Orucu kolaylaştıracak tok tutucu besinler neler?

Ramazan Ayında tüketildiği zaman tokluk hissi verecek olan yiyecekleri sizler için açıkladık. Peki iftarda ve sahurda neleri tüketmeliyiz? Ramazanda yapılan beslenme yanlışları neler? İşte uzmanların Ramazan ayı için verdiği uyarılar...

Orucu kolaylaştıracak tok tutucu besinler neler?

Öğün sayısı azalacağından dolayı Ramazan ayında daha kolay kilo verildiği düşünülse de dikkat edilmediği zaman kilo alınabiliyor. Gün boyu aç durduktan sonra geç vakitte yenen ağır ve yağlı yemekler, yetersiz sıvı tüketimi ile beraber yanlış beslenmeye sebep olabiliyor. Peki Ramazan ayında en çok hangi hataları yapıyoruz? Ramazanda doğru bir sahur ve iftar nasıl yapılır? İşte Ramazan ayı boyunca dikkat edilmesi gerekenler...

ÖĞÜNLERİ DÜZENE SOKUN

[iftar sofrası] iftar sofrası

Gün içerisinde yapılacak olan iftar ve sahur menülerinin haricinde bu iki öğünün arasına ara öğün ilave edin. Sahurda çok yemek değil, tok tutucu besinlere yer vermek daha önemlidir.

AĞIR YEMEKLERDEN UZAK DURUN

[iftarda nelere dikkat edilmeli?] iftarda nelere dikkat edilmeli?

Bir anda yüklenilen iftar yemeğinin hazımsızlık ve gaz sorunu yapmaması için çorba, yoğurt, salata gibi hafif yiyecekler hazırlamalısınız. 10-15 dakika sonra ana yemek yenilmeli ve çorba ile sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Sahur haricinde ağırlıklı olarak iftarda daha çok yenileceği için tüm besin değerlerinden eşit miktarda alınmalıdır. O gün iftar sonrasında sebze yemeği yeniliyorsa bir sonraki gün iftarda et veya kuru baklagil yenmelidir.

YEMEK YERKEN KAHVE YA DA ÇAY İÇMEYİN

İftar yaparken çayı ya da kahveyi yemekle beraber aynı anda almak besinlerdeki vitamin ile mineral emilimini önleyeceğinden  yemek yedikten en az 45 dakika sonra içilmelidir.

[iftarda çay ve kahve içilir mi?] iftarda çay ve kahve içilir mi?

PİDE YERİNE ESMER EKMEK YİYİN

Dört gözle beklenen sıcacık pidenin kokusu ne kadar güzel gelse de 1 avuç içi kadar pidenin 1 dilim ekmeğe denk olduğu bilinmektedir. Tokluk vereceğinden dolayı pide yerine alternatif olarak esmer ekmek yenilmelidir.

ÖRNEK RAMAZAN MENÜSÜ

[iftar menüsü] iftar menüsü

İFTAR 

1 kase çorba, 
8 yemek kaşığı etli sebze yemeği (susuz)
ya da 

2 köfte büyüklüğünde (60 gr) et, tavuk, balık, hindi 
1 kase yoğurt
1-2 ince dilim tam tahıllı ekmek 
Bol salata (yağsız)

ARA ÖĞÜN 

1 kase sütlü tatlı ya da 1 adet meyve 
2 adet ceviz veya 5-6 adet fındık veya 5-6 adet çiğ badem
Açık çay

[tok tutan sahur menüsü] tok tutan sahur menüsü

SAHUR 

1. yol: 

1 su bardağı süt
1 haşlanmış yumurta
1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
2 adet ceviz / 5-6 adet fındık veya çiğ badem
1–2 ince dilim tam tahıllı ekmek 
Söğüş domates ve salatalık

2. yol: Çorba, et, yoğurt, tam tahıllı ekmek, söğüş̧ domates ve salatalık

3. yol: Süt + tost + söğüş̧ domates ve salatalık

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.