“Gönlümüz eğitiminden yana”

Meryem Melike Kıyanus, “Kraliyet Müzik Okulları Birleşik Kurulu’nun gerçekleştirdiği ve 90 ülkeden geçerliliğe sahip olan ABRSM sınavları ilk kez Konya’da derneğimiz tarafından yapılacak. Amacımız; daha çok çocuğu sanatla topluma kazandırmak” dedi

“Gönlümüz eğitiminden yana”
Yayınlanma:

Sevgiyle dolu, enerjisi güzel muhteşem bir öğretmen Güzel Sanatlar Eğitimcileri Derneği Başkan Yardımcısı Meryem Melike Kıyanus, yeni kurduklarını dernekleri hakkında ve 90 ülkeden geçerliliğini koruyan ABRSM sınavlarıyla ilgili keyifli röportaj gerçekleştirdik.

Meryem Melike Kıyanus, sizi tanıyabilir miyiz?

Konya Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü mezunuyum. Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi’nde piyano öğretmeniyim. Hukuk fakültesinde okuyan bir kızım var. 26 yıllık bir eğitim hayatım var. İlk görevimi 1993 yılında Diyarbakır’da yaptım. Daha sonra Meram Anadolu Lisesi ve Ahmet Hazım Uluşahin Okulunda çalıştım. İlerleyen süreçte Konya’da bir güzel sanatlar lisesinin açılacağını duydum. 2000 yılında bu okulun kurulmasında o zamanki başta kurucu müdürümüz, Güzel Sanatlar Fakültesi Prof. Dr. Zuhal Arda olmak üzere çok büyük emeklerimiz var. Öğretmen arkadaşlarımızla beraber Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi’ni ayaklandırmaya çalıştık. Hem öğretmenler hem de öğrenciler olarak elimizden geleni gayreti gösterdik. Hala da yapmaya devam ediyoruz.

Güzel Sanatlar Eğitimcileri Derneği’ni kurma fikri nasıl ortaya çıktı?

Okulda çalışmaya devam ederken aynı zamanda evde de okul öncesi piyano eğitimi vermeye başladım.  Birkaç öğrenci derken sayı bir hayli arttı. Öğrenci sayım artınca ‘acaba bir konser mi, versem’ diye düşündüm. Ama biraz da düşündürdü beni ‘olabilir mi, olursa nasıl olur’ diye düşünmeden edemedim çünkü o yaşlardaki çocuklar kontrol etmek çok zor. Çok heyecanlandım, günlerce uyuyamadım ama sonunda çok güzel bir çalışma yaptık, güzel dönüşler aldık. Dernek kurma fikriden ziyade ders verdiğim çocuklara sadece sene sonu konser düzenleyebiliyordum, hep düşündüm acaba çocuklar için ne yapabilirim. Çünkü bir sertifika ya da belge veremiyordum. Dernek kurma fikri de geçen sene ki Royal Akademi ABRSM Sınavlarını takip etmemizle ortaya çıktı. Aslında kendimize dernek kurarken bulduk, dersem yeri olur.

Derneğinizin yönetiminde söz eder misiniz? Derneğe kimleri üye yapacaksınız?

Yönetim Kurulu Başkanımız Ümit Kılınç, yönetim kurulu başkan yardımcılığını ben yapıyorum. Yönetim Kurulu Sekreterimiz Okan Helvacı, yönetim kurulunda ise Özgür Yakınlar, Ömer Özgür Sağlam, Özlem Helvacı ve Ali Aslan yer alıyor. Derneğimizin amaç ve ilkelerini benimseyen bu doğrultuda çalışmayı kabul eden mevzuatın öngördüğü koşulları taşıyan kişileri derneğimize üye yapacağız.

Dernekte hangi eğitimler verilecek? Branş açma öğrenci sayısında yeterliliğe mi bağlı?

Piyano, bale, resim ve gitar dersleri vereceğiz. Eğer bir branş açacaksak bu programı mutlaka takip edeceğiz. Öğrenci sayısı mühim değil, bizimle örtüşen eğiticiler bulduğumuzda branş açacağız. Bale branşının açılmasında Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Sevgili Alpay Aksum’un çok büyük katkıları oldu. Alpay Bey, öğretmen konusunda yardımcı oldu. Bale öğretmenimiz Damla Hanım Ankara’dan gelecek.10’ar kişilik kişiye özel eğitim şeklinde düşünüyoruz, burada miniklere dersler verecek. Resim derslerimize ise Nükhet öğretmenimiz girecek.

Dernek, beraberinde yenilikleri de getirdi. Dünyada geçerliliği olan Royal Akademi ABRSM Sınav Merkezleri arasında artık Konya’da yer alıyor. ABRSM nedir, açıklar mısınız?

“The Associated Board Of The Royal Schools Of Music” ABRSM adı altında 90 ülkede yapılan bir müzik sınavıdır. Açılımı “ Kraliyet Müzik Okulları Birleşik Kurulu’dur” birleşik kurul 1889 yılında kurulmuştur ve sınavlar o yıldan beri yapılmaktadır. Merkezi İngiltere’nin Başkenti Londra’dır. Dünyada her yıl 500 binden fazla müzik öğrencisi bu sınava girmektedir. Ülkemizde de İzmir’de Maria Rita Epik Müzik Okulu bu sınavları yönetmektedir. Maria Hanım çok değerli ve başarılı bir eğitimcidir.

Konya’da ABRSM sınavı yapıldı mı? Türkiye’deki sınav merkezleri nereler?

Konya’da ilk kez 25 Nisan 2016 tarihinde tarafımızca gerçekleştirilen ABRSM piyano sınavı uluslararası bir program olup tüm dünya ülkelerince geçerliliği kabul edilen bir sertifika almaya hak kazandırmaktadır. Bugün kadar İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Bodrum Fethiye, Trabzon, Diyarbakır, Sakarya, Muğla, Samsun, Kocaeli, Aydın, Denizli ve Hatay illerinde sınavlar yapılıyor. Bu sınav merkezleri arasına Konya sınav merkezimiz olan Güzel Sanatlar Eğitimcileri Derneği’de ilave edildi.

ABRSM sınavları ne zaman düzenleniyor? Başvurular başladı mı?

Sınavlar her yıl iki kez şubat ve mayıs aylarında Londra merkezden gelen bir sınayıcı tarafından yapılmaktadır. Bu seneki başvurular 2 Ocak- 13 Şubat arasında gerçekleşecek.

Bu eğitim programında faydalanmak isteyenler nasıl bir eğitim alacaklar?

Sınav prep ve grade 1-8 kurlardan oluşmaktadır. Yaş sınırı bulunmamakla birlikte öğrencilerin kur seviyeleri eğitmenlerince belirlenmektedir. Örneğin prep kuru 5-6 yaş gibi… sınavlar 150 puan üzerinden değerlendirilmekte olup 100’ün üzerinde alan öğrencilerin geçerli sayılara Londra merkezden gelecek olan diplomaya sahip olacaklar. Bizler de güzel sanatlar eğitimcileri derneği olarak bünyemizde bulunan çalgı eğitimlerini bu programa dâhil ederek (piyano- gitar) dâhil ederek tüm dünyada kabul gören bir eğitimi bünyemize alarak dernek üyelerimiz ve öğrencilerimiz bu yönde eğitim almalarını sağlamaktayız. Çok güzel bir sistem var. Bütün masraflarımızı karşılıyorlar aslında o insanların bize hiçbir yükü yok. Sadece gönül birliği ve piyano eğitimi var.

Londra’da gelen diplomanın artıları ne olacak?

Tüm dünyanın takip ettiği bir programın diplomasına sahip oluyorlar. Dünyanın neresine giderseniz gidin, diploma tüm müzik okullarında kabul görüyor.

dsdsdsds.jpg

Piyano eğitiminin faydaları nelerdir? Piyano çalmanın bir yaşı var mı?

Çocukların; fiziksel, bilişsel ve sosyal gelişimleri için eğitimciler erken yaşta edinilen olumlu müzikal deneyimlerin önemini daima vurguluyorlar. Bunu bir örnekle açıklayayım; ilk ders verdiğim yıllarda bir öğrencim vardı. Sol lobu hiç çalışmıyordu. Aile sürekli eğitim danışmanına gidip geliyordu, danışman önerilerde bulunmuş ve 1 yıl sonra tekrar gelmelerini söylemiş. Öğrencim; bu süreçte piyano eğitimine devam etti.  Bir yıl sonra tekrar gittiğinde eğitimi danışmanı her iki lobunun da sorunsuz çalıştığını söyleyerek, bu durumda piyanonun çok büyük rol oynadığını dile getirmiş. Bunu öğrendiğimde işime daha fazla sarıldım. Müzik eğitiminin gerçekten çok önemli olduğunu gördüm. Piyanoyla çok geç tanıştım, keşke daha erken tanışabilseydim. 5 yaşında bu eğitime başlamak en doğru zaman oluyor. Çocuğun yetenek düzeyi biraz daha az ise 6 yaş beklenebilir. Yetişkinler hobi olarak piyanoyu çalabilirler. Özellikle çocuklar ve gençler hayatlarında boşlukları mutlaka bir sanat dalıyla doldurmaları gerekir. Çocuklar maalsefki manevi açıdan da ilgi ve sevgiye muhtaç durumdalar.  Kadın ve çocukları desteklemek adına aynı zamanda Konya Soroptimist Kulübü’nde de çalışmalarımız devam ediyor.

Konya’daki sanatsal etkinlikleri yeterli buluyor musunuz? Siz dernek olarak neler yapacaksınız?

Hayır, kesinlikle yeterli bulmuyorum. Maddi anlamda rahatlayabilirsek hedeflerimiz var. Ülkemizde üniversitelerde çok güzel müzik gruplarımız var, amacımız onlarla beraber çeşitli organizasyonlar düzenlemek. Eğer para da kazanırsak çocuk okutmayı da düşünüyoruz.

Gönlümüz eğitimden yana, çok çocuğu topluma kazandırmaktan yana çocuklarımız meslek sahibi olsun ancak donanımla ve bilgi birikimli olsun.(Melek Sarıtaş) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.