Göğüs kanseri olan hastaların umudu
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Doç. Dr. Zeynep Altuntaş, “Göğüs kanseri hastalarına kendi uygun karın veya sırt dokusundan göğüs yapabiliyoruz” dedi
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Doç. Dr. Zeynep Altuntaş, ile plastik cerrahinin uygulama alanlarını ve tedavilerini konuştuk.
Sizi tanıyabilir miyiz?
1975 Konya doğumluyum. İlk orta, lise ve üniversite tahsilimi Konya’da tamamladım. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Kliniği’nde 2000 yılında ihtisasa başladım. 2007 yılında uzman oldum. 1 yıl süreyle Amerika’da plastik cerrahi alanında çalıştım.
Daha sonra mecburi hizmetimi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 1 yıl tamamladıktan sonra Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3 yıl çalıştıktan sonra Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesine Plastik Cerrahi Bölümüne Yrd. Doç olarak başladım 1 yıldır da doçentlik unvanını aldım. Böylelikle burada çalışmaya devam ediyorum.
Plastik cerrahide hangi uygulama ve tedavileri yapıyorsunuz?
Plastik cerrahi kliniğinde estetik ve sağlık anlamında her türlü ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Özellikle en sık yaptığımız ameliyatlar; burun, meme, karın germe ve yağ aldırma işlemlerinden oluşuyor. Bunların dışında yüze; botoks, dolgu, PRP, peeling ve örümcek ağı gibi hafif estetik dokunuşlar yapıyoruz. Kliniğimizde aynı zamanda yanık, yara ve diyabetik ayak gibi ya da doğuştan olan doku rahatsızlıklarının onarım ve tedavisini yapıyoruz.
Son zamanlarda estetik uygulamalar uzman olmayan kişiler tarafından yapılıyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Estetik operasyonlar gerek ameliyat gerekse küçük dokunuşlar olsun bütün bu müdahaleler dermatolog ve cerrahi uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Estetik müdahale yaptırmak isteyen kişiler mutlaka nerede ve kime yaptırdığına mutlaka dikkat etmelidir. Aksi takdirde istenmeyen komplikasyonlar meydana gelebilir.
Estetik müdahaleler sağlık açısından ya da daha çok güzellik kaygısıyla mı gerçekleşiyor?
Özellikle burun ameliyatında hem estetik görünüm hem de nefes alma problemiyle başvuruyorlar. Öncelikle hastanın nefes alması çok önemli aynı anda estetik bir kusur varsa bunu gideriyoruz. Bazen burun simetrisinde eğrilikler ya da kemerleri hastayı rahatsız edebiliyor.
Burun ameliyatlarında, yapacağınızı burunu önceden çiziyor musunuz?
Öncelikle hastayla ameliyattan önce iyi bir iletişim kurulmalıdır. Çünkü bazen hastanın istekleriyle bizim düşüncemiz farklı olabiliyor. Bu durumu ameliyat öncesi konuşarak hastayı yönlendiriyoruz. Tabii cerrahın deneyimi çok önemli, hastaya hangi burun tipinin yakışacağı konuşulmalı ve ona göre planlama yapmak gerekiyor. Yüz estetiğinde belli oranlarımız vardır. Bu altın orandır. Bu oran şöyledir; yüzümüzün saç kesiminde alına, alından buruna, burundan çeneye kadar kısmı eşit ölçülere sahip olmasıdır. Yapılan araştırmalarda eşit ölçüye sahip yüzlerin daha güzel olduğu görülmüş. Burnun çok kaldırılması, küçültülmesi ya da kısaltılması doğru değil. Burunun önceden çizilmesini onaylamıyorum. Çünkü bilgisayar ortamından yapılan çizimlerdir. Oysa 3 boyutlu bir dokuyu ameliyat ediyorsunuz. Yüzde yüz bunu sağlamak doğru değil.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.