Zekât, temizlik ve arınmadır
Zekat, kişinin isteğine bırakılmış bir yardım değil, yoksulun, miskinin, zenginin zimmetindeki hakkı ve zenginin yerine getirmek mecburiyetinde olduğu bir görevdir. Zekât bir temizliktir, arınmadır. Hem malı temizler, hem de mal sahibinin ahlakını yükseltir. Çünkü zekât, malın kiridir
Zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Zekâtın farz olması için şartlar; malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır. Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.
ZEKÂTIN FAYDALARI
Zenginle fakir ortasındaki uçurumu kaldıran, aralarında dostluk ve sevgi ilişkilerini kuran zekat ve yardımlaşmadır. Zekat, toplumda ekonomik bir denge kurar. Zenginin malından bir bölümünü fakirlere verdirerek aradaki zenginlik farkını belli bir seviyede tutar. Zengin çok zengin, fakir de çok fakir olmaz. Zekat, “orta direk” denilen zenginle fakir arası bir tabakanın varlığını güçlendirir, sayısını artırır. Fakirlerin bu orta tabakaya gelebilmelerini sağlar. Böylece toplumu ayakta tutan bu tabaka toplumun geçim derdini azaltır, piyasayı hareketlendirir. Böylece, Allah’ın yasaklamış olduğu, “malın sadece zenginlerin elinde dolaşması” hali de ortadan kalkmış olur. Orta sınıf, zengin-fakir arasındaki uçurumu kapatır en azından azaltır.
ZEKAT, TOPLUM HAYATINA DA DİRLİK VE DÜZEN GETİRİYOR
Zenginle fakir ortasındaki uçurumu kaldıran, aralarında dostluk ve sevgi ilişkilerini kuran zekat ve yardımlaşmadır. Eğer zekat ve yardımlaşma kalkar; maddeci bir anlayışla, yardımlar bile ağır karşılıklar beklenerek yapılırsa, iki kesimin arası gerginleşir, ilişki kopar, düşmanlık duyguları canlanır. Bu yüzden de fakirlerden zenginlere saygı, itaat ve sevgi yerine; ihtilal çığlıkları, kıskançlık bağırtıları, kin ve nefret homurtuları yükselir. Zenginlerden fakirlere de, merhamet yardım, taltif yerine; zulüm baskı ve hakaretler yağar. Zenginler, sahip oldukları imkânlar sebebiyle tevazu ve merhametle davranmaları gerekirken; büyüklük ve gururla kasılıyorlar. Fakirlerin durumu ise, kendilerine yardım ve merhamet edilmesini gerektirirken, ezilmelerine ve sefalete düşmelerine sebep oluyor. İşte, bütün dünyada görülmekte olan bu acıklı durumun ortadan kaldırılabilmesi için, zekat, sadaka ve diğer benzeri ibadetlerin uygulanması gerekir. Demek oluyor ki zekat, toplum hayatına da dirlik ve düzenlik getiren çok hayırlı bir Allah emridir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.