Ortaklığa da varız misillemeye de

Başkan Erdoğan, ABD’nin iki bakana yaptırım kararına karşı misilleme talimatı verdi. Trump’a ‘bu oyunu boz’ çağrısı da yapan Erdoğan “Üzüm yemek için işbirliğine varız. Ama derdi bağcıyı dövmek olana fırsat vermeyiz” dedi.

Ortaklığa da varız misillemeye de
Yayınlanma:
Güncelleme:

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’li casus Andrew Brunson’ı bahane göstererek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yaptırım uygulayan Washington’a misilleme talimatı verdi. Erdoğan “Biz dün akşama kadar sabrettik. Şimdi ben de talimatı veriyorum; Amerika’nın Adalet ve İçişleri Bakanlarının Türkiye’deki mal varlıklarını donduracağız, varsa” dedi.

CİDDİ BİR SAYGISIZLIK

Erdoğan ‘kaybet-kaybet’ oyununa katılmayacaklarını belirterek ‘kazan-kazan’ stratejisi izleneceğini söyledi. Erdoğan, ‘AK Parti Kadın Kolları 5. Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşmada Amerika’nın stratejik ortağa yakışmayacak adımlar attığını hatırlatarak “Amerika aslında Türkiye’ye karşı ciddi bir saygısızlık yapmıştır. Bir taraftan ‘model ortak’ diyeceksin, öbür taraftan ‘stratejik ortak’ diyeceksin, ‘müttefik’ diyeceksin, PKK ile FETÖ ile ilişkisi olan buradaki bir papazını savunmanın gayreti içine gireceksin” dedi. Türkiye’nin papaz Brunson konusunda hukukun gereğini yapmayı sürdüreceğini vurgulayan Erdoğan “Bizimle asla bir takas anlayışı içerisinde Halk Bankamızın Genel Müdür Muavini’ni tutuklamak suretiyle kalkıp da bizimle bir takasa girme. Böyle bir anlayış bizim anlayışımız değildir. Halk Bankamıza hiçbir alakası olmadığı halde, bir bedel ödetme yoluna gitmeyi de asla doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

BU YANLIŞ MANTIK

Başkan Erdoğan, “Benim İçişleri Bakanımı, Adalet Bakanımı, Brunson ile ilgili olarak, ‘onu yakından takip etti, ona şöyle yaptılar, böyle yaptılar’ demek suretiyle Amerika’daki mal varlıklarına el koyuyoruz mantığı, mantık değildir” dedi. Amerika’da herhangi bir malvarlığına sahip olmayan bakanlara yapılan bu yaklaşımı kabullenmenin mümkün olmadığını vurgulayan Erdoğan, açıklamalarını şunları vurguladı: “Biz dün (önceki) akşama kadar sabrettik. Şimdi ben de bugün arkadaşlarıma talimatı veriyorum; Amerika’nın Adalet ve İçişleri Bakanlarının Türkiye’deki mal varlıklarını donduracağız, varsa. Arapların güzel bir atasözü var, ‘Men dakka, dukka.’ Biz de bunu yapacağız. Hiçbiri mütekabiliyet anlayışının dışında değildir. Trump’a bunları söyledim. Söylenen ne? ‘Türkiye ile bu alanda bu şekilde bir yaklaşım doğru değil. Eğer gerçekten stratejik ortaksak, ortaklığımızın gereğini yapalım. Siz ortaklarınıza bu tür bir yaklaşım içerisinde olursanız, biz sizleri nasıl tanımlayacağız?”

Türkiye’nin, bu anlayışla, bu şekilde bir yaklaşımla terbiye edilemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, “Bu sadece evanjelist, siyonist bir yaklaşımın tezahürüdür. Burada Trump çok büyük bir oyuna gelmiştir. Oyun kurucuları da gayet iyi biliyor. Bu oyunu Trump’ın bozması gerekir” diye konuştu. Erdoğan, Türkiye’nin bu noktada kararlı olduğunu ve kararlı duruşunu dürüst olduğu için aynen devam ettireceğini bildirdi. Erdoğan, her zaman dik durduklarını, ancak dikleşmediklerini kaydetti.

ÇILDIRIYORLAR

Türkiye büyüttükçe, güçlendirdikçe ve kalkındıkça eski Türkiye’nin teslimiyetine alışanların adeta çıldırdığını aktaran Erdoğan, şunları söyledi: “Ülkemize yönelik saldırıların sebeplerine şöyle bir bakın. Tamamı da siyasi ve ekonomik olarak ülkemizi geriletmeye, sindirmeye, korkutmaya yönelik söylemler ve eylemlerle üzerimize gelenlere cevabımızı her fırsatta verdik, vereceğiz. Biz rabiamızla yürüyeceğiz. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Hiç kimse, Türkiye’yi bu dört ilkesinden geriye döndüremeyecektir.Gezi olaylarında vandalları sokaklardan temizledik. Ardından FETÖ’yü devreye sokup, 17-25 Aralık emniyet yargı darbe girişimini başlattılar. Şimdi FETÖ’nün askerleri nerede? Amerika’da. Kim var arkasında, kusura bakmasınlar Amerika var. Nerede? Almanya’da. Almanya ile de tabii bunları konuşacağız. Bu nasıl dostluktur, bu nasıl ittifaktır. Bu ittifakı bozmaları, veyahut da sahiplenmeleri gerekir.”

SAVUNMA YOK TAARRUZ

Bölücü terör örgüt üyelerinin ABD, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda’ya kaçtığını anımsatan Erdoğan “Buralardan destek alıyorlar” dedi. Erdoğan, sınır ötesinden Türkiye’yi taciz edenleri de bulundukları yerlerde imha ettiklerini kaydetti. Türkiye’ye taşınmaya çalışılan sorunları kendi yerinde çözmeyi hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan, “Sınırlarımızla birlikte komşularımızı da güvenli, huzurlu, müreffeh hale getirene kadar durmayacağız” dedi.

Türk milleti tehdide boyun eğmez

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’nın Alanya ilçesinde AK Parti Danışma Meclis toplantısına katıldı, ABD ile yaşanan gerginliğe değinen Çavuşoğlu, “Kimse Türkiye’den baskıyla, yaptırımla netice alamaz. Dayatmayla olmaz. Tehdit diliyle nereye varacaksın. Türk milleti tehdide boyun eğer mi? Singapur’daki görüşmemiz son derece yapıcı geçti. Dayatmayla, tehdit diliyle değil, uzlaşmayla, diplomasiyle müzakereyle ve iyi niyetle bunları çözeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu

SAÇMA SAPAN YAPTIRIM

FETÖ meselesi ve Suriye politikası başta olmak üzere Türkiye’nin üzerine titrediği konuların ABD tarafından hiçe sayıldığını belirten Erdoğan, ABD’nin çok basit bazı meseleleri büyütmesini ve sapla samanı karıştırmasını üzüntüyle takip ettiğini söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti: “Tehdit diliyle ve saçma sapan yaptırım kararlarıyla Türkiye’ye geri adım attıracaklarını sananlar, bu ülkeyi de bu milleti de hiç tanımamışlar. Biz bu tür baskılara asla boyun eğmedik, eğmeyiz. Türkiye Avrupa’nın olduğu gibi Amerikanı’nın da iç politika malzemesi yapılamaz.

‘KAZAN-KAZAN’ MÜMKÜN

Avrupa’nın yaptığı hataları tekrarlamak Amerika’ya bir şey kazandırmaz. Biz kaybet-kaybet oyunlarına taraf olmak istemiyoruz. Biz her yerde ve her zaman kazan-kazan politikalarından yanayız. Amerika ile bunun için önümüzde gerekli imkanlar var, ihtiyacımız olan zemin de mevcuttur. Üzüm yemek için her türlü işbirliğine varız ama derdi bağcı dövmek olanlara da bu fırsatı asla vermeyiz, veremeyiz.”

Hiçbir şehidimizin kanını yerde koymadık

Başkan Erdoğan, ‘AK Parti Kadın Kolları 5. Olağan Kongresi’nde sözlerine Türkiye’nin dört bir yanındaki “yürekleri Akdeniz gibi geniş, solukları Afrika gibi sıcak kadınları” selamlayarak başladı. Erdoğan, salonda “Selam olsun yiğit doğuran analara. Kocaeli’den selam getirdik Başkan Erdoğan’a” yazan pankarta işaret ederek, “ Ebediyete irtihal edenlere bir evlat olarak ben de Allah’tan rahmet diliyorum. Aynı şekilde anacığıma da rahmet diliyorum” dedi.

HESAP SORMAYA DEVAM

15 Temmuz gecesi ellerinde bayraklarıyla şehadete yürüyen kadınlar başta olmak üzere, tüm şehitlere Allah’tan rahmet niyaz eden Erdoğan, şunları söyleodi: “11 aylık bebeği Bedirhan ile şehit olan Nurcan Karakaya kardeşimizi rahmetle anmak istiyorum. Bugüne kadar hiçbir şehidimizin kanını yerde koymadık. Er ya da geç, ama mutlaka katil sürülerinden işledikleri cinayetlerin hesabını tek tek sorduk ve sormaya devam edeceğiz. Teröristleri kutsayanlar, terör örgütüne payandalık yapanlar devletimizin pençesinden asla kurtulamayacak. ‘Parlamentoya girsinler’ diye onlara destek verenler de bunun hesabını verecekler. Ağzı daha süt kokan masum sabilerin kanını döken alçaklardan katliamlarının hesabını muhakkak soracağız.”

HEDEF YÜZDE 50 OY

Yerel seçimlere işaret eden Erdoğan, “İnşallah önümüzde Mart 2019, büyük bir sınav var. Bu sınavı da başarıyla vereceğinize inanıyorum” dedi. “Sağlıkta devrim yaptık” diyen Erdoğan, hizmete sunulan hastaneler ve teknik donanımla adeta bir devrime imza attıklarını aktardı.Başkan Erdoğan, “Hey gidi Kılıçdaroğlu, hey. Onun SSK Genel Müdürü olduğu zamanı hatırlayın. Artık böyle bir hastane yok” diye konuştu. Erdoğan, büyük kongrenin 18 Ağustos’ta yapılacağını, ardından da hiç ara vermeden mahalli seçimlerin hazırlıklarına başlayacaklarını aktardı. Erdoğan, “Hedefimiz 2019 Martı’nda yüzde 50 oy oranına ulaşmaktır” dedi.

YAKINDA ANLAYACAKLAR!

Türkiye’nin tüm devletlerle ilişkilerini “kazan-kazan” anlayışıyla sürdürdüğünü belirten Erdoğan, şunları söyledi: “Çözüm yolunun diplomasiden geçtiği inancıyla diyalog mekanizmalarını ön plana çıkarıyoruz. Bunun için de stratejik bir sabırla yolumuza devam edeceğiz. Geçen 5 yılda kimi Avrupa ülkelerinin haksız ve art niyetli politikaları karşısında böyle davrandık. Türkiye’yi kendi iç politikalarının malzemesi haline dönüştürenler nasıl bir felaketin kapısını açtıklarını yakında anlayacaklardır.”

ÇÖZÜLMEYECEK SORUNUMUZ YOK

ABD ve diğer ülkelerle çözülemeyecek hiçbir sorunun olmadığına dikkat çeken Erdoğan, “Amerikan tarafıyla aramızdaki meseleleri, müttefiklik ve stratejik ortaklık anlayışıyla çözmemiz mümkün. Bir süredir sergiledikleri o fevri tutumdan vazgeçerek aklıselime döneceklerini ümit ediyoruz. Diplomasi kanalları çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Yakında ihtilaf konularının önemli bir bölümünü geride bırakacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.