Vekilden sert açıklamalar: Çiftçinin pancar üretmesini istemiyor musunuz?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, pancar üreticisinin sorunlarına dair açıklamalarda bulundu.

Vekilden sert açıklamalar: Çiftçinin pancar üretmesini istemiyor musunuz?
Yayınlanma:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, pancar üreticisinin sorunlarına dair açıklamalarda bulundu.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Köksal’ın açıklamaları şu şekilde:

Çiftçilerimiz bugünlerde büyük zorluklar yaşıyor, zor günler geçiriyor. AKP iktidarı, bu ülkenin topraklarını kalkındıran, üreten çiftçimizden ÖTV’yi, KDV’yi son kuruşuna kadar almaya devam ediyor. Biz çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV alınmaması gerektiğini defalarca bu Mecliste, sahada, birçok yerde dile getirdik, hatta Türkiye Büyük Millet Meclisine önergeler verdik bu konuyla ilgili ama maalesef iktidar tarafından reddedildi.

burcu-koksal.jpg

Şimdi, her gün gelen zamlarla baş edemez hâle gelen, sürekli artan üretim maliyetleri karşısında ezilen çiftçinin elini kolunu bağladılar ve tarımı bu ülkede bitirme noktasına getirdiler. Geçtiğimiz günlerde şeker pancarı fiyatları açıklandı. 2002’de tonu 1.450 lira olan şeker pancarına yüzde 27’lik bir zam yaptılar, 1.855 liraya çıkardılar. A kotası pancar fiyatı 1.855 lira, C kotası pancar fiyatı 16 polar gelmek koşuluyla 1.200 lira fiyat verildi ama polar ortalaması 12-13 gibi geliyor. 1 polar düştüğünde de 115 lira para düşüyor yani polar ortalaması 12 olan bir pancarın fiyatı 950 lira ediyor. Her şeye yüzde 100’ün üstünde zam gelirken pancara verilen bu fiyat pancar üreticisine “Artık üretim yapma.” demektir. Pancar üreticisi A kotası pancarın en azından 2.500 lira olmasını istiyor, “Başka türlü ben üretim yapamam, kurtaramam.” diyor.

Ben de soruyorum, geçen hafta da sordum: Pancar üreticisine gareziniz nedir, onların üretim yapmasını istemiyor musunuz? Çiftçinin üretimde kalabilmesinin temel koşulu gübre, mazot, yem, tohum, ilaç kullanabilmek ama bunlarda da biz yurt dışına bağımlıyız. Seçim öncesi litresi 19 lira olan mazot bugün 40 lirayı aşıyor, yüzde 100’lük bir fiyat artışı var. Çiftçinin traktörü özel tüketim aracı değil, onun ekmek teknesi; onun için onun ekmek teknesi olan traktörden KDV’nin ve ÖTV’nin alınmaması gerekiyor ama maalesef şu anda dünyanın en pahalı mazotunu bizim çiftçimiz kullanıyor. 2024 tarım desteği açıklandı, 63,4 milyardan 91,55 milyara çıktı; enflasyonun yüzde 100 olduğu bir ülkede çiftçiye yüzde 44 destekleme vermek yani çiftçiye verilen desteklemeyi yüzde 44 oranında artırmak o çiftçiyi cezalandırmak demektir.

Toprak Mahsulleri Ofisi yılbaşında diyor ki “Tüm buğdayı alacağım, ton fiyatı da 9.250 lira.” Yılın ilk 5 ayında Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Toprak Mahsulleri Ofisi depolarını doldurmuşsa, stoklarını aşmışsa buradaki çiftçinin ürününü zamanında almıyor, çiftçi ürününü geçen yılın bile altındaki fiyatlara satmak zorunda kalıyor. 6 liradan buğday satıldı bu ülkede, bir bardak çayın fiyatı 5 lirayken 1 kilo buğdayı 6 liraya sattı bu çiftçi; buna da yazıklar olsun diyorum. Şu anda kışlık ekimler yapılıyor, çiftçi bu mazot, gübre fiyatıyla nasıl ekim yapacak? Üretim maliyeti düşmeden tüketicinin alacağı fiyat da düşmez.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.