyorlar, onlarla birlikte biz de sınavdan geçiyoruz. Onlara yardım edip etmemekte bizim sınavımız diye düşünüyorum. İnsanlara iş verilmiyor, verilse normalde kendi vatandaşlarımız çalıştırmayacağımız düşük ücretlerde çalıştırıyoruz. Kendi oturmayacağımız evlere, onlara en yüksek kiralarda veriyoruz. Devlet tarafından da bir yardım söz konusu değil. Birlik olma zamanı, birbirimize el uzatmalıyız.

Belediyenin yardım çalışması var mı?

Hayır, bildiğim kadarıyla yok. Sadece kömür yardımında bulunuyor. Aşevlerinde de sadece sabah ve akşam yemek alabiliyorlar.

Yaşadığınız bir anınızı anlatır mısınız?

Bir ailenin zor durumda olduğuna dair derneğimize bir haber geldi.  Hemen adres tespiti yapmak için harekete geçtik gece saat 23.00 sıralarıydı.4 katlı bir binanın bodrumu aşağı indim, kapkaranlık öyle bir lağım kokusu geliyor ki anlatamam burnumun direği kırıldı. Cep telefonun ışığıyla indim, ayağım bassam lağım dolacak. İki taş koymuşlar taşa basarak içeriye girdim.15 kişi betonun üstünde yatıyorlar. Odalara baktım bomboş, mutfakta yiyecek bir şey bulamasınız. Sadece başlarına sokacak bir yer bulmuşlar ki insan oraya eşyasını bile koymaz. Hemen marketten alışveriş yaptık. O çocukların sevinci her şeye bedeldi. Tabii 15 kişilik bir aile, tek bir aile değil. Birkaç aile birlikte geliyorlar, çünkü kardeşini savaşta kaybediyor. Çocuklar mecbur diğer kardeşe kalıyor. Haliyle de nüfus artıyor.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Konya halkında özelikle rica ediyorum. Yardım konusunda daha duyarlı olmaları ve ellerini açmaları gerekiyor. Kış geldi insanlar, daha da zor durumdalar imkânı olanlar mutlaka yardım etsinler. Kullanmadıkları eşyaları kilerde ya da kömürlükte çürüyeceğine dağıtılsın. Kışın sobaya çok ihtiyaç oluyor. Bugün bir soba en az 250 TL, saklamak yerine verilsin herkes fayda görsün.(Melek Sarıtaş)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.