Başkan Toru, 15 Temmuz gecesini anlattı
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, 15 Temmuz gecesinde yaşadıklarını anlattı. Belediyenin çalışmaları hakkında da bilgi veren Toru, kentsel dönüşümün geldiği nokta hakkında bilgi verdi.
Göreve geldikten sonra üzerinde çalıştıkları ve hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi veren Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, 15 Temmuz sürecini anlattı.
Başkan Toru, bu süreçte medyada hakkında çıkan haberlere de cevap verdi. Larende Caddesi ile ilgili 27 Ocak tarihli gazetemizin yaptığı haberin konusunun sürecini anlatan Toru, Meram’da devam eden kentsel dönüşümle ilgili bilgi verdi. Toru, Meram’da yeni inşaat ruhsatı alacaklara ağaç dikme zorunluluğunun getirildiğini söyledi.
Fatma Toru’nun açıklamalarından satır başlıkları şu şekilde:
“BİLDİRİ OKUNDUĞUNDA BAŞIMDAN KAYNAR SULAR DÖKÜLDÜ”
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, 15 Temmuz’da yaşadıklarını anlatarak hakkında medyada çıkan haberlere cevap verdi. Kendisine yönelik suçlamaları itibar suikastı olarak değerlendiren Toru, bu kişilerin menfaat çıkarları doğrultusunda çeşitli haberler yaptığını savundu.
Konya’da belediye araçlarını sahaya süren ilk kamu kurumu olduklarını söyleyen Toru, “O günün sabahında öğlene kadar çalıştık. Daha sonra hava hastanesinin çözümü için toplantı yaptık. Eşim ve çocuklar tatilde olduğu için hava hastanesi projesini değerlendirmek üzere akşam yemeğinde yetkililerle bir araya geldik. Bu sırada darbe oluyor diye bize bilgi geldi. Hemen televizyonun olduğu bölüme geçtik. Biz televizyonu açtığımızda bildiri okunduğunu gördük ve başımdan kaynar sular döküldü. Oysa bundan yarım saat önce Milli Savunma Bakanlığındaki kişilerle telefonda proje hakkında konuştuk. Aklıma 80 darbesi geldi. Büyüklerin evden çıkması yasaktı ve ekmek almaya elimde çanta ile ben giderdim. Yine o günlere döneceğimizden korktum. Hemen zabıta ve güvenlik ekibini belediyeye çağırdım ve binayı aydınlattık. Saat 11.00-11.30’da belediye araçlarını seferber ederek risk aldık. Korkacak olsaydık elimizi kolumuzu bağlar otururduk” dedi.
“BAŞIMI SOĞUK SU İLE YIKADIM VE ABDEST ALIP YOLA ÇIKTIM”
Sabah erken saatte evden çıktığını belirten Toru, “Bildirinin okunduğu saate kadar ben evime gitmemişken benim için evindeydi diyorlar” ifadesini kullanarak o gece yaşadıklarını, “İl başkanlığından çağırdılar. O sırada annem aradı ve hasta olduğunu, beni merak ettiğini söyledi. Gelemeyeceğimi söyleyip kardeşimi annemin yanına gönderdim. Her şeyden önce ben bir kadınım. Yolda ne olacağı belli olmayacağı için dışarı çıkmadan başımı soğuk suyla yıkayıp abdest alıp yola çıktım. Kapalı bir kadın olduğum için abdest almam zaman aldı. Koyuncu köprüsüne geldiğimiz zaman yol tıkalıydı ve araçtan inerek binaya gittik. Bizim bu karmaşada da binaya girmemiz zamanımızı aldı. Ben içeri girdiğimde il yönetiminin çoğu yoktu. Milletvekillerinin bazıları vardı. Ben hakkımda çıkan suçlamalara kulak asmıyorum. Çünkü Meram’da yapılacak çok iş var. Bu tür itibar suikastına Cumhurbaşkanı ve eşi en güzel cevabı buraya gelerek verdi” diyerek anlattı. FETÖ yapılanması ile her zaman ters düştüklerini kaydeden Toru, “Biz göreve geldikten bir ay sonra bölgemizdeki vakıf hastanesinin sözleşmesinin feshi için girişimlerde bulunduk. Bunu yapabilmek için o bölgeyi kentsel dönüşüm kapsamına alarak tek taraflı sözleşmeyi fesih ettim” diye konuştu.
ANIT ALANI İLE SIRÇALI MEDRESE ARASI YEŞİL ALAN OLACAK
Gazetemizin 27 Ocak tarihli “Larende Caddesi esnafı projeye destek verirken yer istiyor” başlığıyla okuyucularımıza duyurduğumuz haberimize de yanıt veren Toru, “Şükran Mahallesi’nde yapılan kentsel dönüşüm çalışması Sırçalı Medrese ile bedesten arasında kalan bölgeyi kapsıyor. Anıt Meydanı ile Sırçalı Medrese arası şu an kentsel dönüşüm kapsamında değil. Çünkü bu çok maliyetli olur. Şükran Mahallesi’nde yapacağımız çalışma bile 400-450 milyon TL finansman gerektiriyor. Bu nedenle projeyi ikiye böldük ve ilk etabı yapıyoruz. Aynın zamanda bölgedeki kale surlarının tespiti için de çalışıyoruz. Bu bölge kale surlarının altında kaldığı için biraz kazı yapıldığında ne ile karşılanacağı bilinmiyor. Şehir merkezinin nefes alması gerekiyor. Bu bölgenin altından tarihi eser çıkarsa açık hava müzesi olur ve bu güzel olur. Bu alanların korunması sebebiyle Larende Caddesi ile Anıt Alanı arasında yeşillendirme çalışması yapılacak. Biz yöneticiler olarak Anıt Alanı’ndan bakıldığı zaman Mevlana’nın görülmesini istiyoruz. Sahipata ve Abdülaziz Mahallesi’nde bir çalışma olmadığı için şu an bu mümkün değil. Bu bölgede yüksek katlı binaların bulunmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
YENİ RUHSAT ALANLARA AĞAÇ DİKME ZORUNLULUĞU VAR
Meram’ın yeşil dokusunu artırmak için yaptıkları projeyi anlatan Başkan Toru, “Yeni başlayan revizyon çalışmalarıyla yeşil dokunun artmasını sağlayacağız. Meram 10 yıl boyunca yenilenecek. Kişilere yeni ruhsat verilmesinde ağaç dikme zorunluluğu getirdik. Bu uygulamayı Meclise sunduk ve kabul edildi. Her bir bağımsız bölüm için bir fidan işyerlerinde ise her yüz metrekareye bir fidan dikme şartı getirdik. Bu kapsamda 15 bin fidan dikildi. İskan ruhsatı aşamasında fidanlar dikiliyor. Şu an Meram’da yukardan bakıldığında çatı görünüyor ama bu uygulama ile yeşil alanlı bir yapılaşma olacak. Bu kararı Gaziantep belediyesinin ilgisini çekerek uygulamayı hayata geçirdi” bilgisini verdi.
BAŞKAN TORU 2017’DE YAPILACAK BELEDİYE ÇALIŞMALARINI ANLATTI
Yeni Anayasa için yapılacak referandumda sahalarda aktif rol oynayacağını da ifade eden Başkan Toru, “Önümüzde bir referandum sürecimiz var. Bir kadın belediye başkanı olarak kadınlarla buluşma noktasında önümüzdeki hafta sayha inerek çalışmalara başlayacağım” şeklinde konuştu. Kentsel dönüşüm noktasında büyük aşama kaydettiklerini vurgulayan Toru, “Şükran Mahallesi’nden çıkmazsınız dediler ama biz büyük aşama kaydettik. Bu yıl temel atacağız. Burada çok katlı binalar yapılacak deniliyor ama böyle bir şey yok. Türkiye’de zor olanı yapmaya çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm yapılırken imar yoğunluğu iki katına çıkarılıyor. Bunu yapabilmek için finans desteği lazım. İmar yoğunluğunu düşürerek bir planlama yaptık. Belediye olarak fedakarlık yaparak kamulaştırma yaparak turizm açısından, insanların nefes alacağı, yerel ticaretin canlanacağı bir alan olması için bir plan yaptık. Bunu önümüzdeki günlerde kamuoyuna tanıtacağız. Bunun yanı sıra Konya’nın turizmden pasta payını artırmak için çalışıyoruz. Ateş Baz-ı Veli’yi öne çıkartarak buna katkı sağlamak istiyoruz. Bu doğrultuda etkinliklerin yapılacağı bir tesis yapacağız” görüşlerine yer verdi. Meram Sanayi’nin taşınması için 2 yıldır çalıştıklarını hatırlatan Toru, “Meram Sanayi’nin taşınmasını istiyoruz. Bunu yaparken de esnafımıza yer göstermemiz lazım. Karaman yolu üzerinde küçük sanayi kurulumu çalışmamızı bitirdik ve TOKİ başkanı ile görüştük. 1 milyon 200 bin metrekare alanda şu an TOKİ çalışıyor” dedi.
“GÖREV SÜRESİNCE MERAM’IN MERAMINI ÇÖZMEYE ÇALIŞTIK”
Belediye başkanlığı sürecini ve 2016 yılını değerlendiren Toru, Türkiye için zor bir yılı geride bıraktıklarını dile getirdi. 2014 ve 2015’in projeler için mutfak yılları olduğuna dikkat çeken Toru sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu projelerin sahaya aktarılması noktasında bizim için dolu dolu geçen bir 2016 oldu. Kentsel dönüşüm konusunda uzun uğraşlar sonucunda önemli mesafeler aldık. Özellikle Şükran Mahallesi’nde ilk etap çalışmamızda kamulaşma, anlaşma ve yıkım konusunda yüzde 75 seviyesindeyiz. Meram, kamu yatırımlarını daha az alma, fiziki imkanların yetersiz olması gibi konularda makus bir talihe sahipti. Bir yandan meramımızı anlatırken bir yandan da Meram’ın meramını çözmeye çalıştık. Bu anlamda 2016’ya Meram damga vurdu. Konya bazında en büyük imar planı revizyonunu tamamladık. Kentsel dönüşüm amaçlı master imar planını 10 milyon metrekare alanda ilk defa teknik bir çalışma yaptık. 2015’te 723 bin metrekare, 2016’da 1 milyon 450 bin metre kare inşaat ruhsatı verdik. 2015 seçim yılıydı, 2016’da da yaşanan süreçler göz önüne alındığı zaman bu rakamlar Meram’a ciddi bir güvenin olduğunu gösteriyor”
İlyas Şen / Anadolu'da Bugün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.