Su için adım atılmıyor!

İktidarın 'İşyerini kapatan esnaf yok' söylemlerinin doğruyu yansıtmadığını söyleyen Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, “Konya'da son 1 yıl içinde yani 2020 yılında 2 bin 319 esnaf, kepenk kapattı. Esnafın feryadına kulak verin ” dedi

Su için adım atılmıyor!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Saadet Partisi Konya Milletvekili ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Abdulkadir Karaduman, Saadet Partisi Konya İl Başkanlığı binasında düzenlediği basın toplantısıyla ülke ve Konya gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. Basın toplantısında Karaduman'a Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam ve bazı il başkan yardımcıları da eşlik etti. Karaduman, esnafın ve çiftçilerin büyük bir çıkmaz içinde olduğunu söylerken, sorunların çözümü için de iktidara çağrılarda bulundu. Karaduman, toplantının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

VAKA SAYILARININ DÜŞTÜĞÜ İLÇELERDE İŞLETMELER AÇILMALI

Genelge dolayısıyla işyeri kapalı olan esnafların, feryat ettiğini ifade eden Saadet Partisi Konya Milletvekili ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Abdulkadir Karaduman, esnafların feryatlarına karşılık, iktidarın ise 'Kapanan işyeri yoktur' söylemlerini eleştirdi. Konya'da son 1 yıl içinde yani 2020 yılında 2 bin 319 esnafın kepenk kapattığını belirten Karaduman, “Birilerinin bu problemleri görmesi gerekir. 'Kapanan işyeri yoktur' diyerek, bu sorunları çözmeniz mümkün olmaz. Esnafları geziyoruz. Esnaf, 'Perişan haldeyiz, iktidar sesimizi duymuyor' diyor. Önceki gün bir esnafımız şöyle dedi; 'Biraz sesimizi yükseltsek, yarın bize gelip ya FETÖ'cü ya da PKK'lısınız diyecekler diye sesimizi bile yükseltemiyoruz.' Bu kulaklar bunu duydu. Esnaflar, 'Sorunlarımız var, perişan haldeyiz, evimize ekmek götüremiyoruz' diye feryat ediyor. Esnafın reva düşürüldüğü bu hali mutlaka hep birlikte görmek zorundayız. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin esnafa destek olma mahiyetinde yapmış olduğu çalışmayı tebrik ediyorum. Yapılan çalışma, aynı zamanda Konya Büyükşehir Belediyesi'nin esnafın sorunlarını gördüğünü de ortaya koyuyor. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin bu sorunları kabul ettiği gibi ülkeyi yönetenlerin de mutlaka esnaflarımızın sorunlarını görmesi ve buna çözüm üretmesi gerekir. Parası olana 'Uludağ'da tatil yapabileceksiniz' diyeceksiniz, Konyalı esnafı da pandemi var diye yoksulluğa mahkum edeceksiniz. Bunu kabul edebilmemiz asla mümkün değildir. Vaka sayılarının sıfırlandığı ilçeler var. Konya'da 5 ilçede vakalar sıfırlandı. Birçok ilçede vaka sayıları hayli düştü. Vaka sayılarının düştüğü ilçelerde bütün işyerleri acilen açılmalıdır” şeklinde konuştu.

KONYA'YA SU GETİRİLMİYOR

Çiftçinin ağır girdi maliyeti altında ezildiğini ifade eden Karaduman, üreticinin mallarının borçları dolayısıyla haczedildiğini de dile getirdi. Konya'nın tahıl ürünlerinin üretiminde ülkenin merkez üssü konumunda olduğunu aktaran Karaduman, şunları kaydetti: “Türkiye'nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 10'u Konya tarafından karşılanıyor. Konyalı üreticimize yapılacak destekler, özellikle pandemi sürecinde her zamankinden daha büyük önem kazandı. Çiftçiler, sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyor. Gübre, zirai ilaç, mazot, tohum, elektrik ve su fiyatlarında meydana gelen artışlar üreticilerimizi zorluyor. Yapılandırma faiz oranları, bugün yüzde 21'in üzerindedir. Borçlarını ödeyemeyen çiftçimizin desteklerine bloke konuluyor ve icraya veriliyor. Borçlarını ödeyemeyen çiftçilerimizin ödemeleri ertelenmeli ve faizden mutlaka muaf tutulmalıdır. Yem fiyatları oldukça yüksek. Tarımsal destekler artırılmalı. Desteklemelerin planlı olması gerekir. Üretimi durdurma kararı alan veya üretimden tamamen uzaklaşma kararı veren üreticilere destek olunmalıdır. Ürün satış fiyatlarındaki artış, maliyetlerdeki artışlardan daha az gerçekleşiyor. Bu durum, çiftçi için zarar demektir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarının artması, maliyeti artıran en önemli sorunlardan biridir. İlimiz genelinde yeni sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması bir tercih değil artık bir zaruret olmuştur. AHİ Kanalı, sulama için acilen işlevsel hale getirilmelidir. Su ihtiyacı fazla olan Kulu, Cihanbeyli ve Altınekin ilçelerinde DSİ katkılarıyla gölet ve kanal benzeri çalışmaların ivedilikle yapılması gerekir. Kuraklığı önleyici çalışmaları ne yazık ki göremiyoruz. Her gün yeni projelerle Konya'ya suyun geleceğini söylüyorlar. Suyun Konya'ya gelmediğini, bu konuda en ufak adımın dahi atılmadığını üzülerek izliyoruz. Ovada su tüketimi az olan ürünlerin üretimi, teşvik edilmelidir.”

İTTİFAK TARTIŞMALARINA GİRMEK İÇİN ERKEN

Saadet Partisi ve ittifaklar meselesi ile ilgili kendisine yönlendirilen soruyu da cevaplayan Karaduman, şu cümleler ile konuşmasını noktaladı: “24 Kasım seçimleriyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, seçimlerde ittifakları zorunlu kılan bir alan açmıştır. Bununla birlikte Saadet Partimiz, kendi ilkeleriyle ve duruşuyla 2018 seçimlerinde Millet İttifakı içinde yer almıştır. 2019 yılındaki Mahalli İdareler seçimlerinde partimiz seçime tek başına girmiştir. Bütün seçim bölgelerinde seçime tek başına giren tek siyasi parti olduk. İlkelerimiz var. Bizler Saadet Partisi olarak zamana ve şartlara göre hareket eden bir parti değiliz. Saadet Partisi siyasi arenada asla bir kan davası gütmediği gibi, inancı ve değerleri açısından asla siyasi arenanın bir kan davasına dönüşmesine müsaade etmeyeceği gibi, bir ekmek partimiz bütün partilere de eşit yaklaşır. Yaptığımız eleştirileri de kimseye bir düşmanlık etmek açısından değil, ülkemizin iyileşmesi ve normalleşmesi için bir kardeşlik vazifesi olarak değerlendirmelerimizi yapıyoruz. İktidar partisiyle de muhalefet partileriyle de bir araya gelip ülkenin meselelerinin konuşulmasını, ülkemiz açısından en büyük kazanım olarak görürüz. Saadet Partisi, bugün bir ittifakın içerisinde yer almamaktadır. Yarın bir seçim atmosferine girildiği vakitte ülke ve millet menfaatini göz önüne almak koşuluyla partimizin yetkili organları toplanır, bir karar alır ve bu karar da kamuoyu ile paylaşılır. Bugün ittifak tartışmalarına girmenin erken olduğunu düşünüyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.