Usta: Sağlıklı gıda üretmeye devam edeceğiz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, “Her hâl ve şartta hem ata tohumlarımızı hem de yerli tohumlarımızı çoğaltarak, üreterek insanımızın hizmetine sunmaya, sağlıklı gıda üretmeye devam edeceğiz” dedi

Usta: Sağlıklı gıda üretmeye devam edeceğiz
Yayınlanma:
Güncelleme:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, TBMM’de ‘ata tohumları’ üzerine açıklamalarda bulundu. Usta, “Atalık tohumlar genetik kaynak olarak son derece önemli. Verim performansı, hastalık, zararlılara hassasiyet gibi özellikleri sebebiyle geniş alanlarda üretim yapan üreticiler tarafından tercih edilmemektedir. Üreticilerimiz yüksek verim veren, kaliteli ve ihracata yönelik tohumları tercih etmişlerdir. Yalan ve yanlış bilgiler buralarda başlamaktadır. Birinci yalan: ‘2006’dan sonra atalık tohum satışı yasaklandı’ cümlesinin ardına eklenen ‘hibrit ve yabancı tohumlar ekilmekte’ yalanıyla üreten çiftçimiz hedefe konulmaktadır. Peki, doğrusu nedir? Hububatta veya kendi kendine döllenen bitkilerde yani buğday, arpa ve benzerinde hiçbir şekilde hibrit tohum kullanılmamaktadır. İktidarımız boyunca hububatta yüzde 80, baklagillerde yüzde 85 yerli tohumumuzu ürettik ve kullanıyoruz. Sebze de ise yüzde 67 yerli tohumumuzu kullanmaktayız. Bu rakamlar on beş yıl öncesinde maalesef, sadece yüzde 15 ve 20 civarlarındaydı” ifadelerini kullandı.

“BU SÖYLEMLER YALANDIR”

Ata tohumları ile ilgili olarak bir takım yalanların ortaya atıldığını belirten Usta, şunları söyledi: “İkinci yalan: ‘Ata tohumlarını sertifikalandırmak çok zordur ve mümkün değildir; isteyen çiftçi…’ Bu yalanın üzerine kurgulanmış ata tohumlarının ekilmediği iddiasına cevap vermek istiyorum: İsteyen çiftçimiz, sivil toplum kuruluşumuz veya kişi, tohumu, Bakanlığımız bünyesinde çalışan enstitülere veya TAGEM’lere getirdiğinde, hiçbir ücret ödemeden, tohumunu tespit ve tescil ettirip, ardından sertifikalandırıp kullanıma ve satışa sunabilir. Ata tohumlarının kasıtlı olarak yok edildiği yalanına en çarpıcı doğru cevap ise şudur: 2021 yılı itibarıyla 3 bin 400 türe ait 117 bin tohum örneği, 2 gen bankamızda muhafaza altındadır. Tohum olarak saklanması mümkün olmayan meyve ve asma gen kaynakları da Arazi Gen Bankasında muhafaza edilmektedir. Üçüncü yalan: Hibrit tohumlar, yapay laboratuvarlarda üretilir, biyolojik olarak kısırdır ve insanlığın sağlığına zararlıdır yalanı önümüze sürülmüştür. Bu tohumlar, tamamıyla Bakanlık kontrolü altında, enstitüler, özel sektör ve üniversiteler iş birliği ile tarla ve seralarda geliştirilmiş yerli çeşitlerdir ve sağlığa zararlı değildir. Hibrit tohum kullanmayan, hibritle üretim yapmayanlar hiçbir destek alamaz söylemi de yalandır. Sertifikalı tohumu kullanan üreticimizin aldığı ek destekler vardır. Ata tohumunu sertifikalandırıp eken her çiftçimiz, her türlü destekten de faydalanmaktadır. Dördüncü yalan: Tohum takas şenlikleri engellendi, kısıtlandı, iktidar, bu şenliklere de el attı yalanı. Tohum çok önemli dedik. Kontrolsüz takasların sonuçlarının ne olduğunu görmezden gelemezdik. Bu etkinliklerdeki perde arkasındaki plan, bizim ata tohumlarımızın değiştirilmesi, karşı taraftan gelen tohumun ne olduğunu bilmeksizin ata tohumu diye çiftçinin eline verilmeye çalışılması, tam tersine, ata tohumumuzu alıp da yurt dışına kaçırılma meselesidir. Hızlıca bir yalandan daha bahsetmek istiyorum: GDO’lu ürünlerin Türkiye’de kullanımı serbesttir. Çocuk mamaları hariç, tüm gıdalarımızda GDO var yalanı da toplumu korku ve paniğe sürükleyici kocaman bir yalandır.”

“ÇİFTÇİYİ KORUMAK BİZİM SORUMLULUĞUMUZ”

Usta son olarak şunları kaydetti: “Çiftçimizin hakkını ve emeğini korumak çiftçilerin baş şehri olan Konya’nın bir vekili olarak da bir sorumluluk olarak görüyorum. Bugün, eğer üreten çiftçimize ‘Ürettiğiniz sağlığa zararlı’ diyerek bu yalanlarla üretimi durdurmaya, çiftçimizin emeğini hiç etmeye çalışıyorsanız bunlara kimse itibar etmeyecektir. Biz her hâl ve şartta hem ata tohumlarımızı hem yerli tohumlarımızı çoğaltarak, üreterek insanımızın hizmetine sunmaya, sağlıklı gıda üretmeye de devam edeceğiz.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.