“Gönüllere şifa eli uzatalım”

Uluslararası Doktorlar Birliği Derneği (AID) Konya Şube Başkanı Mustafa Necati Özkan, “Savaş travmasını yaşayan çocuklara psikolojik destek sağlıyoruz. Önümüzdeki günlerde aynı proje kapsamında arzu eden şehit çocuklarına da bu desteği sağlamak istiyoruz”

“Gönüllere şifa eli uzatalım”
Yayınlanma:

Mazlumlara ve mağdurlara yardım eline uzatarak sahip çıkan Uluslararası Doktorlar Birliği Derneği’nin (AID) Başkanı Mustafa Necati Özkan ile bu yıl içinde gerçekleştirecekleri projeler hakkında konuştuk

 

Mustafa Necati Özkan sizi tanıyalım?

Diş hekimiyim. Hem İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) hem de Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) gönüllüsü olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda AID’in Konya şube başkanı olarak çalışıyorum.

Faaliyetlerinizi İHH’da sürdürürken AID’i kurma fikri nasıl ortaya çıktı?

2011 yılına kadar İHH bünyesinde tıp hekimleri, eczacılar, diş hekimleri ve sağlık memurları olarak sağlık hizmetini gönüllü olarak yapıyorduk. 2011 yılında İstanbul’da genel merkezimiz kuruldu. Daha sonra il teşkilatlanmaları başladı. Biz de İHH gönüllüsü olarak faaliyetlerimizi yürütürken 45 kişiden oluşan sağlık alanında çeşitli meslek dallarında görev alan meslektaşlarımızla bir araya gelerek 2016 yılının mart ayında artık kurumsallaşmak gerektiğini inanarak AID Konya diyerek burada da resmi kuruluşunu yapmış olduk. Sloganımız; “iyilik değil, hizmet hareketi” diyerek çalışmalarımıza başladık.

Kimlere yardım eli uzatıyorsunuz?

Din, dil, etnik köken ve millet ayrımı yapmadan tüm dünyada sağlık hizmeti alamayan mazlum coğrafyalara yardım etmeye çalışıyoruz. Özellikle İslam coğrafyasında şu anda yardıma ihtiyacı olan çok fazla insan var. Bu bölgelerde; acil tıbbi yardımı, afet, savaş, göç, salgın hastalık, bilinçlendirme gibi çalışmaları yürütüyoruz. Aynı zamanda savaş mağduru olan insanlara psikolojik destek çalışmalarımız da sürüyor. Derneğimizin acil müdahale ekipleri var. Geçtiğimiz günlerde Adıyaman’da olan depremde o bölgedeki ekiplerimiz hemen harekete geçti. Şükürler olsun ki bir kaybımız olmadı.

Konya’daki çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

Konya’da 2016 yılında kurulduktan hemen sonra sahaya inmemiz gerektiği kararını verdik. Ardından hemen mültecilerin yoğunlukta bulunduğu Telafer Mahallesi’nde yaklaşık 120 aileye sağlık taraması yaparak ilaç taraması yaptık. Maalesef burada yaygın olarak uyuz görüldüğünü fark ettik. Hemen yetkili kuruluşları bilgilendirip, yayılmasının önüne geçtik. İkinci sağlık taramasını Şeker Mahallesi’nde 10’arlı gruplar oluşturarak evlere gittik. Bu bölgede 60 aileye tarama gerçekleştirdik. Aynı zamanda hijyen açısından birtakım eksikliklerin farkına varıp, bilinçlendirme çalışmaları yaptık. Elbir Derneği, AFAD ve MEVKA’nın da (Mevlana Kalkınma Ajansı) yardımıyla temizlik paketleri tedarik ettik. Ev kadınlarına Iraklı bir doktor tarafından geniş çaplı hijyen eğitimi verildi.

GAZZE’YE 100 TEKERLEKLİ SANDELYE GÖNDERİLDİ

Yardımlar sadece mültecilere mi yapılıyor?

Hayır, burada kendi insanımıza da yardım ediyoruz. Yenicoba ve Altınekin’de yetim olan 150 çocuğumuzu sünnet ettirdik. Tabii sağlık açısında  kendi insanımızın bir sıkıntısı olmadığı için genelde yardımlarımız mülteciler yoğunluk oldu. Bizim derdiğimiz sağlık hizmetinde yararlanamayan mağdur ve mazlum insanlara ulaşmak. Zaman zaman okullara diş sağlığı taramalarına gidiyoruz. Hatay Reyhanlı’ da yine mültecilere hitap eden bir hastane bünyesinde Konya AID olarak üç üniteli bir diş bölümü açtık. Buradaki gönüllü arkadaşlarımız ve öğrencilerimize sürekli olarak oraya gidiyor, kontrol ve muayeneler yapıyor.Gazze’ye Leyla gemisi ile yardım malzemesi gönderildik. Konya AID olarak yaklaşık 25 bin liraya mal olan 100 tekerlekli sandalye yardımında bulunduk. Suriye kanayan yarımız İslam coğrafyasında savaş hala devam ediyor. O bölgeye tıbbi yardım malzemeleri ve ilaçlardan oluşan iki TIR yardım Halep ve Suriye’ye gönderdik. İnşallah oradaki gönlü yaralı vücudu yaralı kardeşlerimize bir nebze faydalı olabilmişizdir. 

Savaş tramvası geçiren çocuklara psikolojik destek sağlıyorsunuz? Terapiler nerede gerçekleşiyor?

Genel merkezimizin yürüttüğü “Zeytin Dalı Projesi” kapsamında yürüttüğümüz bir çalışma 3 ila 12 yaş arası çocuklarda savaş travmalarını ortadan kaldıracak psikolojik rehabilitasyon destek hizmeti vermek amacıyla bu proje oluşturuldu. Konya’da bir ay gibi bir zaman içinde sürdürebilir uzun vadeli bir projeye de başlamış olduk. Bir ayda tedavi gören çocuk sayısı 38’ buldu. 7 gönüllü klinik psikolog arkadaşımız canla başla çalışarak hizmet vermeye çalışıyor. Çok sayıda çocuk var ancak uzmanlarımız içlerinde acil olanları seçti. Derneğimizin bir odasını çocukların terapi odası olarak düzenlendi. Burada terapi görüyorlar. Haftanın her günü burada terapi görüyorlar. Projenin ikinci ayağı çocukların annelerine hem ekonomik destek hem de topluma kazandırmak amacıyla meslek edindirme ve el becerisi noktasında bir çalışmamız olacak. Projemiz yeni ama hızlı başladı. Gönüllü arkadaşlarımızı teveccühleriyle karşılaşıyoruz. Onlar sağolsun sürekli biz neler yapabiliriz diyerek geliyorlar. Konya, bu konuda maddi manevi noktada elinde geleni yapan bir şehir özelikle psikolojiyle uğraşan hocalarımıza teşekkür ediyoruz.

ŞEHİT ÇOCUKLARINA PSİKOLOJİK DESTEK

Şehit çocuklarına da psikolojik destek sağlayacak mısınız?

Evet, kesinle bu konuda ilerleyen günlerde bir çalışmamız olacak. Şehit ailelerinin 3 ila 12 yaş arası çocuklarını arzu ederlerse psikolojik destek vermek istiyoruz. Çok sayıda insana ulaşmak gerekiyor. Yaptığımız “iyilik değil, hizmet hareketi” diyebilirim. Mazlumlara ulaşmak bizim görevimiz bu konuda destek olan herkese teşekkür ediyoruz. Tüm gönüllere şifa eli uzatalım.( Melek Sarıtaş)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.