“Gayri resmi oluşumlarla mücadele ediyoruz”

Konya Özel Yurt, Eğitim, Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kantemiz, “Gayri resmi oluşumlarla mücadele ediyoruz” dedi

“Gayri resmi oluşumlarla mücadele ediyoruz”
Yayınlanma:

Konya Özel Yurt,  Eğitim, Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kantemiz, “Gayri resmi yurt hizmeti veren öğrenci evi, öğrenci pansiyonu gibi isimler altında faaliyet gösteren yapılanmalarla mücadele ederek, devletimizin yanında milletimizin hizmetinde yer alarak etkili bir sivil toplum kuruluşu olma yolunda gayret gösteriyoruz” dedi

Ahmet Kantemiz kimdir?

1955 yılında Konya’da doğdu. İlk orta ve lise tahsilini Konya’da bitirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sınıf arkadaşı olan Kantemiz, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden 1980 yılında mezun oldu. 1976 yılından itibaren yurt işletmeciliğiyle uğraştı. Konya ve dışında birçok yurdun kurulmasında fikir öncülüğü yaptı. Konya’nın sportif, kültürel ve siyasal hayatında aktif olarak çeşitli görevlerde yer aldı.

Konya Özel Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini oluşturmanızın sebebi nedir?

Konya’mız diğer sektörlerle birlikte 5 üniversitesi ile her geçen gün büyüyen bir şehirdir. Gelişen bir şehir artan bir nüfusunda arkasında getirmektedir. Selçuk Üniversitesi ile artan öğrenci sayısı doğrultusunda öğrencilerin barınma ihtiyaçları da artmaktadır. Bununla birlikte şehrimize gelen öğrenciler, art niyetli yapılanmalardan resmi olmayan yurtlardan ve öğrenci evleri adı altında faaliyet gösteren ev koşullarından kurtarmak.  Bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel öğrenci yurtları kurucusu işleticisi ve çalışanları olarak bir araya gelerek sektörün yaşadığı sorunların çözümü için işbirliği ve dayanışma içinde birlikte hareket ederek eğitim ve hizmet standartlarının yükseltilmesi hedefliyoruz. Bu amaçla yurt hizmeti alan öğrencilerin güvenilir, temiz, konforlu ve yetkili makamların denetimine tabi yurtlarda barınmalarını sağlamaktadır. Ayrıca özel yurtların yaşadığı birtakım sorunları yetkili makamlara ulaştırmak ve bu sorunların çözümü için öneriler sunmak projeler geliştirmek. Bununla birlikte yurt işletme belgesi olmadan kaçak olarak faaliyet gösteren ve gayri resmi yurt hizmeti veren öğrenci evi, öğrenci pansiyonu gibi isimler altında faaliyet gösteren yapılanmalarla mücadele ederek devletimizin yanında milletimizin hizmetinde yer alarak etkili bir sivil toplum kuruluşu olma yolunda gayret gösteriyoruz.

Derneğinizin faaliyet alanları neler olacaktır?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel öğrenci yurtlarını aynı çatı altında toplayarak güç birliği yapmaları sağlamak. Anayasada ifadesini bulan “Sosyal Devlet İlkesi” doğrultusunda faaliyet gösteren kanunla yetkilendirilmiş devlet kurumlarıyla sınırları kanunla çizilmiş özel öğrenci yurtları arasında işbirliği ortamını oluşturmak. Özel öğrenci yurtlarının sorunlarını ilgili makamlara ulaştırmak çözümler üretmek, birbirlerine özendirerek hizmet standartlarının ve gelişmelerini sağlamak. Diğer illerdeki öğrenci yurtları ve dernekleriyle ortak hareket ederek eğitim işbirliği ve bilgi alışverişinde bulunmak. Yurt hizmetinden yararlanan öğrencilerin güvenilir, sağlıklı, temiz ve yetkili makamlarca denetlenen ortamlarda kalarak eğitimlerini sürdürmelerine yardımcı olmak.

Kaçak olarak faaliyet gösteren öğrenci evleri ve yurtlardan bahsettiniz? Bunların ekonomik problemlere katkısı oluyor mu?

Aksine buralar problemin kaynağıdır. Her türlü devlet millet düşmanlarının yetiştirildiği yerlerdir. Buralarda her gün binlerce gencimizin beyni yıkanmakta devlet millet düşmanı olarak yetiştirilmektedir. Basit rakamlarla size ekonomiye zararlarını anlatayım. Şu anda 100 bin öğrenci evinin paralel yapının kontrolünde faaliyet gösterdiğini tahmin ediyorum. 100 bin evin yıllık kirası her birinin 2 bin 500 TL olsun.  Burada devletin yıllık stopaj (maliyeye yatırılan kesinti)  kaybı 500 milyardır. Bu yüz bin evde her bir dairede 4 kişi kalsa 400 bin kişi yapar. Bu öğrencilerden 300 TL alınsa 400.000 x 300= 1 milyon 200 bin yıllık ciro yapar.  Bu cironun 3/2’si, 800.000.000 TL masraf olsa 1.200.000.000 -800.000.000 =400.000.000 TL kalır. Bu karın yüzde 35’i 140.000.000 TL vergiden devletin kaybı oluyor.  Yıllık 140 milyon gelir. Vergi kaybı 50 milyon TL, kira stopajından kayıp toplam 140 milyon artı 50 milyon eklersek 190 milyon devletin kaybı oluyor. Kabataslak bir hesaptır. Çıkan bu kayıp rakamla bu ülkenin kalkınması için neler yapılır. Siz hesap edin. İnsan olarak kaybımızın maliyetini hesap etmek mümkün değil. Bu ülkenin ekmeğini yiyor, suyunu içiyor, havasını teneffüs ediyor. Bir müddet sonrada bu ülkeye, millete,  devlete düşman hala geliniyor. Burayı anlamak mümkün değil. Bu ihanet yaralarından insanımızı kurtarmak gerekir. Bunun içinde gayri resmi her oluşumla mücadele ederek devletimizin yanında yer olarak bu şer odaklarıyla mücadele etmeliyiz. Devlete bir öğrencinin yaklaşık maliyeti 1000-1100 TL arasındadır. Bunun bir miktarının özel okullar ve özel hastanelerde olduğu gibi hizmet alımı yöntemiyle özel yurtlara aktarılabilir. Böylece Devlete bir öğrencinin maliyeti yarıya düşürülmüş olduğu gibi bu ödemeler fatura karşılığı yapılacağı için evlerde ve gayri resmi yerlerde kalan öğrenciler, Devlet denetimine alınmış olacaktır. Devlet denetimindeki yurtlarda barındırma özendirilmiş olacaktır. Devlet hem masrafını yarıya düşürdüğü gibi stopaj, gelir vergisi ve KDV ile de devletimizin kasasına para girmiş olacaktır.

Özel yurtlarda devlet desteği olmalı mıdır? Beklentileriniz nelerdir?

Elbette devletimizin özel yurtlara desteği manevi anlamda vardır. Ancak maddi desteği de olması gerekir. Yalnız burada dikkat edilecek bir husus desteğin milletle birlikte olan ve milletle birlikte yürüyen kurumlara yapılmasıdır.

Üye sayınız nedir? Üyelik için aradığınız şartlar nelerdir?

Konya’da özel öğrenci yurtlarında 3/2’sini barındıran yurtlar, derneğimizin üyesidir. Üyelik için aradığınız şartlar sorusu güze bir sorudur. İlk şartımız devletin yanında milletin hizmetinde olmaktır. Karanlık odaklar ve ihanet yuvalarıyla işbirliği yapan ve onlarla irtibatlı olan yapılanmalar derneğimizin üyesi olamaz. Bunun haricinde tüzüğümüzdeki şartlara uyan herkese kapımız açıktır.( Melek Sarıtaş)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum